Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Katero valuto imamo uradno v Sloveniji?

Katero valuto imamo uradno v Sloveniji?

Sprašujem se, katera je uradna plačilna valuta v Sloveniji. Povsod piše, da je euro (€). Zakaj potem dobivamo bone trgovskih podjetij kot del plače? Bodo postali boni Tuša, Mercatorja, Leclerca in drugih uradno plačilno stredstvo v Sloveniji? Ker to jaz dobim namesto denarja za malico!
In zakaj?! Ker ti veletrgovci ne plačujejo z denarjem, ampak plačajo s svojimi boni, ki jih potem podjetje potala zaposlenim spet namesto denarja! Torej trgovci v bistvu sami sebi tiskajo denar! Ker z boni plačujejo blago, plačujejo storitve in plačujejo tudi svoje delavce!
Jebemtiš, to je hujše od Jugoslavije, tiskanja denarja in bonov za bencin!

Upam, da tole res berejo tudi novinarji in da bo kdo naredil prispevek in štalo okoli tega! Se bo vsaj nekaj koristnega uredilo, tako kot z elektriko.

Najboljš, da uvedemo plačilno valuto keš iz monopolya 😀

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

To z boni je že bilo po tv in časopisju, par let nazaj. V glavnem, odgovor ministrstva za delo je bil nekaj v tem smislu: namen zakona je, da se delavcu zagotovi prehrano. In to boni omogočajo. Ravno tako menza v okviru podjetja, kjer delavec dobi malico. Torej ni denarno izplačilo obvezen pogoj. Še več, če se prav spomnim vseh tistih debat, lahko podjetje z določenim sporazumom (ki je podpisan verjetno v povezavi s sindikatom) tudi regres izplača v bonih.

podjetje ti mora omogočit malico. to lahko naredi tako, da ti da denar, da ti da sendvič ali pa da ti da bon, s katerim kupiš sendvič.

kaj pa tisoči, ki imajo vsak dan lahko le malico v službeni kantini?

malica ni plača!!

Ti lahko s temi boni kupiš marsikaj, tako, da nehaj jamrat!!

saj enako je z Urbano…je tudi plačilno sredstvo:)

Plača je lahko izplačana izključno v denarju. Poglejte v ZDR.

Drugo pa so dodatki ( mailica, regres,…. ) to pa je lahko plačano tudi v nematerialni obliki ( bonih)

Jaa, jaz sem za! Mi imamo dva monopolya doma. 😀

V Sparu pa nimamo bonov, malico dobivamo v evrčkih :-))
Spar, dobro zame!

Menda tud v Sintalu del plače dobijo v nekih bonih, ki jih lahko ponucajo samo v neki Sintalovi trgovini, kjer je vse ful drago. Plače majo pa itak čist v qrcu.

Lokacija dela je recimo Šiška ali Črnuče. Boni so Leclerc. Kako prideš v pol ure iz Šiške na Rudnik, kupiš malico, poješ in nazaj?
Moj point ni v malici!
Point je v tem, da trgovci plačujejo v svojih bonih za usluge in robo! Namesto da bi robo, ki jo nabavijo za prodajo, plačali v denarju, plačajo nekaj v denarju, nekaj pa v bonih. Tiskajo si bone kolikor ji potrebujejo! Imajo neke vrste svoje lastno plačilno sredstvo! Halooo!

Sparovih bonov tudi mi še nismo dobili. Tudi Hoferjevih in Lidlovih ne.

Lokacija dela je recimo Šiška ali Črnuče. Boni so Leclerc. Kako prideš v pol ure iz Šiške na Rudnik, kupiš malico, poješ in nazaj?
Moj point ni v malici!
Point je v tem, da trgovci plačujejo v svojih bonih za usluge in robo! Namesto da bi robo, ki jo nabavijo za prodajo, plačali v denarju, plačajo nekaj v denarju, nekaj pa v bonih. Tiskajo si bone kolikor ji potrebujejo! Imajo neke vrste svoje lastno plačilno sredstvo! Halooo![/quote]

ah dej no.
kompenzacije so povsod. ene so pač z boni.

malico lahko pa kupiš tudi kak dan vnaprej, ali pa kupiš kaj drugega. plačo dobiš v denarju, to je tudi vse, kar je pomembno.

Jaz sem par let nazaj preverjala na DURS, če smemo del regresa izplačat v bonih (pač smo imeli dolžnika, ki nam je namesto plačila ponujal bone).

Uradni odgovor je bil, da smemo, seveda ob obračunu in plačilu ostalih dajatev.

Tole je za medije – prehrana in prevoz nista del plače, ampak sta povračili stroškov!
Za vrednostno povračilo je predpisano, koliko mora biti, če pa podjetje organizira lastne prevoze in lastno menzo, pa lahko privarčuje in ni dolžno izplačati razlike.
Npr. minimalni znesek za prehrano je 3,56€, če pa podjetje v lastni menzi pripravi malico za 3€, ti ne dobiš nič več. Prav tako, kot ne doplačaš, če jih stane osnovna malica 4€.

Jaz pa mislim, da je to svinjarija.

Ker kdo bo meni diktiral, kje bom porabila svoj denar?! In kje bom kupovala malico?! In kar je se najhujse, dobis bone po 20 ali 40e in moras toliko zapravit, ker ti denar ne vracajo, manjsih bonov pa nimajo! Edino Mercator vrne denar ali manjse bone, drugi tega ne delajo.

In ce trgovsko podjetje nima denarja, da bi meni placal robo ali neko zanj opravljeno delo, natiska nekaj bonov = zadolznic in mi jih izroci. Jaz potem nimam denarja za placilo elektrike in izplacilo plac, zato dam delavcem bone, da mi ostane denar za elektriko. Delavec je prisiljen nakupovati pri tem trgovskem podjeju, ki svoje bone dobi nazaj in jih spet izroci nazaj meni za moje opravljene storitve.
Pa kaksna placilna politika je to? Krozenje bonov trgovcev? Kje je pa denar?

Ajej, beri zakon. Plačo dobiš v denarju. Samo dodatki so izjema. Zunaj teh dodatkov sploh ne poznajo, bodi srečna, dokler jih imamo.

Ajej, beri zakon. Plačo dobiš v denarju. Samo dodatki so izjema. Zunaj teh dodatkov sploh ne poznajo, bodi srečna, dokler jih imamo.[/quote]

Naivnost pa taka. Saj ze leta vemo, da imamo ta dodatek samo zato, ker je neobdavcen in ker imamo ze tako prenizke place.

kako pa potem tisti delavci plačujejo elektriko, ki imajo malico in prevoz organiziran?

Sam res: dobiš bone in greš z njimi na mestni avtobus:)))

Ajej, beri zakon. Plačo dobiš v denarju. Samo dodatki so izjema. Zunaj teh dodatkov sploh ne poznajo, bodi srečna, dokler jih imamo.[/quote]

Naivnost pa taka. Saj ze leta vemo, da imamo ta dodatek samo zato, ker je neobdavcen in ker imamo ze tako prenizke place.[/quote]

Kako prenizke plače? Plače so natanko takšne, za kakršne smo (ste) pripravljeni delati.

Naivnost pa taka. Saj ze leta vemo, da imamo ta dodatek samo zato, ker je neobdavcen in ker imamo ze tako prenizke place.[/quote]

Kako prenizke plače? Plače so natanko takšne, za kakršne smo (ste) pripravljeni delati.[/quote]

To se popolnoma strinjam, samo mi nihce ne verjame.

Lahko je bit pameten in teoretiziraat na monu. Pri 100.000 ponudbe in 900 povpraševanja je pa jasno, kako trg oblikuje ceno. Žal.

Z boni je meni bolj narobe to, da se z njimi plačuje tudi marža, torej trgovka del prejetega plačila skozi maržo vrne delodajalcu. Je pa res, da so boni še vedno dosti bolj uporabni kot malica v menzi – vsaj za ženske, oz. tiste, ki nimajo težkega fizičnega dela

Ne pretiravaj. Za Leclerc ti lahko povem, da ničesar ne plačuje z boni, tudi verižnih kompenzacij in kompenzacij z boni se ne gre. Bone dajo ven samo tiste, ki jih podjetja naročijo in plačajo!

Če ti dobiš Leclercov nakupovalni bon za malico, ga zato, ker ga je tvoje podjetje posebej naročilo in plačalo, in ne zato, ker je Leclerc komu plačal kak račun na ta način.

Še Leclercovi delavci niso nikoli v 10 letih videli bonov kot nadomestilo za plačo, malico, regres, letno nagrado ali kaj vem kaj … Kvečjemu kot darilo za otroke za decembrske dobre može 😉

Dobiš Merkurjeve bone in si greš za malico kupit dve šperplate pa šravfe in imaš sendvič?? Ne ga jeb*t!

Denar za malico je za ukinit.

Katastrofa!

In vsem vam je to normalno? Svašta!

Potem je res najboljše, da si grem tudi jaz natiskat nekaj bonov… :))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close