Katero olivno olje?
Jaz za pečenje uporabljam največ arašidno olje, vendar tudi domača (naše) deviško oljčno olje. Kadar pripravljam nekaj kar ne rabi dolgo kuhanje uporabim oljčno, kadar pa cvrem ali delam golaš ali podobno pa uporabljam arašidno olje. Gretje oljčnega olja ni tak problem najbolj strupeno je gretje masla. Ta pri določeni temperaturi izloča nekatere strupene tvari. LP Silvia
V vsaki trgovini dobiš arašidovo olje, ki je mešanica 50% rastlinskega in 50% arašidovega olja. Gor tudi piše, da je namenjeno za pečenje. Če pa hočeš dražjo varianto, je pa ponavadi pakiran v kovinski pollitrski škatli, verjetno je hladno stiskano, cena je pa verjetno nekaj 1000 Sit.
Naj bi čim manj olje pregrevali. Zadnjič sem bila na gastroskopiji, pa mi je zdravnik rekel, da je za želodec ena najškodlijvejših stvari pečenje v olju in cvrtje. Ko sem omenila, da imamo to bolj malokrat na jedilniku, mi je omenil praženje čebule. Saj veste, olje pogreješ, enkrat bolj (preveč), drugič ravno prav. Od takrat pražim tako, da dam čebulo kar v mrzlo olje in je ravno tako v redu.
Se res iskreno zahvaljujem za odgovor in se opravičujem, ker sem o tem takooo nepoučena. Zame je do sedaj obstajalo samo rastlinsko olje (sončnično), do pred kratkim pa še olivno in o tem res nisem bila pretirano poučena.
Moram pa priznati, da tudi mi ne maramo preveč raznega pečenja in vsemogočega cvrenja.
Hvala še enkrat in LP!
Bom jaz razlozila po fizikalno :))
Pri prazenju cebule tako, da jo vrzemo na vroce olje, se dogaja naslednje: olje je segreto na kaksnih 140-150 stopinj, vcasih (kadar smo se ravno zaklepetali po telefonu), pa se na precej vec. Cim vrzemo nanj sesekljano cebulo, se mesanica olja in cebule ohladi do vrelisca vode (voda izpareva pri 100 stopinjah); dokler iz cebule ne izpari skoraj vsa voda, se olje ne bo segrevalo cez 100 stopinj, cim se pa cebula posusi in zacne rjavet, bo pa temperatura mesanice precej hitro narasla nad 100 stopinj.
Pri drugem nacinu, ki ga uporablja jana11, se pa vsa mesanica najprej segreje do 100 stopinj, tam se cebula najprej “kuha”, vmes izpareva iz nje voda, in ko skoraj vsa voda izpari, se pa tudi mesanica zacne segrevat nad 100 stopinj; ce takrat stojimo zraven s kuhalnico in pridno mesamo, bomo pregrevanje olja in prezganje cebule skoraj gotovo preprecili.
Razlika je ravno v tem, da pri drugem nacinu olja na zacetku ne pregrejemo.
Po mojih izkusnjah se cebula najlepse preprazi do zlatorumene barve, kadar uporabim mesanico masla in olja (pol na pol); o zdravstvenih posledicah pa ne razmisljam, ker uporabljam tako prazeno cebulo strasno redko.
pozdravcek,
proxima
Točno tako je, kot je razložila Proxima. Nisem še opazila, da se čebula olja napije, ker dam enako maščobe, kot bi jo dala, če bi prej maščobo segrela. Po praženju pa itak ne odlivam maščobe, ker jo dam tako malo, da ni kaj za odliti. Običajno, ko je čebula prepražena dodam še druge sestavine – npr. meso.
LP
Treza, v večjem trgovskem centru si vzami čas pred polico z olji in v miru preglej. Minili so časi, ko se je dejansko dobilo samo sončnično olje in smo vse delali z njim. Poučno je tudi prebrati brošure, spletne strani proizvajalcev olj (Gea, Oljarica Kranj…)
Za spremembo na solatah je dobro bučno olje. Namesto izključno sončničnega je fino včasih zamenjati za sojino olje, repično olje, olje koruznih kalčkov. Saj v okusu ni neke pomembne razlike (razen bučnega), ne znam niti točno povedati, zakaj je eno boljše od drugega. Jaz sem se odločila, da kupujem enkrat eno, drugič drugo, potem pa se bo že samo skombiniralo. Edino oljčno olje je stalnica, pravzaprav več kot polovica naše porabe vsega olja. Pa saj tako danes dela že večina, kar berem tukaj.
Arašidovo olje, mešano pol-pol z belim oljem, prodajajo pod imenom Frivita, cvremo, kolikor pač cvremo res izključno v njem.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.