Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kateri šampon za psa

Kateri šampon za psa

Kateri šampon uporabljate za psa? S katerimi ste zadovoljni, kaj priporočate? In kje jih nabavljate?

Jaz sem do zdaj uporabljala kr en za pse ki mi je prišel pod roke (ponavadi beapharm, ampak se mi zdi taka cenena znamka), ampak moja prinašalka ima vedno več prhljaja in menda tudi suho kožo. so me opozorili na cepljenju. Sicer jo ne kopam veliko, bolj po potrebi, pa tudi temeljito razčesana bi lahko bila večkrat. Je morda tudi to lahko vzrok prhljaja? Se priporočam če kdo lahko kaj svetuje.

Prepogosto kopanje s šamponom ji ne koristi. Poskusi jo kopati s šamponom le enkrat na tri, štiri mesece, vmes pa zgolj tuširanje z vodo, če je potrebno. Pogosteje jo skrtači, bistven razlog za suho kožo pa se skriva v prehrani. Začni ji dodajat lososovo olje.

Hvala za odgovor.

Kopam jo zelo redko, v bistvu po potrebi. Zdaj spomladi sem jo skopala, pred tem se niti ne spomnim kdaj je bila nazadnje skopana.  Vonj dobi pozimi ko je veliko notri, sicer čez leto ko je več zunaj je ‘prezračena’ in me vonj ne moti. Če se kaj umaže operem samo tisti del in še to samo z vodo, razen če je kaj smrdečega. Mislim da kopanje ne more biti vzrok. Krtačila bi jo pa res lahko pogosteje.

Bom ji poskusila dat lososovo olje. Sva pred leti že poskusili pa je imela potem drisko, zato sva opustili. Sicer je možno da sem ji preveč tega olja vlila.

To je predvsem odvisno tudi od pasme in vrste dlake, od njene gostote – nekateri psi imajo izjemno debel “kožuh” tudi poleti.

Bila lastnica psa pasme, ki ima podlanko, zgoraj pa resasto dlako -rod terierjev. In obstaja prav poseben šampon za to pasmo, da se ne “mesi”, preprečuje odpadanje kljub rednemu izčesavanju podlanke.  Toprej ni  kar en  pasji šampon, ki je dober za labradorja, dober tudi za afganistanskega hrta  napirmer 🙂 In skopan  s šamponom v vseh 16ih letih je bil je bil  4xletno – ker je tolikrat šel k frizerju na striženje in trimanje 🙂 Nobenega smradu, vonja – je pa res rad plaval v potokih in pretočnih ribnikih.

Aja, samo tačke-gobček-zadnjico pa redno čiščeno po vsakem sprehodu, v tušu ali v negovem “lavorju” – dež, soljena cesta pozimi, ipd – to je treba s tačk in blazinic nujno dol sprat s toplo vodo in malo nevtralnega otroškega šampona.

Bolj kot kopanje je primerno redno skoraj dnevno česanje in izčesavanje ( če je taka dlaka), pes pa naj se zmoči in namoči v kakšnem potoku ( poleti sploh, ko je vroče).. S tem se tudi spira iz njegove dlake prah, umazanija. Psa se načeloma  “umetno s šamoni” kopa zato, da se ga lažje striže in uredi. Po naravni poti, pa predvsem za kratkodlake pasme, goniče, lovske kratkodlake pse napirmer zadostuje, da parkat letno zaplava v vodi jezera ali reke, se primerno osuši na sonu, potem pa ščeše.  Jasno, naparfumirani in napudrani pa so mali kužki, ki spijo skupaj v posteljah in na kavčih in ki morajo biti za vzrejne razstave opicanjeni tako, da vsaka kocina stoji v vrsti 🙂

lososovega olja se ne vliva, v bistvu se dozira v precej malih količinah, priporočilo je na vsakem produktu, to je pa nekako za občutek:

Teža živali (kg)
Omerjanje (ml na dan)

do 10 kg
5 ml

10-30 kg
5-10 ml

30-50 kg
10-20 ml

nad 50 kg
max. 25 ml

1 čajna žlička = pribl. 5 ml

Hvala za odgovore.

Kot sem že napisala, imam zlato prinašalko, torej ima podlanko in kar precej dolgo zgornjo dlako. No, to tudi razmišljam da bi ji malo pokrajšala. Se pravi ‘zastavice’ na prednjih nogah, ‘hlačke’ na zadnjih in pod trebuhom. Sicer se prinašalcev ne striže, ampak res ne vem če res rabi na teh mestih 25 cm dolgo dlako. Samo malo bi ji pokrajšala, da vse te zastavice, hlačke itd še vedno ima, samo krajše. Drugje bi pustila dlako kot je. Sicer gledam videe, za razstave jih kar precej sfazonirajo, ampak meni je všeč da prinašalec izgleda naravno.

Kot sem že napisala, s šamponom jo skopam zelo redko, morda 3x na leto. Edino če se v čem smrdečem povalja ji tisto mesto operem s šamponom. Tačke ji operem po vsakem sprehodu ne glede na vreme, rito tudi, ker je z mano v hiši, na postelji in na kavču 😉

In tu imam še eno vprašanje. Ali kdo pozna in uporablja izdelke za pse Yanika? Imajo neko milo za tačke in neko milo za pogosto uporabo. Razmišljam o kakšnem milu za tačke zaradi boljšega občutka higiene.

V potoke jo ne pustim, ker so pri nas vsi umazani in smrdeči. Komaj sem jo odvadila da se ne vleže v vsako lužo 😉 Za poleti pa ima doma na vrtu naštimano banjico (tisto školjko za otroški peskovnik), kjer se lahko namaka in ohladi.

V glavnem, o šamponih sprašujem zaradi prhljaja in suhe kože, čeprav glede na to kako redko jo šamponiram to ne bi smel biti faktor. Bova poskusili lososovo olje, upam da ne bo spet driska. Takrat sem ji sicer dala kar ‘od oka’, ampak glede na zgornjo orientacijo toliko preveč niti ni moglo biti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close