Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kateri priimki, ki se končajo na ič, so slovenski?

Kateri priimki, ki se končajo na ič, so slovenski?

Kateri priimki, ki se končajo na ič, so slovenski? Tj. da so obstajali v Sloveniji še preden so prišli južni gastajbarjerji in drugi prišleki iz novejše zgodovine delat in nato še živet in se razmnoževat k nam.

Zupančič bi rekla 🙂 Nobenega drugega se trenutno ne spomnim.

Kar je na ić je zanič, razen radič in prašič 🙂
V resnici je bilo tako 20 lez nazaj, zdaj imamo pa karnekaj ićičev, ki so fejst ljudje.

Priimki iz očetovega imena: Gregorčič, Simončič, Petrič, Petrovčič
ali pa pomanjševalnice neke funkcije: Kmetič, Kolarič, Kraljevič, Prinčič

Kovačič

Lukančič, Miklavčič, Jelerčič, Berčič Gabrijelčič, Kristančič, Mohorčič, Mohorič, Aljančič,
….

Slovenski so čič, južni so ič oz ić.

Ali so potem slovenski tudi priimki Petrovič, Markovič, Jankovič? Ljudje s temi priimki so Srbi in Črnogorci oz. ljudje s srbskimi in/ali črnogorskimi koreninami…

Ivančič, Florjančič

Ali so potem slovenski tudi priimki Petrovič, Markovič, Jankovič? Ljudje s temi priimki so Srbi in Črnogorci oz. ljudje s srbskimi in/ali črnogorskimi koreninami…
[/quote]

Petrović, Marković in Janković so lahko tudi hrvaški priimki iz čisto preprostega razloga, ker so imena Petar, Marko in Janko lahko tudi hrvaška. Ekonomist Ante Marković, kuhar Mate Janković in nenazadnje pokojni smučar Rok Petrović (oče Dalmatinec).

Pa na …šič tudi!

Toromanović,

Dončić,

Dragić,

Arnautović,

Imamović,

Petrović,

Marković,…

Nek se vidi raskoš 🙂

[/quote]
Mestni svetnik Jankovic je v Ljubljani zivel v 16.stoletju.zaradi goljufij je bil kasneje zaprt in v arestu tudi umru….

Tomaževič in Meglič

Blažič, Prepelič, Muršič, Valenčič, Valentič, Božič, Balažič, Mahorič,…

Petrovič, Markovič, Jankovič ja niso slovenski lahko hrvaški al pa srbski tud ja 🙂

Slovenski priimki so tudi: Markič, Vidič, Robič, Soklič, Jeglič, Lotrič, Kovič, Kavčič, Tekavčič, Benedičič, Miklavčič, Štefančič…

Višič, priimek imamo po kraju, pa vendar je na okencih vedno vprašanje z mekim ć, ja je full tečno.

Ahačič, Primožič

Načeloma so južni tisti na -vič, vsaj po prednikih, tudi če nimajo mehkega č-ja.

primožič, merlič, miklič

Simčič, Kristančič, Valantič, Valentinčič, Jerončič, Blažič, Križnič

Vse, kar je na ič, so pomanjševalnice, slovenski torej.
Sicer pa so večinoma slovenski tudi balkanski priimki, glede na Miklošičevo teorijo o petih slovenščinah, v Srbiji govorijo panonsko slovenščino.

Zanimivo, da ta knjiga petih slovenščinah, velikana Slovenca Frana Miklošiča še vedno ni prevedena iz nemščine.

Vtič, Tomažič, Ribič, Grašič, Klemenčič, Urbančič, Petrovčič, Grašič, Kavčič, Fabjančič, Fabjanič, Janežič, Štefančič

Je razlika med č in ć
SVN so z č

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close