kateri kruh je najboljsi???
Jaz imam zelo rada jelenov polbeli ali najbolj pa sosedov kruh, vcasih pa tudi koruznega – od temnih pa ne vem vec, katerega bi kupila, saj mi vsi delujejo umetno. Ko doma mama spece crni kruh, je komaj za spoznanje temnejsi, tako da se mi zdi ze barva tega kruha nenaravna.
Sem pa zadnjic slisala, da sosedov kruh ni ok, ker se baje semena prevec sprazijo in da so potem nezdrava.
Kaksen kruh jeste, kateri naj bi bil najbolj zdrav in kaj mislite o tem?!
Hvala vam za vsa mnenja, lep soncen vikend vsem skupaj
Meni so pa najboljše različne bele “štučke”, “copatke”, ….. Ampak najbolj zdrave pa pač res niso, zato jih bolj malo kdaj jem.
Večinoma kar doma pečem kruh v kruhomatu, barva se ne more primerjati s tisto iz trgovine, imaš seveda prav. Mislim da je tudi tukaj že tekla debata o tem, kaj dodajajo da je “črn” kruh res tako temen (če v iskalnik vtipkaš “kruh” boš gotovo našla kakšen pameten podatek).
Pri nas jemo doma le belega, ker v tujini take izbire kruha ni. Jaz ga komaj kdaj jem, morda enkrat na teden, sicer pa imam v Slo. najrajši kakšnega polnozrnatega, temnega, ki lahko povleče tudi na kislo :o) Ponavadi sicer takega jem sama :o)
Kateri kruh je najbolj zdrav? Doma pečen, ker veš, kaj daš vanj in je brez vseh aditivov ipd.
Vladka
Pozdravljena!
Vedno kupujem temen kruh najsi bo to graham, ovseni, ržen, sosedovega itd. Trenutno nam je najbolj všeč samostansko sonce. Tu in tam pa kupim tudi žemljice, črne ali pa bele, tako za spremembo. Takorekoč vsak kruh imam rada samo koruznega pa ne spravim dol imam preslabe spomine iz mladosti, ko smo jedli leta in leta samo koruznega, saj se drugega sploh ni dobilo. – Kako smo lahko srečni, ker lahko tako izbiramo pa da kruh sploh imamo!
Lep pozdrav!
Hej!
Mitka me je spomnila najbolj grenkega obdobja mojega otrostva.
Bilo je leta 47 .Zapustili smo nonino varno hisico, se preselili v tuj kraj in za na mecek sem se ne enajstletna pristala v internatu.
V vrsti smo cakali na malico.V kosari so vabili krasni rumeni kosi kruha z belim posipom. Bila sem prepricana, da je to nonin mlecni z jajcki umesan sladek kruh in posut s sladkornim posipom. Ko sem dobila kos v roke, je sel narazen – bil je koruzni in posip je bila bela moka, da je sploh lahko stalo skupaj.
Saj je nona kdaj naredila tudi koruznega, ampak bil je mesan
s psenicno moko in – enostavno dober. Tega pa smo tezko jedli.
Zdaj pa je kruha toliko vrst, da si vcasih v zadregi, kaj izbrati – ampak tistega v krusni peci pecenega ne dosega nobeden.
Imam pa eno slabost, ne vem od kod. Ce vidim na polici ze odrezano polovico ali cetrtino hlebca kruha, se instinktivno odlocim zanj, ceprav sem mislila kupiti kaj drugega.Nekako se mi kar sam ponuja, ali pa se bojim, da se bo izsusil.
Rada imam barjanskega, jelenovega, graham …potegnejo me tudi kajzerce
in makovke. Doma narejene pogace z olivami in zelisci imam pa najraje. Lp Babi
Kupujem kakšnega črnega, malo menjavamo pekarne, ker se enakega kruha le naveličaš. Trenutno smo na Orehku.
Poznam pa peka, ki je še pred dobrim letom delal prav v pekarni Orehek. Enkrat sem ga vprašala, kateri kruh je njemu najboljši in najboj zdrav. “Tista socialna polbela štruca. To je najcenejši kruh ravno zato, ker nima nobenih dodatkov.”
Presenetljivo, ali ne? Pozdrav, Mimi
Pozdravljene punce!
Naj še sama napišem par besed…doma največkrat jemo grosupeljskega in sicer koruznega, polnozrnatega ali črnega…če pa me kdaj pot zanese na trg se vsekakor vstavim v pekarni Por…to je edina (vsaj kolikor jaz vem) pekarna na slovenskem, ki peče kruh po starih receptih v krušni peči in to na drva…ta kruh je zares dober…
imam pa tudi prijateljico, ki dela na inštitutu za varovanje zdravja in sicer dela na oddelku, kjer testirajo živila (če so primerna sploh za na police)…tudi sama pravi, da je ta kruh najboljši, ker nima aditivov, barvil in še ne vem česa…včasih mi je prav hudo, ko pravi, ko bi ljudje vedeli kaj jedo…katastrofa…ampak žal, to je pač slaba stran človeškega napredka…
prav zato večkrat pokukam na tale forum in preberem kako se skuha in speče še kaj pristnega…
Bi pa rada z vami delila še eno misel, ki sem jo slišala pri maši prejšnji teden, ko je župnik razlagal o kruhu: Kruh je dar in lepo je, če imaš nekoga, ki ti ga postreže, pa ne zato, ker bi bil gospod, ampak zato, ker je kruh pravo darovanje, v njem se skrivata hrana in ljubezen…škoda je le, ko v tem času marsikdo nima doma nikogar, ki bi mu lahko odrezal kos kruha in mu ga podaril.
lala, tole si lepo povedala. Za pekarno Por sem že tudi jaz slišala, da je najboljša, žal pa nisem velikokrat v Lj v bližini tržnice…
Sem pa bila enkrat službeno v Pekarni Vrhnika (prav v enoti na Vrhniki) in nam je vodja proizvodnje povedal, zakaj so njihovi črni kruhi bolj beli na pogled kot od drugih pekarn – ker naj jih ne bi barvali. V kruh naj bi dajali samo tisto, kar vanj sodi – nobenih dodatkov. No, upam, da res. Na koncu smo malo pokušali in ker sem bila od vseh vonjav že čisto trapasta=lačna, so mi bili prav vsi “vzorčki” všeč. Burek pa kupujem samo njihov, če nimam prilike iti k lokalnemu slščičarju.
Za suhe paradižnike poglej malo v iskalniku, večkrat smo že “obravnavali” na soncu sušene paradižnike, vlaganje v oljčno olje ipd. Res so dobri. Za prvič sem jih kupila od Ete, da doma vidim, ali se ima sploh smisel truditi s sušenjem… Odlični so kot delikatesa poleg narezka, dodatek pri kuhanju ipd.
Pozdrav, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.