kateri je vaš najljubši…
Mihail Afanasijevič Bulgakov
Jaroslav Hašek
Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan oz. Agatha Christie
PS:
@mama večih:
Henning Mankell. Najboljše kriminalke doslej?
Čeprav krši kar nekaj zlatih pravil kriminalno detektivskega romana?
Dopuščam možnost, da krši nekaj zlatih pravil kriminalno detektivskega romana. Žal jih ne poznam, bi se pa dala podučit, če ti ni odveč, pilgrim.
Če je temu tako, popravljam: Henning Mankell je napisal, in to po mojem mnenju precej dobro, nekaj napetih zgodb z inšpektorjem srednjih let v glavni vlogi (meni se zdi, da je bil inšpektor, mogoče komisar? oh, te luknje v glavi :s), ki, jasno, ob pomoči svojih kolegov na koncu uspešno razreši nekaj precej domiselnih umorov. Kriminalka ali ne – priporočam v branje.
@mama večih:
Ma, saj je fino prebirat detektivske primere inšpektorja Kurta Wallandra, a vseeno ne tako kot kakšnega Morsa, Poirota ali Becka.
pri kršenju pravil mene osebno moti, da se mankell zapleta v dolge opise, zamujanje s stranskimi stvarmi (to vedno bolj počne tudi Donna Leon), pretirano subtilne značajske analize. tako v glavnem.
npr. tisti inšpektorjev oče in sinov odnos do njega, očetovo potovanje v italijo… to nima nobene veze s potekom kriminalne zgodbe. to ne sodi sem.
pa tisto, da je Wallandrov oče vse življenje slikal eno in isto sliko, se mi zdi precej za lase privlečeno.
Od detektivke pričakujem zgodbo, ki ves čas vleče, kjer je vsak odstavek podatek pri razkrivanju storilca (pa še marsikaj, kar ne sodi več strogo v to temo)
a kakor si rekla že sama – to velja vsaj zame.
lp
PS: pravila detektivskega romana so vzeta iz kmeclove male literarne teorije, str. 326-330
Kako zanimivo, se dobro, da nimamo vsi istih okusov. Meni je bilo, pa ravno to, pri Wallanderju všeč, da je bil tako človeški, oziroma, da je imel tudi svoje življenje. In Mankell je tudi za moje pojme eden boljših pisateljev kriminalk kar sem jih kdaj brala, podobno velja tudi za Donno leon. Vsekakor pa sem največkrat in kar se je dalo v slovenščini dobiti brala Agato Cristie, ki je absolutno the best, zdaj ko so prevedli še tri njene knjige sem se veselila kot otrok. Morilce sem odkrila, ne vem (kot ne vem več v njenih romanih) ali je tako nepredvidljivo previdljiva, ali pa sem jih res že vse nekoč prebrala in se odgovori skrivajo nekje v podzavesti. Mi je pa veliko pisateljev všeč, svoje čase mi je bil zelo všeč Milan Kundera, ki ga sedaj recimo težko berem, pa tudi Irwing Shaw, medtem, ko mi john Irwing nekako ni bil nič posebnega.