Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Kateri ”all in one” foto?

Kateri ”all in one” foto?

Pozdravljeni!
Že dolgo časa iščem fotoaparat…najprej sem mislila preiti na DSLR sam vse bolj me skrbi da ne bom obvladala sistema. Tako da bom šla z malimi koraki naprej. Fotografijo imam zelo rada, foto revije so me vedno prevzemale in vedno sem si želela da bi znala podobno fotografijo naresti. Okoliščine so nanesle, da imam sedaj več časa in se temu lahko nekoliko več posvetim.Prišparala sem si za DSLR …sicer ne za profi….do 800 eur sem imela namen dati. Kot sem zasledila so tili hibridi cenejši tako, da denar ne bo problem. Sedanji foto mi več ni ne dovolj hiter pa tudi nima vseh teh zmožnosti kot imajo novejši in rabim nekaj novejšega.

Rabila bi za hobifotografijo….(studijske fotografije, otroci, družinsko ipd), rada bi da je po posneti fotki hitro pripravljen za naslednjo ( ker sem šele začetnik ne vem a se to imenuje ”hiter odzivni čas”) in da se da tudi kaj posneti. Na Photokini je kar novosti ven prišlo a se res ne morem nikakor odločiti….kaj novejšega al kakega ki je že nekaj časa na trgu in je preverjen.
Hvala za pomoč in LP

Če bi rada naredila podobne fotke, kot jih vidiš v revijah, je DSLR nujnost. Je pa treba upoštevati, da za 800€ dobiš dober vstopni DSLR, kit objektiv pa morda še en poceni objektiv zraven. Če ti menjava objektivov ni problem, je to super možnost, ker lahko sistem vedno nadgrajuješ. Recimo s kit objektivom 18-55mm pa kakšnim 55-200mm imaš pokrite skoraj vse možnosti fotografije (za začetnika).

Česa naj ne bi pogruntala pri DSLR? Če se nameravaš ukvarjati s fotografijo, moraš poznati določene zakonitosti in funkcije fotoaparata. In je povsem vseeno, ali imaš vstopni DSLR ali hibrid. Razlika v ceni bo mogoče 50 do največ 100€, znanje pa moraš imeti pri obeh enako. Dobro znanje + hibrid = dobra fotka. Dobro znanje + DSLR = dobra fotka. Slabo znaje + DSLR = slaba fotka. Ah, saj razumeš kaj hočem povedati 🙂 Tako DSLR kot hibridi imajo auto nastavitve in če uporabljaš te, tako kot pri cenejših digitalcih nimaš TI nadzora nad končnim izdelkom, ampak ga ima fotoaparat, ki sam nastavi kontraste, saturacijo in podobno. Rezultat je slaba fotka, ki ne izgleda tako kot ti želiš, ker si nadzor pustila fotoaparatu. Z dobrim poznavanjem fotografije se pa temu izogneš, in tako DSLR kot hibrid ti data odlične možnosti ustvarjanja in prepustita odločitve TEBI.

Glede na to, kaj pišeš (hočeš hitre fotke, hočes kaj posneti, te fotografija očitno ne zanima dovolj – če bi te, te ne bi skrbelo, da ne boš obvladala DSLR ker se vse da naučit, če je volja), ti priporočam hibrida. Katerikoli model bo v redu. Specifičnega ti ne morem predlagati, ker si navedla kar široko polje interesov (otroci, družina, studijske fotografije…kaj bi naj to bilo? Domnevam da nimaš studia 🙂 Glede na to, da hočeš hitro fotkat, domnevam tudi, da se ti ne bo dalo razmišljat o nastavitvah in kompoziciji. Še enkrat priporočam hibrida. Škoda je denarja za DSLR, če ga misliš večino časa imeti na auto nastavitvah. Upam, da ne zvenim preostro, hočem pomagati in ti mogoče dati malo perspektive na smisel fotkanja z DSLR vs. smisel fotkanja na auto nastavitvah.

Full hvala za vse napisano. Bom pri nadaljnem razmišljanju oz. v fazi odločanja popolnoma upoštevala in vem kaj si hotela povedati. Na momente se mi zdi da bo volja do dobrih fotografij premagala to fobijo ” ne bom zakapirala sistema” in se že odločim za DSLR potem pa spet kaj preberem v kaki foto reviji, kako je škoda imeti DSLR na A in kako je v vsakem priemru za dobro fotko pomembno poznati določene stvari…kot si sama napisala. In vem, da ko se kupuje DSLR se kupuje cel sistem…..drug objektiv, pol spet kak objektiv, biskavica, stojalo itd.

Saj ogledane sem imela take ki so vstopni razred. Sploh Nikon D3100 mi je všeč, ker ima to razalago pri vsaki funkciji in ti je v veliko pomoč ko se še učiš
Vem, da ni vse odvisno od aparata…..želim si kak tečaj obiskati a žal pri kovanjuu teh planov je bila finančna situaciji drugačna. Prej sem imela denar a časa ne zdaj bo čas a denarja ne. Pomislila sem tudi na to, da morda koga najdem preko neta, ki daje inštrukcije in je urna postavka oz. ima učna ura sprejemljivo ceno. Bom še videla.

Aja…nimam svojega studia. Mislim doma kaj fotkat…si uredit da bo to izvedljivo. koga od znancev ki bi mi poziral.

No čisto tako za info. ker mi bo tudi tu pomoč, kritika vsekakor dobrodošla…..izbiram med
Nikon D3100, Canon 550D (..jah js pravim temu kar kliše izbor. No ne bom zdaj o tem. Razlika v ceni med njima je kar velika in če že raje Nikona in dokupim objektiv…ima pa Canon še za zunanji mikrofon kar mi je o.k za video posnetek…aaaah res ne vem kaj bi..) , Olympus E550, Pentax k-r, tudi tale Sony A55 ali A33 je zanimiv.

Od teh ”all in one”…pa Nikon coolpix P7000, Olympus Pen EPL1,
No toliko za zdaj.
LP in reeeesnično hvala. Bom kar večkrat prebrala napisan.
Grem še brat in raziskovat…..sem pa na hrvškem forumu zasledila…”ne išči preveč, kupi in uživaj ker dokler iščeš zamujaš veliko”.

Res se obnašam kot da stanovanje al avto kupujem.
Iskren povedan bi najraje bila zaposlena pri kaki reviji ala playboy 🙂 ali pa sodelovati pri izborih kot je npr. fotomodeli ali potovati in fotkati od makro pa naprej it..paparazzo :)).
Zdaj bi kar vse 🙂

Pojdi na tale link:
http://www.dpreview.com/reviews/compare.asp
Vpisi svoje zelje in potrebe, pa dobis pravo stvar.

Jaz sem sicer že leta uporabnik Canonov, ampak med tema dvema ki si ju napisala sploh ni pomisleka – Nikon. Si začetnik, tako da ti višja iso občutljivost verjetno še ni tako pomembna, poleg tega je cenejši, torej lahko zraven dobiš še en objektiv. Torej za začetnika – tale nikon zveni super. In ja, ni dobro preveč komplicirat, ampak dejstvo je, da gre za kar velik in pomemben nakup. Tudi jaz razmišljam par mesecev preden nabavim nov objektiv, pa čeprav pri fotografiji že dobro vem, kaj želim doseči in kakšno opremo za to potrebujem. S tema dvema fotoaparatoma (pa tudi s kakim dobrim hibridom) ne moreš zgrešiti. Imata dobro zmogljivost in ti ponujata široko polje novih možnosti.

Foto delavnice so super, ampak niso pa nujnost. Jaz ti priporočam, da si kupiš knjigo ‘Understanding exposure’ (Brian Peterson). Super knjiga, ogromno primerov in slik, kako nekaj izgleda z določenimi nastavitvami. Vzameš knjigo, prebereš prvo poglavje, greš ven, sprobaš primere, ugotoviš kaj ti je všeč, tisto še večkrat uporabiš v podobnih situacijah. Isti princip dela kot na foto delavnici, samo da delaš pač sama in za manjši denar 🙂

Ko že imaš fotoaparat, se lahko včlaniš na kakšen forum, prilepiš tam slike in prosiš za kritiki – tako se ogromno naučiš. Nasploh je fotografija kar velikokrat postopek poskus-napaka. Določena pravila seveda obstajajo, ampak včasih jih je treba tudi kršiti, eksperimentirati, ugotavljati kaj deluje in kaj ne.

Aja, še ena stvar glede semi-profesionalne fotografije. Pripravljena moraš biti na določeno raven postprodukcije. Kar enostavno povedano pomeni sedenje pred računalnikov in osnovno obvladovanje photoshopa ali kakega drugega programa za urejanje slik. Seveda je prav, da je fotka že iz fotoaparata dobra, ampak tisti ‘profesionalni’ izgled se pogosto doseže prav z obdelovanjem v takih programih.

New Report

Close