Katere vodnike uporabljate?
Hej, mene pa zanima kateri vodniki se vam zdijo najboljsi in zakaj!
Do sedaj sem uporabljal Lonely planet, Lets go, Insight in Eyewitness. Se najbolj uporaben se mi je zdel LP, medtem ko je letsgo precej povrsen in skop z informacijami. Kot Vodnik precej uporabljam tudi eyewitness, ker je tako nazorno prikazano, da imas obcutek, da si tam ze bil tudi ce v bistvu se nisi. Insight guide pa se mi dopade ker ni tako “ameriski”, ima pa manj uporabnih info.
LP L
Pa se to; v Knjigarni na Nazorjevi v Lj. (nasproti bivsega kina Union) imajo precej vodnikov, ki so znizani do 50%. (letsgo, blueguide, greenguide, eyewitness,..)
Ceprav tudi jaz uporabljam LP, pa vec ali manj vse informacije ki jih naberem pred potovanji najdem na internetu. Dandanes je ze vse tako lepo popisano na spletu da je skoda kupovati vodnike. Celo vodniki so v vecjih primerih prisotni v elektronski obliki na spletu ( primer LP ), vedeti pa je treba kaj zelite obiskati vsaj za zecetno “lazje” iskanje …
Osebno mi je LP nekako najbolj všeč, je pa res da razen Baedecker-ja ( ne vem če je prav napisano), nisem sploh nikoli nič drugega imela ( razen žepnih vodičev za evropska mesta). Se je pa tudi meni zgodilo, da je bila v LP napačna informacija in sicer je pisalo da je muzej ruma v Santiagu de Cuba ob nedeljah odprt, pa ni bil…
Ne vem zakaj, ampak sem tak tip človeka, da raje kupim knjigo pa jo imam na polici za spomin, ali pa jo komu posodim…kot pa da jo prodam oziroma sploh ne kupim
lp
Na vsako potovanje vzamem s sabo Lonely Planet, navadno kupim rabljenega in ga dopolnim s podatki iz Interneta. Na zadnje pa sem imela s sabo se cel kup drugih vodicev, npr. Discovery in Eye Vitness in sta se izkazala (v dolocenih zadevah) za bolj zanesljiva.
Zemljevidi v LP so do sedaj bili natancni, res pa je, da vedno, ko pridem v neko mesto, najprej zajadram do informacij, kjer vzamem zemljevid, in tako naceloma nimam problem, da bi se znasla na napacnem mestu zaradi napacnih informacij.
Lets go se mi zdi dober, ampak prevec orientiran na amerisko madino. Tudi cene so preracunane v dolarje in niso v domaci valuti, kar dokaj otezi preglednost.
Jaz pa imam eno tako navado ali razvado, kakorkoli, da moram prebrat cimvec o neki zadevi. Potem veliko pozabim, ampak ostane mi tudi veliko, in je prav fajn, ko potem gledam slike, in se spomnim kaksne podrobnosti ali kaksne anekdote ipd.
Je pa res, da velikokdo prebere samo uvodni del (najlepsih 10, 20 stvari v….) in koristne informacije…
men tudi najbolj odgovarja LP – pa tud zdaj ko sem se ga navadla, mi je tezko kaj drugega vzet.
Sem oa za Afriko uporabljala se en vodič -ne spomnim se imena(??sorry), kjer so točno opisane avtomobilske ture – zelo natančen in zanesljiv, ker ti piše točno pri katerem kilometru moraš kam zavit in ker na cestah ni bilo nobenih tabel, je bil tak opis kar nujno potreben. če se spomnim kako so se imenoval ti vodiči, bom še napisala.
Meni se zdi LP primeren samo za območja, kjer je veliko ruzakarjev, ki uporabljajo javna pevozna sredstva in potem hodijo po poteh, ki jih je odkril Lonely.
Če pa greš izven teh poti, posebej dobro se to vidi, če se voziš s svojim prevozom, ugotoviš, da je Lonely precej neuporaben.
Primer. V Turčiji je območje, veliko cca 250 kvadratnih km, kjer ni popolnoma nič, niti obdelan ni. Pa je kaj videt, samo ni dostopno z javnimi prevoznimi sredstvi.
Indija. Od Delhija do Chandiragha ni po Lonelyu nič. V naravi je to 250 km razdalje. Od Chandiragha do Himalaje tudi ni nič, spet 250 km. Samo mesto ima 2,5 mio prebivalcev, omenjeni so 3 hostli. Relacija ni zanimiva, ker je malo spoti na poti proti severu.
Isto velja za Maroko, Iran, celo Španijo in Grčijo. Pa še bi lahko našteval.
Poleg tega je še nekaj. Danes je Lonely tako moderen, da kdor gre okrog, ima izvod knjige pri sebi. Tako postanjeo tisti, ki so notri omenjeni, kar oblegani od vseh turistov, ki hodijo okrog in iščejo prenočišča. Posledica – dvig cen is spremembe v miselnosti ljudi, ki ponujajo razne storitve. S tem Lonely postane posebna oblika turistčne agencije, ki zagotavlja masoven pretok turistov, čeprav hodijo vsak s svojim avtobusom. Koliko ostane še do klasične agencije?
lp
bv
lonely (ali katerikoli drugi vodič) ti je samo vodilo, mislim da sem na svojih potovanjih samo dvakrat spal v ‘lonely’ hostlih…
ne zdi se mi pa realno pričakovati, da bo ena knjiga pokrila prav vse, kar je možno videtni v eni državi. niti ni to smiselno – sami pravijo, da so ‘taboljše’ stvari spustili, ker bi jih drugače preveč pokvarili. vsak si mora sam najdti ‘svoje’ atrakcije…
če pa hodiš po lonely poteh kot kaka kura pa res ni velike razlike kot najem vodiča ali agencije
Forum je zaprt za komentiranje.