katere knjige priporočate
Sicer ni v tvojem rangu … je pač zgodovinska trilogija … sam jaz se kar nisem mogla odtrgat od nje. Predvsem zato ker sem vedela, da vse kar berem, se je nekoč resnično (bolj ali manj) zgodilo, ker je knjigo napisal zgodovinar. Da ne bom dolgovezila: Valerio Massimo Manfredi: Aleksander Veliki (Sinj sanj, Amonove sipine, Na koncu sveta). Več kot enkrat vmes sem se zjokala. :))))
v žepnicah je knjiga Okus po ljubezni (Anthony Capella)… pa še dosti zveš o italijanski kulinariki
če imaš rada kriminalke je v redu za branje tudi karkoli od Mary Higgins Clark ali Minette Walters (prva ima bolj romantične zgodbe, druga bolj trilerje), Patricia Cornwell je s svojo serijo o patologinji/pravnici Scarpetti nenadkriljiva, v slovenščino jih je prevedenih kar nekaj, Ruth Rendell je že malo bolj mrkobna, ampak še vedno dovolj zabavna.
Od kriminalnih zadev vsekakor Agatha Christie. Meni so se vtisnile v spomin Umor na Orient ekspresu, Umori po abecedi, Tretje dekle. Pač obožujem njenega H. Poirota, verjetno zaradi posrečene izbire igralca v nadaljevanki še bolj.
Hmja,tudi Mary Higgins Clark: Po mestu naokrog; Še se bova srečala; V ulici, kjer živiš. Ampak to je že bolj ameriško lahkotno branje, skoraj preveč lahkotno.
Če imaš rada zgodbe v stilu Bridget Jones, poskusi z Nočno tarifo od Ildiko von Kurthy.
Tudi Panika Dese Muck je dovolj neobremenjujoča za poletno branje.
– Kako ji to uspe
– Lov na kovanec (in kar še najdeš od istega avtorja – poguglaj in ga boš našla)
– dobre kriminalke piše tudi Minette Walters
– Trije v postelji (in kar še najdeš od te avtorice, hm, imena in priimki mi uhajajo iz spomina; opozorilo: pocukrano, tako kot od Ildyko v. Kurthy)
– Dan Brown: Digitalna trdnjava, Ledena prevara
Uživaj v branju!!!
Lp,
K.
“Krimiči” Andrea Camillerija so najverjetneje celo nekaj več. V intervjuju pred časom v sobotni prilogi, je bilo rečeno, da je njegovo igranje z jezikom in siciljanskim besediščem tako zapleteno, da predstavlja velik prevajalski izziv.
dozdaj sem prebral le camillerijevo kratko zgodbo v beletrinini antologiji kratke italijanske proze Papir in meso, kar je premalo za sodbe.
veseli me, da je mk začela izdajati primere inšpektorja montalbana izpod peresa andrea camillerija. če bodo prevodi OK in lik približno toliko simpatičen kot je Luca Zingarreti, ki ga igra v istoimenski nanizanki, se nam obeta dobro čtivo.
V angleščini je tukaj http://en.wikipedia.org/wiki/Evil_Under_the_Sun
@Pilgrim: Camilleri piše luštne krimiče malce bolj nežne sorte. Primeren bi bil za tiste, ki:
– jim je Donna Leon premalo
– niso navdušeni nad hard boiled robo,
– ne marajo prebirati o množičnem razkosavanju mladih dam,
– jih ne zadovoljijo šablonski ZDA avtorji tipa Lee Child, ki vsako knjigo napišejo v upanju na hollywoodsko A-produkcijo
– si želijo malo lokalnega kolorita
– in ne ravno mizantropskega detektiva.
Slovenski prevodi Veronike Simoniti, ki se opirajo na primorščino, so mi simpatični.