katera solata vam je najlubsa
Drugace vse. Najraje pa motovilec in pizdonkolo.
(https://m.youtube.com/watch?v=btI6y_uY9ec&feature=youtu.be)
Uf, dobro vprašanje. Zelo rada imam večino solat, pozimi motovilec in brstični ohrovt v solati, spomladi/poleti šparglji v solati in vse vrste hrustljavih solat (ledenka ipd.) pa paradižnikovo, seveda. Tudi stročji fižol v solati, rdečo peso, francosko, zeljno, rukolo, vse.
Ne maram pa radičev in endivije.
Od zelenih siljeni radič in endivja, ravno zato, ker je težje žvečljiva in s tega vidika boljša vlaknisko za prebavo…, pa lastoročno nabran regrat na družinski njivi, kjer se ne iztrebljajo psi in mačke. Dober motovilec je težko dobit, ker velikokar “smrdi” po mačjem urinu…
ne maram “tamajniške mehke”, niti kristalke, niti ledenke, – ker ko jo začiniš, skoraj takoj postane “soggy” v olju in kisu – kot bi jo že nekdo prej v želodcu prebavljal 🙂
Ne jem paradižnika, ker mi po njem otečejo in bolijo sklepi in vezivna tkiva, tudi do okorelosti se je že zgodilo, ciljano, preverjeno, odkar ga ne jem več, nimam teh težav – sem oseba z določenimi AI boleznimi tudi sicer. Nobene zelenjave iz rodu razhudnikovk ne jem ( krompir, jajčevec, paprika). Od takrat tudi ni več okorelosti telesa.
Obožujem stebeleno in listno zeleno, peteršilj, črno redkev, daikon redkev in rdeče redkvice, pa seveda svežo kislo repo in zelje.
jaz imam pozimi samo dve varianti, ker mi pač na vrtu pozimi nič ne dela. Prva varianta je tale že pripravljena solata, ful dobra Solata pomladni mix, Mercator, 100 g, pakirano,
dodam ji tuno, mozzarello, lanena semena, bučno olje in jabolčni kis. Najboljše in hitro kosilo.
Druga varianta je goriški radič, mi pa vzame kar nekaj časa, da ga operem. radič mi pa paše, z oljčnim oljem, z malo česna, kuhanim jajcem in jabolčnim kisom njama
Endivja, 27.01.2022 ob 11:53
Endija ima poleg radiča, regrada in rulole bolj intenziven okus – zato jo tudi starejši ljudje radi jejo. Medtem ko mehka, kristalka, ledneka,…..so solate brez intenzivnega okusa, še posebej če so iz trgovine iz hitre predelave, te so pa praznega okusa, okus jim da le zabela.
Poleg regraDa pa frenofke, bomfri in za na konec pudink?
Forum je zaprt za komentiranje.