Kasko zavarovanje: da ali ne?
Kdo je rekel, da sem poškodoval novejši avto. Jaz sem za vas očitno “bedak” , ker imam kasko tudi na 5-6 ali več let staremu avtu.
Mogoče ste spregledali podatek v koliko let(več kot 30) sem imel dva taka dogodka, toliko še niste eni stari, pa toliko pametujete. Verjetno sem res plačal za zavarovanja več kot sem istržil. Zato pa sem mirno spal. Nikoli ne moreš biti tako previden, da ti se ne more zgoditi kaj nepredvideno.
Nagradno vprašanje.
Koliko od vas jih lahko kupi novi avto od enoletnega PRIHRANKA?
Koliko, od vas lahko drži v “nogavici” kup denarja za primer, če razbije avto in, ker ga nima zavarovanega?
Tisti, ki to lahko, res ne potrebujejo nobenega zavarovanja. Pa so prav tisti tako brihtni, da ga vseno zavarujejo.
Evo, odgovor na nagradno vprasanje: jaz. Kaska pa nimam, niti slucajno. Je pa res, da mi avto predstavlja prevozno sredstvo iz tocke A v tocko B in ne sredstva za celjenje ega, na reklame sem relativno neobcutljiva, ker ne gledam televizije, NCAP testom ne nasedam, ker so narejeni v laboratorijskih pogojih, za varnost pa skrbim tako, da se kot pijanec plota drzim hitrostnih omejitev in prometnih predpisov ter ne vozim, kadar ni nujno, se zlasti v slabih vremenskih razmerah. Tako sparam razen bencina tudi zivce in adrenalin – oboje rabim namrec za sluzbo.
Pa ne mislit, da ne cedim slin nad kaksnim touaregom ali tanovim legacyjem limuzino – ampak sej jih tudi nad Beniciom del Torom in Joaquinom Cortesom, pa mi nic ne pomagajo. :))
Zadovoljen??:))
SG
Ne.
Govoriš bedarije. Kdo je omenil kakšen drag avtomobil za celjenje ega. Očitno je to tvoj problem. Sam na to sploh niti pomislil nisem, ker nimam takšnih problemov. Govorim o navadnih avtomobilih, ki nam vseeno večini prestavljajo VELIKI izdatek in se iz tega razloga moramo zavarovati pred nepredvidljivimi možnimi večjimi enkratnimi izdatki v primeru nesreče.
Pa še naprej vozi kot po jajcih in pazi, da ti se res kaj ne zgodi, ker takrat se boš pa res “čohala” po denarnici za na videz malo stvar, da o večji niti ne govorim.
Pol pa povej konkretno, o katerih avtih govoriš kolesar1? (maruti, clio, punto, megane, piccasso….)
Ker je clio najbolj prodajan avto v sloveniji, potem lahko vzamem za izhodišče kar njegovo vrednost, novi je nekaj čez 2 mil. sit. In koliko je vreden 5-6 let star clio? Od 600.000 do 900.000 SIT :)))
In če sedaj tak avto razbiješ, dobiš za svoj kasko razbitino in 300.000 do 350.000 SIT. In kaj boš počel s tem denarjem?Kupil spet 6 let star avto neznanega prodajalca in ne boš vedel kaj si sploh kupil? Do novega clia ti pa še zmeraj manjka skoraj 2 mil SIT. :))) Torej si bankrotiral kljub temu, da imaš avto kasko zavarovan.
No jaz bi kar se tiče kupil si tak avto koliko privarčuješ v enem letu, raje raztegnil vsaj na dve leti, kaj dosti več pa že ne.
Jaz vedno gledam, da kupim avto take vrednosti, da bi si v hudi sili, če se kaj zgodi, lahko kupim takoj drugega podobne ali manjše vrednosti. Pa nisem edini, ki se drži tega načela. Se popolnoma strinjam s san giorgio, danes je avto potreba, ne pa luksus in da te pribelje od točke A do B. Luksus so le avti večje vrednosti recimo nad 5 mil SIT.
Kar se pa spanja tiče, jaz mirno spim, glih zato ker nimam ne razmetavam denarja za kasko ampak v mojem štunfu ostane in si za ta denar raje kupim boljši avto :)))
Prej si govoril o navadnih avtomobilih, ki jih ima večina. To je rang okol 2 mil. SIT. In manj premožni tudi ta denar res težko skupaj spraskajo.
Sam kaj se pol prištevaš med to večino, če pa ves denar, ki ga našparaš vložiš v avto 4-5 mil SIT??? In zaradi tega potem mirno ne spiš? Kako, da se ti ni nič še zgodilo, ko si pa zgoraj omenil, da se ti je že 2x?
Tudi jaz si lahko tak avto take vrednosti in še večje kadarkoli privoščim, pa si ga ne. Raje vzamem takega 2 leti starega dobro ohranjenega in dobim tak avto 35% ceneje in ga imam potem še 6-10 let. Zelo pogosto menjavanje avtov brez vzroka, je tako kot bi denar metal skozi okno. Za tiste, ki imajo vedno dovolj denarja, je to normalno. Za ostale, ki ga pa morajo skup napraskat, pa ni normalno.
Na koncu porabiš za avto enako denarja kot jaz in se vedno voziš slabše kot jaz. Ups, tebi je vožnja nepomembna, tebi je pomembno, da prideš iz točke A v točko B. Jaz mislim, da vozim avtomobile srednjega razreda oziroma po EU normah nižjega srednjega razreda. Avtomobile ne menjam tako pogosto kot misliš. Tudi nesreče mi se ne dogajajo bolj pogosto kot večini,(2 v 33 let brez fizičnih poškodb razen poškodbe pleha).
Ker eni vozijo samo občasno in pod idealnimi pogoji, morali bi živeti 200 let, da naredijo toliko kilometrov kot sem jih jaz naredil v teh 33 letih vožnje pod vsakojakimi, včasih tudi nemogočih pogojih.
Ta debata je očitno brezvezna. Kot sem rekel: “vsaka glava svojo pamet ima” in jo je škoda vsiljevati drugemu.
Pivprečna vrednost avta (ob nakupu) v sloevniji je dobre 3 miljone. Največ avto se proda za tam nekje 2,5 mio …
Tisti, ki jim je vseeno za lastno varbnost (san giorgio, enkrat bi si morlala ogledat kak crash test, pa ne le NCAP (ki sicer predstavlja zelo verodostojno kopijo najbolj pogostih tipov trkov), tudi kaj drugega, v živo, ali pa doživet nesrečo, ko vate prileti kak čudak), pa itak ne sodite med ljudi, s katerimi se splača razpravljat o teh stvareh. Ampak ko vas bo pa nabasal pijan lokalni heroj s terencem, bo prepozno.
Sicer pa: “..za varnost pa skrbim tako, da se kot pijanec plota drzim hitrostnih omejitev in prometnih predpisov ter ne vozim, kadar ni nujno, se zlasti v slabih vremenskih razmerah…”: tipčna slaba, ostale neupoštevajoča in na kritične situacije nepripravljena voznica, nevarna (in nadležna) sebi in drugim.
Jaka racman: ravno zato, ker mi ni vseeno za lastno varnost, poskusam uporabljat tisto sivo gobico med usesi in ne samo kot papagaj ponavljat tistega, kar preberem v Motoreviji in sobotni prilogi. V crni kroniki pa v glavnem govorijo o tistih, ki zaupajo predvsem vase, hvalijo lastne vozniske sposobnosti, tezijo zaradi nerealnih hitrostnih omejitev, pljuvajo cez vse tiste, ki se jih drzijo, in se zanasajo na to, da jih bodo varnostne naprave resile takrat, ko se bodo zaplezali. Vcasih pac zelo mocno ne rata – in takrat ne pomaga kasko, samo se zivljenjsko zavarovanje, in se to samo dedicem.
Ce pa mislis, da bom sla zdaj, ko si vitesko ocenil moje vozniske sposobnosti po tem, kar napisem na forum, v jok pa pod mizo, se motis – mislim, da obadva veva, pri cem sva.
SG
Ha-ha to pa ni res…mene avto manj stane kot tebe, saj ne plačujem kaska in do sedaj še nisem kupil novega, ampak vedno dve leti starega do 20.000 prev. km. :)) Tudi jaz ga vozim več let in jih ne menam prav pogosto. Jaz vozim avto srednjega razreda in tudi jaz iamm rad bolj udobno vožnjo, ampak v načelu je to še vedno prevozno sredstvo, ki te pripelje od točke A do točke B.
Kdo pač trenutno vozi vrednejši oz. slabši avto, je pa pač odvisno od tega kdaj ga ti menjaš, kdaj jaz. Torej po vrednosti avtomobila enkrat ti vozič slabši avto, enkrat jaz :))) Sicer ne vem od kod tebi, da jaz vedno vozim slabši avto, kljub temu da avta ne menjaš pogosto. Boljšega bi vedno vozil, če bi ti menjal avto srednjega razreda ali boljšega razreda vsaki dve leti!
META je pred nakako 14 dnevi sprožila pravo verižno, mestoma tudi preveč pregreto čustveno, reakcijo. Dokler so toni umirjeni in ko gre samo za podajanje mnenj, še nekako gre. In to je dobro, konstruktivno. A ko se sprožijo povišani toni, jedkosti, cenizem … v smislu ŽE SKORAJ NASILNEGA prepričevanja prepričanih, pa še gluhih po vrhu, SMISLA VEČ NI.
A največja ironija je, da imata obe strani prav. S katerega koli zornega kota pogledaš, se ti razpre pravilen odgovor, pravilna rešitev.
Elementarno dejtvo je, da mastno zaslužijo samo zavarovalnice.
A ČE IMA ČLOVEK DOVOL/VELIKO DENARJA POTEM AVTO PREPROSTO KASKO ZAVARUJE – zavoljo mirnega sna, komodnosti in drugih breskrbnosti. Še posebej če je avto nov in večje vrednosti. Tu sploh ni dileme.
Kot je tudi ni ČE DENARJA NI in komaj “napraskaš” za obvezno zavarovanje. Potem tu pomisleki ljudi s tanjšimi denarnicami POVSEM DRŽIJO.
Ljudje božji – vse je samo v točki gledišča odkoder (po)gledamo na stvar/problem, zato so prerekanja odveč.
Pa srečno – s kaskom ali brez.
Lukus
META je pred nakako 14 dnevi sprožila pravo verižno, mestoma tudi preveč pregreto čustveno, reakcijo. Dokler so toni umirjeni in ko gre samo za podajanje mnenj, še nekako gre. In to je dobro, konstruktivno. A ko se sprožijo povišani toni, jedkosti, cenizem … v smislu ŽE SKORAJ NASILNEGA prepričevanja prepričanih, pa še gluhih po vrhu, SMISLA VEČ NI.
A največja ironija je, da imata obe strani prav. S katerega koli zornega kota pogledaš, se ti razpre pravilen odgovor, pravilna rešitev.
Elementarno dejtvo je, da mastno zaslužijo samo zavarovalnice.
A ČE IMA ČLOVEK DOVOL/VELIKO DENARJA POTEM AVTO PREPROSTO KASKO ZAVARUJE – zavoljo mirnega sna, komodnosti in drugih breskrbnosti. Še posebej če je avto nov in večje vrednosti. Tu sploh ni dileme.
Kot je tudi ni ČE DENARJA NI in komaj “napraskaš” za obvezno zavarovanje. Potem tu pomisleki ljudi s tanjšimi denarnicami POVSEM DRŽIJO.
Ljudje božji – vse je samo v točki gledišča odkoder (po)gledamo na stvar/problem, zato so prerekanja odveč.
Pa srečno – s kaskom ali brez.
Lukus
san giorgio:
O avtomobilski varnosti vem precej več, kot si morda misliš (vsakakor pa dosti več, kot lahko človek prebere v Motorevijiin sobotni prilogi) … Tudi kak razvojni center sem že videl od znotraj, kako pštudijo prebral,, crash test (ne le NCAP, tudi kak drugače, hitrejši, pod drugimi kot itd) v živo videl. Skratka, ne pišem na pamet.
Vozniške sposobnosti pa se da po takih komentarjih zelo dobro ocenit. SI že kdaj opravila kak tečaj varne vožnje (recimo), ali se ti zdi dovolj le vozit striktno po omejitvah (kar je marsikdaj prehitro)?
ja tko tko.jz osebno ga ne bi več. drgač se pa čist strinjam z kolesar1. voznik ti pa sam obračaš besede.sej če sešteješ skoz vsa leta se ti kasko ne splača sam strošek če razbiješ nov avto je pa lahko zlo velik.NAENKRAT! u tem je stvar.jz sigurno nimam na banki tok denarja da bi naenkrat plačal tak zalogaj.krš od avta pa tudi ne morem imet ker avto nujno potrebujem in si ne morem privoščiti nenehnih okvar.pa tudi za udobje nekaj pomeni če nisi več rosno mlad.tako da se u katrci res ne morem vozt.sam vsak ma pač svojo situacijo in tu ne moreš kar rečt kakšn avto in zavarovanje more kdo met
“O, sankta siplicitas” (uboga, sveta preproščina) je dejal Jan Hus, češki reformator, (sežgan na grmadi nekje v 16. stol. stol., v Konstatinoplu), ko opazil, da je pod njegovo grmado uboga, fanatična ženička, pristavljla poleno – da bi ga še bolj sežgala.
In prav to smo (ženičke), dragi: pro et contra Kasko.
Samo malo logike, psihologije, empatije, seznzibilnosti , prosim …
Vsi imamo prav. Tisti ki plačujejo, in tisti, ki ne.
Zakaj?
Preprosto zato, ker če bi imeli 1, 2, 3 … miljon SIT mesečno (kot prenekateri naši managerji, (pod) predsedniki raznotrih uprav, polilitiki …)
KASKO NE BI BIL PROBLEM.
Za cca. 90 odstotkov pa je – zato tuhtamo, kalkuliramo, norimo, se jezimo …
V redu, zavarovalnice enormno (za)služijo.
Organizirajmo se. Sesujmo jih – kot s(m)o pred mesecem NOTARIATE (“prepolovili”).
Dott. Lukus
ej matooo jaz nič ne obračam besed! Jaz vseskozi trdim, da se kasko ne splača in sem proti kasku!
Tako sem že povedal v svojem prvem odgovoru namenjenega meti.
Ti praviš
“sej če sešteješ skoz vsa leta se ti kasko ne splača sam strošek če razbiješ nov avto je pa lahko zlo velik.NAENKRAT! u tem je stvar”
Tisti denar, ki si ga namenil za kasko, daj na kupček, ne pa da bi ga takoj zapravil kje drugje. In ko bi prišlo kdaj do škodnega primera bi brez problemov lahko plačal vse naenkrat! Malce samodiscipline ti ne bi škodilo. U tem je stvar! :)))
Ok, Voznik. Primer (ti pa računaj): Jutri grem kupit en povprečen avto za slabe 4 miljone (recimo golf, ker je pač tako priljubljen). Kasko je cca (če nimem popusta) 100 jurjev … Čez koliko let se izenačita vrednost avta in “bašparani” denar od kaska – od tam naprej se namreč kaska “ne splača” imeti.
Kar izračunaj – in upoštevaj, da bi avto po enih 8 letih menjal.
In če boš rekel, da ne bi novega: OK, enak avto, a star 2 leti (torej namest0 4 recimo 2,5 miljona). Po koliko časa zdaj – a ker bi menjal pri starosti avta recimo 8 let, ne pozabi da maš tak avto le 6 let …
ne veme kaj si hotel povedati, ampak kot si povedal za ta avto stane kasko 100.000 sit, s tistimi delnimi kombinacijami pa 150.000 sit kot si še prej omenil. Pa če vzamemo 100.000 sit. Potem po 20 letih dobiš ven 2.4 mil SIT. Kar pa ni zanemarljiv denar. In če recimo ravno takrat razbiješ svoj 6 let star avto, kaj boš dobil ven v tvojem primeru? Svojo razbitino in kakšnih 400.000 sit. In zato dvoje plačaš za to leto ravno tako 100.000 oz. 150.000 SIT!!! No, samo zato leto rs dobiš vseeno več ven. Ampak skupno si pa še vedno dost več na zgubi. Jaz pravim, vozi previdno (kar ne pomeni počasi) brez izsiljevanja prednosti, nepravilnega prehitevanja itd…in ni hudič, da bi povzročil nekaj nesreč v 20-ih letih!
primer: kaj pa če po enem letu razbiješ avto? pa imaš našparanih 100000 ali kolikor koli že .pa je avto nov golf(že prej primer).škoda 500.000?!?!?!?
nikoli ne moreš tvegati 10 let brez kaska saj še vemo ne da bomo toliko časa živi pa imamo življensko dobo 70 let kaj pa šele avto ki jo ima 15 let. 🙂
Voznik: v 20 letih (brez nesreče) bi za kasko porabil cca 1,3 miljona (sem šel računat pri trigklavu za 4 miljone vreden avto, 100kW, na začetku 0% bonus!!!, delnegi kask0 za krajo, breu karaje je premij za okoli miljon in drobiž). Kaj pa dobiš za ta denar?????? Če menjam avto na 8 let, imam po 20 letih 4 leta star avto, vreden recimo 1,8 mio. Če za zbijem (1 nesreča na 20 let je daaaaaleč nad povprečjem), mam našpoarano komaj za dve tretjini enkovrednega avta … Če ga zbijem novega – raje ne razmišljam. Da o kraji ne govorimo …
Skratka: 1 nesreč v 20 letih je dosti, da si na izgubi …
Za take, ki dobesedno sedijo na denarju in nov avto kupijo vsaki 2 leti (recimo avto vrednosti golfa ali več). Taki se v bistvu vedno vozijo v novem in dragem avtomobilu in je tudi možnost kraje veliko večja za tak avto. Za take ljudi je tudi 100.000 sit za kasko na leto drobiž… v teh primerih se recimo kasko splača, saj za te ljudi kasko ni omembe vreden strošek.
Neumnost pa je, če plačuješ kasko recimo za punto ali clio in podobne modele vsa leta kasko…no tisti, ki dostikrat razbije avto bo rekel, da to tudi ni neumnost :)))