karbonara
zanima me,kako delate karbonaro!? nekateri dodajo jajce prej..da se zakrkne,nekateri pa ze na spagete /oz. testenine/ ,ko so ze zmesani s slanino oz. prsutom! mi smo vedno delali slednje…zadnje case pa me nekateri ljudje cudno gledajo,ko to pripovedujem..!? lp pet
p.s. nekje sem slisala,da se doda tudi smetano!??
Hej,petra,eno koncno malo sveze dobro jutro!
Karbonare jaz sicer ne jem,ker prenesem samo dobro peceno jajce.
Jo pa imajo ostali radi.Delam jo vedno po receptu iz knjige Soncna kuhinja(pravi it.recepti). Prepisem natancno s kolicinami(razmerje za manj ali vec oseb ze ves po praksi)
400 g spagetov,100 g puste kraske pancete ,40 g masla ali olja,
50 g parmezana,50 g naribanega ovcjega sira,3 jajca,sol,precej popra
Spagete kuhamo v veliki kolicini soljene vode.Medtem v veliki kozici(zelo primerna je loncena) na olju pocasi prazimo na kocke narezanopanceto(bolje kot prsut,ker se rezine presusijo).Ko so spageti al dente,jih odcedimo in stresemo v kozico k slanini.Dobro premesamo in odstavimo.Posebej razzvrkljamo jajca,sir in poper.Vlijemo na spagete in nad zelo sibkim ognjem mesamo,da se jajcna zmes oprime testenin.Ce uporabimo lonceno ali kovinsko posodo,ki dobro zadrzuje toploto,nam jedi ni treba ponovno pristaviti.Nazadnje nameljemo na spagete precej popra in jih postrezemo v isti posodi.
Ker so it. recepti zahtevni glede vrste testenin in omak,delajo karbonaro izkljucno s spageti.O smetani ni nic.Tvoj nacin je popolnoma originalno italijanski in pravilen.Ravno zato je jaz ne morem,ker jajca niso dobro zakrknjena. Fotografija,ki je prilozena receptu,je zelo vabljiva.
Dober tek in lep dan Babi
hvala babi!! to pomeni,da jo ze delam prav! meni svoje case tudi ta “surova” jajca niso najbolj sla!? s casom pa sem se privadila…in sedaj carbonaro na ta nacin obozujem! lep-na obali- ne prevroc dan petra
p.s. v lj je za sedaj zelo znosno- vceraj je kar nekaj casa dezevalo….in “znormaliziralo” ozracje !!..
Hej,nona Karolina,pa smo spet zbrani pod domaco streho!
Zanimivo, to samo z rumenjaki. Verjetno tudi Sofii Loren ni vsec sluz beljakov.Rumenjak lazje zakrkne na toploti kot beljak.Mleko pa doda vlaznost.Vsak zakaj ima svoj zato. Kljub temu je jaz ne morem jesti.Jajca zame :zapecena frtalja,trdo kuhana v zelenjavi,v pecivih,kremah, kuhanih nad paro z dodatkom,da se jajc ne cuti in to je ze skoraj vse.Francozi pa tako radi v vse omake tlacijo jajcne kreme,da se osnovnega okusa ne cutis vec. Vi pa le uzivajte v dobri Carbonari. Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.