Kar je res…- skutine ledene kocke!e!!
Hej!
Seveda sva s sestro ze nekajkrat naredili to pecivo,ker je moska garnitura
vsa navdusena in drugi tudi.
Ampak danes je prisel necakov prijatelj k sestri s ponudbo,da ji placa za delo in material ,ce tudi zanj naredi te krasne kocke. Seveda bo dobil brez placila.
Samo toliko,da bo avtorica vedela,do kam seze dober glas-oziroma recept za dobro sladico:))) Pozdravcek Babi
Hej! Nany uporablja Vipavsko pasirano.Jaz pa kupim kar tako v rinfuzi,jo spasiram kar sama.Hcerka pozna to pecivo pod Cheese cake.V angleskem receptu je za skuto napisano nekaj podobno Filadefiji ali ricotta(ker je sladka).V Angliji ne poznajo nase skute-bolj cotage cheese,ki za peciva ni najboljsi;se rad razvodeni. Meni je z naso skuto ful dobro.
Jaz kombiniram malo petit in malo polnozrnatih piskotov.Zelo dobro je tudi bilo,ko sem vmes zmlela(bolj grobo) it.amarette(okus po grenkih mandeljnih.
Malo orehov,lesnikov in mandeljnov pa tudi dodam. Res uzge to pecivo in tista krasna snezno bela barva. Lp Babi
Hej!
Ravnokar sem prisla od zobozdravnice.Sel je ven modrostni zob,ki mi je malo nagajal.Bomo videli,koliko manj modra bom:)))
Zunaj pa je mraz in dezuje tudi.
Alena,ko bos vzela prvo maso iz pecice,bo zgledala malo mehka. Pomembno pa je,da pekacek ni prevelik,da vse skupaj ni pretanko. Ko so vse tri plasti pecene,ohladis in cez noc v hladilnik. Ko rezes,je vse lepo utrjeno in nic se ne packa.Kocke ali rombke dam tudi v papirnate skodelice.
Poskusi,se res splaca. Lp Babi
Da še sama nekaj napišem….običajno kar berem ……
Tele skutine kocke sem pred mesecem zasledila tukaj. Ker je bilo veliko postov, sem jih z zanimanjem prebrala in se seveda odločila, da jih tudi sama naredim za moj rojstni dan in se pobaham v službi.
Naredila sem vse po receptu, prav fino je bilo, spečem, dam čez noč na balkon – noči so bile aprila še prav hladne (v hladilniku pa od drugih dobrot tudi ni bilo več prostora)….in zjutraj, ko sem hotela vse razrezati….kriza, ni šlo iz pekača – nisem pekla na peki papirju…..nikakor mi ni šlo z dna….no, da skrajšam…..nazadnje sem šla brez kock v službo……pekač s pecivom sem pustila pokritega kar v kuhinji….mi pač ni uspelo, sem si rekla…..
Popoldan, ko pridem iz službe, je pecivo tko lepo šlo iz pekača, lahko sem ga fino narezala….skratka , vse smo z užitkom pojedli. Mogoče je bilo zunaj premrzlo, pa je potrebovalo pravo temperaturo…..
Še ga bom naredila!!!
No, pa jih imam tudi jaz…. skutine ledene kocke namreč… v hladilniku, a že dovolj ohlajene, da sem si jih privoščila zdaj ob kavici :o)
Malo sem se obotavljala s preizkušanjem tega recepta, saj v trgovini ne dobim vedno prave kisle smetane in tudi ne vedno tega “približka” skute, ki je v bistvu sveži sir, ampak neslan in ga tako lahko uporabljam namesto skute.
Kocke so res dobre in verjamem, da so tiste s pravo slovensko skuto, ki je malo kiselkasta, še boljše. Zato jih bom zagotovo spekla vsaj enkrat tudi med poletnim dopustom.
Upam, da bodo všeč tudi drugim pri nas doma.
Lep dan vsem in pozdrav z vročega juga!
Vladka
Lep pozdrav!
Zdaj se lahko tudi jaz pohvalim da sem končno speklla te kocke – fantazija! Pekla sem seveda z malo spremenjenim receptom, večino maščobe je predstavljala le polovica lončka kisle smetane ter maščoba v keksih, masla oz. margarine pa nisem dala niti žlice – sem morala zelo pazit, da bo primerno tudi za tiste s holeterolom 🙂 Skuto sem uporabila seveda pusto, ampka sem je porabila veliko več kot piše v osnovnem receptu – pekla sem v pekaču 45×35 (tu nekje). Na eno polovico kreme sem pred peko posipala še 2 pesti rozin in jih “potunkala” v kremo, ter hop v pečico. Preliv sem naredila iz pasirane skute, malo pretlačene posnete domače skute (mi jo je dala babi) in pol lončka kisle smetane.
Odlično! Res lepo izgleda, te barve od rjave do bele. Zanimivo bi bilo to speči tudi v obliki torte.
Aja, kos em prišla domov in ko sem že vse nakupila, sem ugotovil ad ni več sladkorja – samo še za 1 žlico….Groza!! Znašla sem se tako, da sem porabila vse zavojčke mletega sladkorja, ki smo jih dobili zraven kolačev Bauli (panettone) in ki jih pač nismo porabili, dodlaa sem še nekaj vanili sladkorjev 🙂 Vsega je bilo za 250 g sladkorja in tako sem potem naredila….za preliv sem uporabila 1 vanilin…in porabila ves sladkor pri hiši :)) Dodatno sladkobo so dale še rozine in sladki piškoti na dnu. Včeraj smo kocke privoščili po večerji, ob čaju. zraven sem dala še jagodno marmelado (sem se odločala ali bi dala brusnično marmelado ali jagodno, potem je prevladala slednja), in potem si jo je vsak z žličko dal na te skutine rombe – izgledalo je zelo lepo in dalo čisto poseben okus. Poskusite!
LP
zala
Hej,Zala! Ti si mojster!
Tudi sama sem razmisljala o zamenjavi mascobe. Je ze bralka sprasevala o tem.Zdaj si me razsvetlila.
Ko bos kdaj imela priliko kupiti mandljeve poljubcke “Amarettte”,nadrobi
se teh nekaj med piskote.Okus mandljev je prima. Tudi polnozrnati piskoti
Grancereale od Mulino bianco so dobri.
Sama sem ze razmisljala o obliki torte. Mogoce jo bo koncem julija dobila hcerka(seveda z zamudo),ker je RD v zacetku julija. S to osnovo se da marsikaj kombinirati. Jaz sem si postregla s kepico sladoleda. Lp Babi
Zala, oprosti, če sem spregledala, vendar kaj si dala v zdrobljene piškote namesto masla, da je stalo skupaj kot rjava podlaga?
Jaz sem razmišljala, da bi jih kar malo poškropila z mlekom in tako izpustila vsaj del masla. No, za prvič si nisem upala, prvič delam točno po receptu, da potem vem, kaj spreminjam. Pa še nesla sem jih s seboj na obisk, zato ni smelo biti eksperimentov. Tudi meni so krasno uspele, zelo so jih pohvalili, tudi meni so všeč. Spodnja plast se mi je mogoče preveč zapekla. Zgornja polovica rjave piškotne plasti se je namočila in spojila s skuto, spodaj je ostalo trdo zapečeno. Je to prav? Pekla sem na spodnji rešetki, mogoče bi morala na srednji.
In še nekaj. Čez noč sem dala v hladno shrambo in čez pekač pogrnila čisto bombažno servieto (da kaj ne bo slučajno noter padlo). Zjutraj sem videla, da sem ga polomila. Servieta se je na sredi pobesila, dotaknila zgornje kislosmetanove plasti in začela srkati vlago. Več je poskrala, težja je bila, bolj se je pobešala. No, kocke so bile še vedno dovolj sočne, da razen mene nihče ni opazil kaj posebnega.
Pozdrav, Mimi
Hej,Mimi! Nisem Zala,toda sama tudi razmisljam o zmanjsanju mascobe.
Ce sem prav razumela,je Zala dala v keks maso samo pol loncka kisle smetane.
Jaz sem malo zmanjsala kolicino margarine in primesala malo Irish wisky likerja.
Pecem na srednjem vodilu in se spodnja plast lepo enakomerno zapece,nikakor ni bilo na dnu pretrdo.Zgornji del se lepo sprime s skutino maso,toda ni mokro.
Pekacek v hladilniku pokrijem z alufolijo,ki stoji na nekaj ob strani zapicenih zobotrebcih.Sicer lahko pokrijes z vecjim pladnjem. Lp Babi
Hej,Zala! Mene pa zanima,ker si pekla v vecjem pekacu kot jaz,kako tanka je bila keksna masa. Ze pri meni je bila tanjsa kot skutina,vendar konkretna.Zdelo se nam je primerno,saj je bilo prijetno zahrustati v kak koscek polnozrnatega.Kolicine kot v originalnem receptu. Je tvoja plast bila zelo tenka,glede na vecje dno pekaca? Lp
hej Babi in Mimi!
Babi, narobe si me razumela glde kisle smetane – ni šla v keks-maso, ampak na vrh v preliv.
Med kskse sploh nisme zamešala nobene maščobe, samo Piknik piškote (saj tako verjetno veste, kateri so, takšne pravokotne oblike) sem polagala v pekač na dno, enega zraven drugega. Kjer mi ni šlo čisto do roba pekača, sem kes na deski prepolovila (kolikor se je le dalo natančno) in ga polagala ob robovih in vogalih pekača. Nato sem 6 preostalih kekskov iz 1 zavitka v paketu (vsega skupaj so 4 zavitki) zdrobila v vrečki z valjajem -pol mase je bilo fino zdrobljeen , pol rahlo grobo – te drobtine sem nato posipala po že položenih piškotih na dnu pekača, lepo enakomerno. Te drobtine poskrbijo, da skutina masa med pečenjem ne namoči preveč spodnje plasti keksov, da ostanejo čvrsti in hrustljavi.
Malo sem zmedeno napisala, upam da me razumeta kako sem mislila, drugače pa ponovno vprašajata 🙂
Za podlago sem tako porabila 25 dag Piknik keksov, za pekač okoli 35×45 cm.
Babi, plast keksov je bila malenkost debelješa, kot so piškoti sami.
Ker imam bolj rada skuto kot pa piškotno maso, sem zelo povečala količino nadeva – debelina piškotov je bila še pravšnja, da se je vse lepo držalo skupaj.
Nadev se naredila iz:
1 kg puste pasirane skute
70 dag domače posnete skute, pretlačene (mi jo je dala babi)
okoli 25 dag sladkorja v prahu
2 veliki pesti rozin (po želji), ki zadostujeta za polovico pekača
5 beljakov
5 rumenjakov
sok 1 limone
sok 1 pomaranče
pol žličke posušene limonine lupinice
pol žličke posušene pomarančne lupinice
1 vanilin sladkor
Postopek priprave je isti kot pri originalnem receptu. Pekla sem na 200 stopinjah 35-40 minut.
Preliv pa sem naredila tako:
50 dag pasirane puste skute sem gladko zmiksala z 3 vanilini in 20 dag pretlačene dpmače skute, da je bilo voljno in gladko in so grudice izginile. Po nekaj minutah miksanja sem dodala pol lončka kisle smetane in še miksala, masa je postajala vedno bolj gladka in se je malo razredčila bila je bolj voljna in ravno prav gosta, tako da sem jo lahko lepo polila po pečeni zgornji plasti skute.
Dala sem še v pečico za 15 minut, na 220°C. po vrhu mi ni porjavela, strdilo se je enkratno!! res nisme pričakovala da bo tako super izpadlo s atko malo količino kisle smetane…ampak povem vam, nikoli ne bom dajala več smetane kot sme jo zdaj, ker res ni potrebe. Takoooo fino se je strdilo, mlao me je sjkbelo že zaradi tega, ko ste vse dejale, da se vam smetane na začetku še ni strdila, ampka šele potem, ko se je dobro ohladilo….Hehe, jaz nisem imela teh problemov 😉
Plast skute v mojih kockah je debeline okoli 2,5 cm + preliv okoli 0,5-0,8 cm (očitno ga nisem najbolj enakomerno razmazala 🙂 Plast piškotov pa je malo debelješa kot so piškoti sami (suhi v škatli).
Meni so odlične, tako tiste s skuto kot tiste brez. Njam! In tudi ne čutim nobene postrebe po margarini ali maslu v podlagi. NAm so super za zajtrk h čaju ali kakavu, pa tudi zraven kavice 🙂
Lp, zala
aja, sladke pa kocke po tem mojem receptu res niso najbolj, ker mi je zmanjkalo sladkorja. Dodatno sladkobo dajo sicer še rozine, ampak marsikomu to verjetno ne bo dovolj – meni je, sicer pa se žličke dobre marmelade zraven tudi ne branim 😉
Joj, šele zdaj vidim koliko pravopisnih napak je v zgornjem tekstu….oprostite, redko kdaj berem za sabo 🙂
LP, zala
Pozdrav punce!
Sem mislila v soboto delat te skutine kocke, a mi je ob peki torte pa še kokosovega peciva (in celih gorah perila, ki so ga mulci “pridelali” v tem mokrem vremenu, pa ker je bilo v soboto sonce, smo morali seveda še malo na kolo in seveda sladoled 😉 ) zmanjkalo časa. A ni panike, ker imam sestavine doma bo “padlo” enkrat ta teden. Pišem vam pa zato, ker imam doma podoben recept prav za skutino tortico.Sestavine so iste, način tudi, količine so malce drugačne.Če katero zanima za primerjavo, lahko jutri napišem recept…
Lep začetek delovnega tedna vsem….
Forum je zaprt za komentiranje.