Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Kar hvalite Hrvaško, mojega moža je pa skoraj pretepel natakar

Kar hvalite Hrvaško, mojega moža je pa skoraj pretepel natakar

Jaz sem tudi zelo pretresena. Predvsem nad tvojo slovenščino.

Se strinjam. Slovenci so narod, ki na hrvaškem Jadranu res množično dopustujejo. Sicer nismo v večini, je drugih več (zdi se mi, da Nemcev), ampak res nas je dovolj slovenskih turistov, da bi lahko Hrvati sproducirali menije tudi v slovenskem jeziku. Iz spoštovanja do gostov pač.

Ampak oni nekako vedno mislijo, da mi njih razumemo (zaradi starih časov, ko smo bili še v skupni državi). Kar je sicer res in še vedno velja za starejšo in srednjo generacijo, ampak za mlade pa nikakor ne več. Moj 16-letni sin se je z novim hrvaškim znancem, ki ga je spoznal na dopustu, prav tako starim okrog 16 let, pogovarjal v angleščini:))

Je pa res tudi, da nekateri nesamozavestni in nekulturni Slovenci radi provocirajo. Če začetni prispevek ni provokacija, potem je tisti možakar prav izzival natakarja. Ponavadi je tako, da lepa beseda lepo mesto najde. Mi se tega držimo in doslej nismo imeli nikoli neprijetnosti na Hrvaškem.

Če ne zastopite drugega kot slovenščino, (mimogrede, piše se z malo začetnico), potem ne hodite na dopust v tujino.
Komentar na prvi post: kar se mene tiče, sta se oba neprimerno obnašala, mož, ki je težil in natakar, ki je vzrojil (mogoče je bil tale mož že n-ti težak tisti dan?).
Nisem kak strašen ljubitelj Hrvaške, dopustujem drugod po Evropi, ampak če sem že zašla na hrvaško obalo za par dni, so bili povsod prijazni. Bi človek rekel, kar seješ, to žanješ …

Mi smo se v šoli učili srbohrvaščino in tako še danes nimam čisto razčiščeno kaj je srbščina in kaj hrvaščina.
Vseeno nisem imela nikoli težav s sporazumevanjem na Hrvaškem, niti ne v Avstriji (pa pojma nimam o nemščini, niti na Češkem (kdo to obvlada sploh :),…. )

Me pa nikjer drugje ni bilo tako sram da sem Slovenka, kot ravno na Hrvaškem! Še najbolj glasni Italijani in pijani Poljaki se ne obnašajo tako primitivno, kot sta se dokaj znana glasbenika pred leti v Biogradu. Čudež, da jih nista dobila po kepi, bi bilo čisto upravičeno.

Kdor si želi probleme ta jih tudi naredi. Tako pač je. Malo razumevanja, spoštovanja in potrpljenja ne bi nikomur škodilo.

Še nikoli, nikjer in nikdar nisem naletela na takšen odnos natakarjev /trgovcev do mene. Z malo prilagoditve dobim vedno popust pri nakupu na tržnici, neko brezplačno malenkost za otroka (sadje, mini igračka…).

Vi pa iščete težave in jih dobite, sedaj se pa tu pritožujete. Čez koga že?

Reči svojemu, naj se nauči obnašati, pa več ne bo nikjer v nevarnosti, da ga kdo pretepe.

Hahaha meni na pamet ne pride, da bi šel nekam v tujino in domačine provociral in zajebal ter zahteval meni v slovenskem jeziku. Restavracija ima takšen in takšen način dela, takšne in takšne jedilnike, če mi ne paše, lahko grem. Ne pade mi na pamet, da bi se kregal z natakarjem o tem, kaj imajo in kaj nimajo. Gre dobesedno za provociranje, saj Slovenci znamo hrvaško, Nemci seveda hrvaško ne znajo. Tvojega moža bi tudi jaz na gobec.

Avtoričin mož je totalni butelj in tak bi moral na morje edino do izole.Kamorkoli pride drugam je nesposoben komunikacije.Plus tega je pe večji butelj,ker slovenski in hrvaški jezik imata v glavnem podobne besede in slovenec,ki ne razume hrvaško je rojen za ostati doma.Razumel bi,če bi tisti debilček prišel v nemčijo in ne bi razumel menija ampak v hr mora bit posebej zarukan primerek.
Jaz predlagam ženi,da ga zapusti,ker takšnega trota ima da glava boli hehe

Problem je pomoje, ker tvoj mož ni naročil slovenskega menija, ker vi ne bi razumeli. Amapak enostavno ker je težak. Ne mi rečt da ne razumete besed kot so juha, lignji, riba, čevapčiči, mešano meso, pomfri. Močno dvomim da ste bili v gostilni ki je imela drugačno ponudbo kot je to…
Pač ste tipični primitivci, bogi otroci ker gledajo take vzorce. Mož naveličan svoje debele žene in teži natakarju…ah ja.

Ženska je hotela povedat,da ima moža,ki nima niti osnovne šole,kajti ,če bi jo imel,bi razumel meni v angleščini,ki jo premorejo tudi ozloglašeni hrvatiSam,če je zabit potem ni šans.

Na slovensko hrvaški meji so slovenski in hrvaški policaji skupaj.In ,ko pridem tam me velikokrat ogovori hrvaški policaj,kako ste ,a greste malo k nam na obisk.V čisti slovenščini.

Jaz sem zahteval v Buenos airesu slovensko špreho od receptorja hotela.Človek ni imel pojma ne kje je slovenija ne kje je jezik.Pe komaj sem mu razložil kje je evropa.Pol je začel nekaj po italijansko plest

Poznamo take. kamor pridejo, so pametni in težijo, vsem, ki imajo opravka s strankami. Policajem, varnostnikom, prodajalcem, bolničarjem, kelnarjem. Ko naletijo na nekoga, ki s ejim ne pusti, so pa glavni revčki.

Jaz sem tudi zelo pretresena. Še zdaj, ko se samo spomnim na …
Torej zvečer smo šli v lajf, ter se ustavili pred slaščičarno, kjer je največ ljudi čakalo v vrsti za sladoled.

Lepo rečem sladoledarju :
Jaz bom 1 kepico čokolade, 1 kepico jagode, 1 kepico modro nebo, 1 kepico nutelle.
In kaj je sladoledar naredil?
Grozno, ne morem vam čisto dobro opisat, lahko vam bi edino narisala.

Torej, metal je kepice sladoleda v zrak, od zadaj, od spredaj, levo, desno, vrtel kornet okoli prstov in nad svojo glavo, mi ga ponudil, ko sem ga hotela vzeti, pa ga je ponovno zavihtel okoli in navzdol in …. sem bila na koncu že čisto prestrašena a ga bom sploh dobila.
V glavnem na koncu vse se je dobro končalo, čeprav ni zgledalo obetavno.

:)))

Kakšna tipična slovenceljska zagata 🙂

Greš na dopust k sosedom, ki jih mrziš, ampak druge opcije nimaš, ker nimaš dovolj denarja in ker si v resnici kam dlje od Umaga niti ne upaš it (če ti je že hrvaščina problem, kakšen hud poliglot nisi). In potem tam iz lastnih kompleksov sitnariš, da ti je problem jezik, čeprav je pol besed enakih, ti pa dopustuješ na Hrvaškem že celo življenje in bi najbrž sredi noči napol v spanju znala naročit pržene lignje i sok od jabuke. In s tem nekomu nekaj poskušaš dokazat, pa še sam ne veš, kaj. Drugo leto greste pa itak spet na isto lokacijo na dopust, preverit, če že imajo jedilne liste v slovenščini.

Majhni ste Slovenci, predvsem v glavah, ne toliko geografsko. Da se vam da prepucavat za take nebuloze. Meni, ki dopuste preživljam v krajih, ker dejansko ne poznam niti jezika, niti pisave, in potem z natakarji z oponašanjem živali preverjamo, če se res razumemo, da hočem govedino, ne piščanca, se zdi to popolnoma abotno.[/quote]

kako zelo se strinjam s tabo!!!
Svojo pamet in veličino pokažeš tudi tako, da v tujini govoriš v jeziku, ki je tam uraden, če ga pa ne znaš, pa vprašaš, če lahko nemško ali angleško in to kljub temu, da Nemec pri nas govori z nami po nemško, zato še toliko bolj!!

Kaj, da ne zastopi hrvaško? Dej, ne seri. Njegov namen je bilo provocirati natakarja, kateremu je opravičeno prekipelo. Škoda, da ga ni na gobec.

Sicer mi pa tema močno diši kot provokacija, zato ker je nekdo pohvalil Hrvate, avtorica jih pa ne prenese. Kajne, avtorica? 🙂

Mož od avtorice je bedak.Evo nekaj besed ,ki so običajne v gostilni in jih razumejo tudi hrvati.Pizza,špricer,coca cola,tud kavi rečejo kava,svinjskemu mesu pravijo svinjina,isto kot pri nas.Lignjem rečejo ali lignji ali pa po iztalijansko kalamari,oradi rečejo orada,makaronom rečejo makaroni,soku rečejo sok,jagnjetini rečejo janjetina,kar je sigurno razumljivo,če je pa tvoj mož sprapeval natakarja kakšne gate nosi njegova žena,potem bi ga upravičeno natakar lahko na gobec.Če bi tip naročeval hrano,zagotovo ne rabi prevajallca.Zaeno čudo hrvati tud krompirju rečejo krompir.In pomfriju pomfri in sladoledu rečejo sladoled.Edino ko majo šiptarje po istri slišiš včasih sljadoljed.Ampak se ve kaj je to.Tud ,če je naročil kruh so ga morali razumeti.Men se pa zdi ,da je tvoj mož debelo prase in je nsročil sto kil hrane zato je prišlo do zapleta v govoru hehe

Oprosti, samo , če ne govorite in ne razumete hrvaško, potem je za vas menu v angleščini ali nemščini ali celo italijansščini, ali tudi toliko niste razgledani, da bi znali še katerega od svetovljanskih jezikov – takih menujev imajo povsod dovolj. Pa porkaflek, a misliš, da bo Hrvat posebej za Slovenca šel delat jedilnik/cenik? A se je treba tam kralja delat in ven metat in po prsi tolčt, jst sem pa Slovenc, dej mi jedilnik v mojem jeziku? Kmetavzarsko, res.

Si kar predstavljam, ja – verjetno je bil res nonšalantno nesramen tvoj mož, ko je zahteval cenik v slovenščini :)))) POln ega, vzišen, tipični Slovenček, ki misli, da bo vse po njegovo, ko se namala na hrvaški obali 🙂

P.s. pa ne hodim na hrvaško obalo na dopust, jih ne zagovarjam, ampak ne hodim tudi zato ne, ker me je dostikrat sram, kakšni Slovenclji, ala vaša familija hodi tja. Se ne hodim blamirat – ker nas potem vse mečejo v en in isti koš s takimi prepotentnimi, kmetavzarskimi Slovenclji, kot ste vi.

Uam, da e vaš možgaovini dalo kaj misliti. Naučite se kaj iz te lekcije.

Mene je bilo sram ,ko sem videl Slovenčke kako so se obnašaki na fkk ulika.Na nage kopalce so kričali in sami so bili v kopalkah na nudistični plaži.Totalno porazno obnsšanje.Plaža svetovnega formata,sami Nizozemci,Nemci ,Italjani in potem naši primitivci,ki so imeli pripombe na nizozemske nage debeluške a sami pa skrivajo svoje nebogatsvo v kopalkah.

…kaj takega pa še ne…a misliš da imaš prav,kar tukaj pišeš…če potuješ v drugo državo se spodobi,da znaš jezik,drugače pa ostanite raje doma in ne delajte Slovencem sramote po svetu..??!!

Si prepričana? Če praviš, da ne razumeš hrvaško. Mogoče ji je samo rekel, da se mu smili, ker ma take butaste starše.

…Si pozabil/la “eno (h)ladno bevandico szi belim od pol kile” vsi zastopjo:)))

Tole ni provokacija to so Slovenci. Je pa tudi res, da 4 leta nazaj v Kempinskem niso imeli slovensko govorečega natakarja. Je prišel pomivalec posode prevesti, ker nisem hotel govoriti angleško.

Nimaš preveč inteligentnega moža, da bi razumel srbo-hvaščino, ker večina Slovencev nas govori vsaj 2 jezika. 😉

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

a je že na kakšnem SVN / HR mejnem prehodu pozdrav v slovenščini na tabli, kot je v 5 drugih jezikih?

No, to je to, kar se (HR) spoštovanja sosedov, gostoljubnosti … tiče

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close