kampiranje začetniki
Vsekakor ne kupite prevelikega šotora ker v šotoru načeloma samo spimo in če je šotor kot ladja imaš probleme tako pri postavljanju kot najti v kempu veliko parcelo. Mi imamo šotor za 4 osebe sz malim predrostorom in vedno postavimo še arafata da nam dela senco in da nav v krožnike ne pada listje ali da smo zaščiteni pred dežjem. Pozorni bodite na ležišče samonapihljive blazine vsa 10 cm so zakon. Ne šparajte pri stolih in mizah.
Kampiranje je danes luksus. Solidna oprema nanese ker rabiš nakupiti čisto vse od krožnikov. kuhalnika, posode, škafa…..potem so pa še cene kempov zelo visoke oziroma enake kot najem apartmaja. Vendar ja kampiranje ima svoj čas in je vedno bolj priljubljen način dopustovanja.
Če vam je preprost način dopustovanja všeč boste uživali. Če pa še ne veste ali vam to ustreza ali ne potem je kar malo drag špas.
Mi smo 10 let imeli prikolico in smo si že tam nabrali veliko izkušenj kaj rabimo in česa ne ter na kaj moramo biti pozorni in kljub ceni ne zamenjamo za apartma.
Mi smo kupil tegale:
http://www.camp-oprema.si/index.php?main_page=product_info&cPath=15&products_id=270
Sprobamo letos – baje je top 🙂
Mi smo si za 4 ljudi (d odrasla, 2 otroka) raje omislili šotor za 5 oseb, ker je bolj komfortno. Ima pa tudi velik predprostor tako da si v primeru dežja preskrbljen. Je pa kvalitetnejši in tudi dražji, Outwell Nevada M. kampiranje ni poceni. Mi imamo za spat kar samonapihljive blazin dbele le 3,6 cm in spoš kot direktor, ne rabite 10 cm, vsaj za moje pojme.
Glede šotora so moej zahteve takšne:
– biti mora tako visok, da v njem lahko stojiš (včasih se zgodi, da imaš recimo 3 dni dežja zapored in letos bo očitno tako). Preživeti 3 dni na kolenih ni fajn (če maš streho prenizko).
– imeti mora 2 ločeni spalnici
– kupiš blazino za spanje – turbo maximus.
– imeti moraš zložljivo mizo in 4 stole + plinski gorilnik in posodo za kuhanje.
– poleg tega moraš imeti na prostoru kjer kampiraš elektriko, da zvečer lahko sediš pred šotorom in pač kaj počneš. Torej mož mora zrihtat luč. Lahko tudi na baterijo, pa ne rabiš elektrike – vglavnem to je področje za moža.
– cerado za po tleh pred šotorom in razprostreš jo tudi na mestu kjer postaviš šotor, kajti cerada so v bistvu tvoja tla. Šotori nimajo tal – tla so samo v spalnicah, ki so tudi zaščitene proti mrčesu. V novejših šotorih so tla čez cel šotor, vendar cerado vseeno potrebuješ za zaščito.
Torej prva zahteva, ki jo imam jaz je ta, da v šotoru lahko stojim in se mi ni treba plazit.
Glede šotora so moej zahteve takšne:
– biti mora tako visok, da v njem lahko stojiš (včasih se zgodi, da imaš recimo 3 dni dežja zapored in letos bo očitno tako). Preživeti 3 dni na kolenih ni fajn (če maš streho prenizko).
– imeti mora 2 ločeni spalnici
– kupiš blazino za spanje – turbo maximus.
– imeti moraš zložljivo mizo in 4 stole + plinski gorilnik in posodo za kuhanje.
– poleg tega moraš imeti na prostoru kjer kampiraš elektriko, da zvečer lahko sediš pred šotorom in pač kaj počneš. Torej mož mora zrihtat luč. Lahko tudi na baterijo, pa ne rabiš elektrike – vglavnem to je področje za moža.
– cerado za po tleh pred šotorom in razprostreš jo tudi na mestu kjer postaviš šotor, kajti cerada so v bistvu tvoja tla. Šotori nimajo tal – tla so samo v spalnicah, ki so tudi zaščitene proti mrčesu. V novejših šotorih so tla čez cel šotor, vendar cerado vseeno potrebuješ za zaščito.
Torej prva zahteva, ki jo imam jaz je ta, da v šotoru lahko stojim in se mi ni treba plazit.
http://www.nazraku.si/sotorspazio5-p-329.html
http://www.nazraku.si/sotorontario5-p-571.html%5B/quote%5D
S tem se kar strinjam, z eno izjemo: samo ne turbo maximusa, ker so taka jajca da večjih ni. Kupite samonapihljive blazine.
Mi pa smo imeli izjemno veliki in nam je včasih še kako prav prišel. Če nekaj dni zapored dežuje, v šotoru nisi samo med spanjem ampak cel dan. Zdaj si pa zamisli, da si v neki mali luknji, kjer se še obrniti dobro ne moreš. Katastrofa![/quote]
Zato imamo mi arafata z 4 stranicami in načeloma kadar gremo kampirati vendno preverimo vreme če je napovedano slabo (napovedi zdaj načeloma držijo) potem pač ne gremo oziroma prestavimo. V slabem vremenu sem rajši doma.
Sicer pa tri dni skupaj redko pada oziroma moraš imeti pa že veliko nesrečo.
Tudi jaz sem bolj pristaš velikih šotorov, ker v primeru dežja lahko vanje postaviš tudi mizo.
Kupite takšnega z integriranim dnom po vsej površini (zgoraj nekdo pravi, da imajo dno samo v spalnici – ni res, je kar nekaj šotorov z integriranim dnom povsod). Odlično v primeru dežja in naliva, ker voda ne more priti do prtljage in ostale krame.
Dve spalnici za moje pojme nista nujni.
Plahta za pod šotor je vseeno pametna zadeva, da kakšen kamenček ne preluknja dna.
Mi uporabljamo navadne napihljive blazine, za samonapihljive nekako nikoli ne zberem dovolj denarja 🙂
Glede stolov se strinjam – naj bodo udobni, ker je to edina možnost za sedenje.
Če si stacioniran nekje dva tedna, mogoče arafat res ni neumna ideja, če se pa seliš, je pa to samo še ena komedija več.
Mi pa smo imeli izjemno veliki in nam je včasih še kako prav prišel. Če nekaj dni zapored dežuje, v šotoru nisi samo med spanjem ampak cel dan. Zdaj si pa zamisli, da si v neki mali luknji, kjer se še obrniti dobro ne moreš. Katastrofa![/quote]
Zato imamo mi arafata z 4 stranicami in načeloma kadar gremo kampirati vendno preverimo vreme če je napovedano slabo (napovedi zdaj načeloma držijo) potem pač ne gremo oziroma prestavimo. V slabem vremenu sem rajši doma.
Sicer pa tri dni skupaj redko pada oziroma moraš imeti pa že veliko nesrečo.[/quote]
Zadnji dve leti smo obakrat imeli nekaj dni dežja, lani celo zelo hud veter. Tako, da naj velik šotor zelo rev prišel.Če je napoved slaba… ja doma tud ne ostaneš, saj imamo dopust planiran. Ponavadi za kak dan zamaknemo, le če kaže da bo slabo vreme prvi dan. Toliko da postavimo po suhem 🙂
Nujno rabiš:
– šotor v katerem lahko stojiš, lepo je tudi če imaš več spalnic
– baldahin, mi imamo letos takšnega, na katerem lahko dodaš tudi stranice (letos nam tudi veter ne pride do živega
– nekaj za po tleh, tako da imaš od šotora in okrog mize lepa tla, drugače kar naprej pesek, iglice,… nosiš iz šotora
– dobro zložljivo mizo in stole (z visokim naslonjalom)
– nekja metrov kabla (luč nad mizo, elektrika,..), če je slabo vreme je faj imet fen
– mi imamo indukcijsko ploščo (1 kuhališče) + picopek in z 1 loncem skuhamo vse
– posoda je vsa plastična (lahko pomivajo otroci)
– nekaj metrov močne vrvi
– spalne vreče + tople odeje
– meni precej slabe volje prihrani, če gremo v kamp s pralnimi in sušilnimi stroji, tako res ne rabiš veliko oblačil in brisač nest s sabo
– spimo pa na turbomaximu – vedno imamo zraven kakšno za rezevo (kamenčki, luknjice,..) ali pa saminapihlive blazine
– male grabljice (kovinske, da urediš teren), maičkeno metlico (za pomest po šotoru)
– kup knijg, karte, pa seveda računalnik, tablica, …. da zamotiš otroke (če je slabo vreme, tehnologija prav pride)
To je več ali manj vse. Komot preživiš 2 + tedna. Ampak selit se pa z vso to robo raje ne
Uživajte!
Forum je zaprt za komentiranje.