Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Kam z mesečnimi viški denarja – dodatna pokojnina

Kam z mesečnimi viški denarja – dodatna pokojnina

Odgovor na objavo uporabnika
razumeš, 10.02.2022 ob 16:38

Odgovor na objavo uporabnika
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx12, 10.02.2022 ob 15:24

Hvala za vse nasvete. Na umetniška dela nisem niti pomislil. Hiša nima nobenih težav z vlago – hkrati bi pa tudi potreboval kakšno sliko. Dragi in poldragi kamni so tudi dobra ideja za dolgo obdobje.

Plača je takšna kakor je  – definitivno je zaslužena in rezultat trdega dela v preteklosti. Vem, da ni slaba, vendar se niti približno ne počutim kot nekdo, ki bi bogat. Ker obožujem trenutno delo in si nočem na hrbet nakopati dodatnega stresa, ki bi mi skrajšal življenje se bistveno verjetno ne-bo več bistveno povečala. Iščem pasivne opcije s katerimi bi bila poleg trenutne finančne varnosti s ženo čez kakšnih 40+ let,  bila “zavarovana” za nepričakovane dogodke v starosti(npr. težka bolezen, asistenca po kapi, demenca,… ) Otroke, ki bodo takrat v srednjih letih ravno nočem obremenjevati s finančno skrbjo za “starce”  – naj takrat raje razvajajo vnuke 🙂 Otrokom seveda nameravam nekaj pomagati  – vendar v njihovo dobre ne v celoti.

Na dolgi rok se razmišljal za naslednja naslednjega razmerja:
a) 50% nepremičnine in zemlja
b) 30% vrednostni papirji
c) 10% gotovina
d) 10% tvegane naložbe

a) Verjetno so v povprečju  nepremičnine na dolgi rok nekje poravnane s inflacijo. Vendar glede  na to, da ne se nameravam aktivno ukvarjati s podnajemniki, že imam hišo in so trenutno nepremičnine visoko vrednotene v vsaj v bližnji prihodnosti sem niti ne nameravam veliko vložiti. Prej obratno. Razmišljal sem celo, da bi hišo potem, ko se bodo otroci nekoč odseli celo prodal, kupil nekaj manjšega(cenejšega) in preostanek razdelil otrokom.

Ali mogoče kdo ve kako je v praksi s kupovanjem kmetijskih površin? Nimam (še) statusa kmeta, ali je to težava? Kakšni so trenutno realno doseženi donosi glede airbnb stanovanj?
Oglaševanje cene se še vedno dokaj visoke(sicer precej nižje kot pred C19), vendar kako je kaj s zasedenostjo v Lj/na Obali? Poleg tega, da bi moral vzeti verjetno še kredit, me skrbi zakonodaja – pogoji se mi zdijo dokaj striktni. Ali se jih ljudje držijo oziroma ali te inšpektorji tudi dejansko preganjajo? 

Razmišljal sem tudi o nakupu/postavitve solarne elektrarne na strehi. Vendar, ali se to dejansko v ljubljanski kotlini sploh splača? 

Za vrednostne papirje nameravam kupovati predvsem low cost indexne sklade. Nekaj malega bi sicer še naprej za hobby po načelu kupi in drži investiral neposredno v delnice(če bi se pokazala kakšna velika priložnost, ker sedaj je vse dokaj visoko vrednoteno). Na dolgi rok sicer ne verjamem, da bi lahko še naprej premagal index.Poleg tega bi se rad izognil dividendam, ki so precej visoko obdavčene.

Obveznic bi se izogibal. Mislim, da bi s denarno rezervo mogel prebroditi tudi nekaj sušnih let brez, da bi bil prisiljen v prodajo. Če se nam bo zgodil “Black Swan”, bomo verjetno imeli še precej večje težave, kakor pa skrb za naložbe.

Še največji potencial in hkrati nejasnost vidim v preostalih 10%, ki bi šli v investicijo, ki bi jo zavestno lahko tudi izgubil. Seveda jo raje ne-bi 🙂

Pri cryptu sem nekje ostal pri big 2, kjer pa so največji donosi verjetno že zgodili. Kakšen je trenutno trend? Ali se obeta kakšna nova “tehnologija”, ki bi lahko premešala karte na tem področju?  Teh % je tudi razlog, da sem odprl to temo….

Kaj menite? Se vam zdi realno?

Hvala ponovno za nasvete. Vsem želim veliko donosov in seveda čim hitrejšo finančno samostojnost.

Glede nepremičnin. S stanovanji se ti ni treba ukvarjati če ne želiš. Lahko najameš podjetje, ki se ukvarja z najemniki, oglaševanjem, organizira prevzeme, čiščenja….sicer ti poberejo nek delež, ampak si pa ti miren in nimaš dodatnega dela.

Meni osebno se zdi sicer 10% gotovina malo previsoko, ampak ok. Odvisno koliko je to oz. za koliko časa ti pokrije stroške. Jaz imam v gotovini samo za eno leto stroškov. Dodatno pač dajem potem na stran še za planirane nakupe tudi v gotovini (avto, prenove, potovanja ipd.).

Namesto dragih kamnov ki v resnici umetno držijo ceno, mogoče glej kakšne vintage ure, nakit, umetnine…. Nekaj kar ti je všeč. Recimo lahko kupiš biserno ogrlico ženi, ampak če je ne bo nosila ne bodo veliko vredni čez leta. Biseri rabijo “živeti” :). Isto velja za ure. Sicer se da sedaj kupiti organizator za ure, ki “jih ohranja pri življenju”, ampak kupuj nekaj kar ti je všeč. Da si malo polepšaš življenje. Ne samo kot investicijo, čeprav to je. Recimo če so ženi všeč torbice naj proba dobiti kakšno Hermes, torbico. Je dobesedno vredna skoraj x2 samo ko stopiš iz trgovine. Je pa težko do njih pridet :). So pa tudi kakšne druge torbice, ki držijo oz. se jim viša vrednost. Recimo če bi Chanel klasično torbico kupil pet let nazaj bi jo sedaj lahko za najmanj x4 vrednosti prodal. Ampak kot rečeno, to te more zanimat, tako kot umetnost ipd..

Hehe, ravno to sem nameravala napisati – da je kakšna high end torbica lahko dobra investicija! Da je njihova cena v preteklih recimo 10 letih kar krepko narasla:) Tudi z antikvitetami sem mislila med drugim stvari, ki jih omenjaš:) Sva očitno na isti valovni.

Ampak avtor, kakor jaz razumem, ti iščeš kao out of the box, vseeno pa ti glede na pisanje morda še najbolj sede kar klasika, ki jo bolj ali manj že imaš pokrito. Zato predlagam, da morda v kakšne takšne stvari vložiš manj in bolj razpršiš ostale naložbene razrede.

Kar se tiče zavarovanj – ja, seveda ti lahko krije npr. neko invalidnost, tudi rento, tudi težke bolezni (ne pa blaznih izplačil), ne krije pa ravno recimo 2jurja mesečno za negovalko na stara leta, in vse medicinske pripomočke, ki jih bomo takrat najbrž rabili. Dolgo življenje prinese tudi to s seboj, in ni nujno prav lušno, sploh za potomce.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close