Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Kam prijaviti mobing?…

Kam prijaviti mobing?…

… ker meni je dopi***lo?

Inšpektorat za delo.
Pazi, da boš imela dovolj dokazov.

Držim pesti!

na inšpektorat. predložiti moraš dokaze za 6 mes. kaj se je dogajalo, kdaj te je kdo maltretirar, kaj rekel….je kar proces nabiranja. da greš samo tja in rekla kazala ni nič. mi smo imeli tako situacijo že 2x, propadlo, ker niso imeli dokazov 6 mes obdobja. to smo izvedeli na predavanju, ki ga je organizirala naša služba pa se niso tega držali ( o zbiranju govorim). drugače pri nas imamo odvetnico v hiši pri kateri daš prijavo, tajno seveda. nato si zapisuješ maltretiranje 6 mes in nato da na podlagi tega ona prijavo. lp

si članica sindikata? obrni se nanje
ČE nisi, vzemi eno pričo, zahtevaj sestanek, pogovor. Podaš prijavo pol in imaš pričo.Brez priče nič ne velja.
srečno

Nisem članica sindikata, priče (sodelavci) bi bile rajši tiho (čeprav so precej na podobnem), ker se vsi bojijo za službo (še bolj kot jaz), po preteku 6 mesecev bom pa že na psihiatriji ali v grobu. Totalno sem v depresiji, pod obupnim stresom, jokam ves čas, nisem sposobna opravljati svojega dela tako kvalitetno, kot bi lahko brez vseh psihičnih pritiskov… če ne bi imela majhnih otrok, zaradi katerih se trudim zdržati, bi obupala in lepega dne enostavno ne bi več vstala iz postelje.

Hvala vsem.

Lepo bi bilo, da spet ne bi tako črno gledali.?! Pravijo,tudi sebi to večkrat povejte, nioli ni tako slabo-hudo, da ne bi lahko bilo še slabše, ali nikoli ni tako lepo-dobro, da ne bi moglo biti še bolje.
Morate vedeti, da niste edeni in da nekateri drugi imajo še pa še težje življenje od vas. Bodite močni in lp. Sami pravite, da so drugi vaši sodelavci na istem ?!.

Po mojem bo najhitreje in najbolje, da rataš nesramna breuobrazna prasic…. do tistega, ki te maltretira. Spravi se na nivo otroka in mu (oz. najverjetneje ji) začni dobacivat ful nesramne opazke nazaj, lahko tudi čisto neosnovane in brez argumentov, saj je vseeno. Npr brez prič ji zasikaj kakšno zelo grdo in primitivno besedo, pa smej se zraven, lahko daš tudi kako zlobno opazko o njenem videzu reci ji kaj takega v slengu današnje mladine npr. BMK (samo kratico), DMV….ko te bo zmerjala ji reci ja in? a res? bejžte no?. Če ti očita napake reci, ja saj, kdor dela greši, bom popravla, ko bom mela cajt……bom pol…….Ko ti da delo, reci bom ja, pa tud če pol en mesec mine……skratka nesramno in flegma (tako kot najstniki, pa jim pravzaprav nič ne moreš). Tudi šef te ne bo mogel kar brez argumentov ven vreči iz službe in bo mogel kaj dokazat…zato pa grde besede brez prič, ostalo pa lahko pred vsemi….pa saj izgubiš lahko v končni fazi le samo sebe in svoj razum. Teele grožnje s službo zaležejo le dokler jim verjameš, ko se ti pa enkrat jeb….To je tko kot jamranje delodajalcev, da bojo šli cu grund, če bodo povečali minimalne plače……saj bolje, da res gredo, če so tko nesposobni zrihtat posle in vodit firme..velik sreče ti želim!

Tole me je kar v dobro voljo spravilo : )
Ja, z veseljem bi upoštevala vse te nasvete, če se ne bi hudičevke tako bala. Pred njo postanem vsa nebogljena in skrušena (čeprav to ni v moji naravi) in se nisem sposobna braniti celo takrat, ko točno vem, da imam prav in ona zgolj “serje”.

Na vso žalost tudi službe ne rastejo več na drevesu : ( Vsaj v mojem “fohu” ne. Se že dolgo trudim zamenjati, pa kar naprej zvisim, ali ugotovim, da bi utegnila celo z dežja pod kap.

Saj bi človek vse potrpel, sam to, da ena arogantna brezvestna ženščina vpije nate kot na zadnjega smrkavca, vrešči žalitve eno za drugo, to dnevno pove, da si išči novo službo, saj si za njene pojme neuporabna in nesposobna smet… toliko se ne da prenesti zlahka. Ne vsak dan!

Ja, z veseljem bi upoštevala vse te nasvete, če se ne bi hudičevke tako bala. Pred njo postanem vsa nebogljena in skrušena (čeprav to ni v moji naravi) in se nisem sposobna braniti celo takrat, ko točno vem, da imam prav in ona zgolj “serje”.

Na vso žalost tudi službe ne rastejo več na drevesu : ( Vsaj v mojem “fohu” ne. Se že dolgo trudim zamenjati, pa kar naprej zvisim, ali ugotovim, da bi utegnila celo z dežja pod kap.

Saj bi človek vse potrpel, sam to, da ena arogantna brezvestna ženščina vpije nate kot na zadnjega smrkavca, vrešči žalitve eno za drugo, to dnevno pove, da si išči novo službo, saj si za njene pojme neuporabna in nesposobna smet… toliko se ne da prenesti zlahka. Ne vsak dan![/quote]

imaš mobilca z funkcijo snemanja?posnemi jo ,ko boš imela 10 posnetkov ji jih predvajaj in ji zagrozi z osebno tožbo za odškodnino zaradi psihičnega stresa če se to v bodoče ne neha,še prej pojdi k psihiatru..nihče te nima pravice zmerjat in žalit,pa naj bo tvoj nadrejeni 100x.

Bila sem na istem. Dogajalo se je lansko leto od januarja do maja meseca. Toliko žaljivk še nisem bila deležna, pa jih imam čez 50, da o tem kako sem nesposobna niti ne govorim.
Ko sem že bila psihično popolnoma sesuta, sem se začela spraševati, ali mi je tega treba.
S pomočjo družine sem prišla do spoznanja da ničeser, ampak res ničesar ni več vredno kot moje zdravje. Dala sem odpoved, si poiskala novo službo, kjer s svojim delom dokazujem, da nisem nesposobna, saj cenijo moje znanje in mi to dajo tudi vedeti. Kadar se zdaj spomnin na to, kaj sem preživljala, me še vedno stisne. Tega ne privoščim nikomur.
Želim vam, da se vam stvari čimpreje uredijo.

Saj bi človek vse potrpel, sam to, da ena arogantna brezvestna ženščina vpije nate kot na zadnjega smrkavca, vrešči žalitve eno za drugo, to dnevno pove, da si išči novo službo, saj si za njene pojme neuporabna in nesposobna smet… toliko se ne da prenesti zlahka. Ne vsak dan![/quote]

imaš mobilca z funkcijo snemanja?posnemi jo ,ko boš imela 10 posnetkov ji jih predvajaj in ji zagrozi z osebno tožbo za odškodnino zaradi psihičnega stresa če se to v bodoče ne neha,še prej pojdi k psihiatru..nihče te nima pravice zmerjat in žalit,pa naj bo tvoj nadrejeni 100x.[/quote]

Tukaj se pa strinjam! Ko sem bila sama na tem, mi je bilo neskončno žal, da nisem p****** posnela in jo prijavila. Je pa hudo in kdor tega ni izkusil, si niti ne more predstavljati. In spravljanje na isti nivo ni vredno človeka, tako da ti to odsvetujem, ker se boš potem samo še slabše počutila.

Ti pa povem, kaj takšne primerke najbolj boli. To, da te ne gane! Ko vidijo, da ne dosegajo tistega, kar želijo, so čisto iz sebe. Meni se je začelo j****, ko sem vedela, da grem stran. Takrat je bilo res carsko, ker sem se lahko samo nasmehnila in si mislila: Whatever. In naredila nič. Ko sem dala odpoved pa šok, še danes mi je žal, da nisem videla njene face, so mi pa drugi povedali, da je bila čisto frapirana in je bila na tem, da skoči iz kože, ker ni mogla izvedeti, kam grem. Danes moje delo opravljajo tri… in stranke, s katerimi imam še stik, pravijo, da me pogrešajo tam. Ampak zanjo sem imela premalo dela…

Torej, išči, išči dalje. Že samo to te bo zamotilo. In ko te bo naslednjič maltretirala, si jo predstavljaj na sekretu pri iztrebljanju – tudi ona je samo človek in očitno z veliko problemi. Pa nabavi diktafon, če nimaš te funkcije na telefonu.

Vem, da se jo bojiš, tud jaz sem se svoje, ko je začela vreščati name,sem bila kot žaba pred kačo. Takrat ne bi vedela niti tega, koliko je 5+3, če bi me vprašala. To je tako grozno, da res ne razume nihče, ki ni doživel. Ampak parkrat sem ji tudi jaz svoje povedala nazaj, enkrat sem ji rekla, naj mi nekaj dokaže, česar me je obdolžila, pa je ostala brez teksta.To so take babe, ki niso čist diht v privat življenju, pa iščejo potrditev s tem, da obvladujejo podrejene. In res jih najbolj frapira to, da te stvar ne gane, ker vidijo, da niso dosegle želenega učinka. Poskusi bit nazaj nesramna, tudi ti se deri nazaj, daj ji vedet, da se tudi ti ne obvladaš in da se ji lahko kaj zgodi, če te ne bo nehala jeb….Moja je k sreči sama šla iz firme, takrat sem častila vse po vrsti. Se ji je pa tud malo vrnilo v življenju….Ne se pustit tako daleč sprovocirat, da boš še bolj trpela (jaz sem bla na tabletah), ti jo začni trpinčit. PRISILI SE! Boš videla, da jo bo minilo, mogoče ji bo postalo celo neprijetno imeti stik s tabo, če jo biš ti začela obkladati z neprijetnimi besedami…Pa to flegmatičnost od mularije ti tudi globoko priporočam. Imajo čisto prav. LP

Hvala, zlate ste! Da noben več nič ne reče čez MON-ovke! : ))

Da, vsekakor se bom poskušala zbrati in najti besede v svoj bran! Prej ali slej mi bo uspelo.
Da, iskala bom drugo službo! Neuspeh me ne bo odvračal.
Da, doletela jo bo Božja kazen! Pa čeprav je v primerjavi z njo še Hudičevka iz Prade navadna vajenka!

Tako se govori, Bravoooooo.

Predvsem zbiraj dokaze, predvsem fizične v obliki papirjev, tudi maili so čisto dobri. Potem pa pojdi k odvetniku in jo toži in podjetje zraven ker je to dovoljevalo. Kakšno zdravniško spričevalo pri tožbi tudi ne bi bilo odveč.

iz ene take službe sem jaz spi… ko kur..iz plesa. še kako mi je znano. jaz sme bila leta le opazovalec tega kaj se je dogajalo določenim, ker pa so ga izvajali vodstveni delavci z taglavnim načelu, je bilo bolj težko kaj nardit ali se vmešavat. edino možno za preživet je bilo da si okrog sebe zgradil zid in delal le svoje delo. no pa se je hudič spravil na mene, sem se v trenutku oglasila na prvem timu naslednji dan kar pred vsemu, ja čez en mesec mi je potekla pogodba pa sem lahko šla. če bi imela možnost takoj najdet službo bi šla že prej, samo kaj ko…

Spoštovani,

naredil sem prijavo zaradi mobinga s strani nadrejenega.Po dveh mesecih ni s strani delodajalca nobenega odgovora.
Ali lahko delodajalca tožim za molk in zahtevam odškodnino.

lp,
albin

Albint,

iz tega opisa vam tezko odgovorim – ste se pred prijavo informirali o vsebini, upravicenosti, zakonskih okvirih prijave, sploh pa kaj v vasem primeru natanko pomeni, da ste delodajalcu prijavili mobing s strani nadrejenega? Je slo za formalno prijavo s pomocjo odvetnika ali ste jo sestavili samostojno?

Lep pozdrav,

- - Edin Duraković, STUDIO SIMBALEIN Center za kulturo in terapijo odnosov Ljubljanska c. 15, 1293 Šmarje-Sap t: 030 689 656 e: edin.durakovic@gmail.com

Mene pa zanima sledeče:
imam primer, ki ne vem, če bi spadal med vrsto mobbinga ali ne.
Imam sodelavca s katerim delam v skupini in sodelavke (med njimi tudi nadrejena) pošiljajo drugo sodelavko naj nas kontrolira. V smilsu, ker mislijo da imava afero (kar seveda ni res). Neprestano slisim govorice, da nekaj imava ipd., kar ni res. Seveda me to moti. Bi ji (jim) lahko vsaj zagrozila da jih bom prijavila, če ne nehajo?
Vem, da se slisi banalno, ampak mene to neizmerno moti in moti moje delo.

maja46,

tovrstne govorice so simptom ogrozenosti, ki jo nekdo cuti v vasem delovnem sistemu odnosov, ki jo je potrebno raziskati. Na vas je, da poskrbite zase in motece vzdusje neobtozujoce izpostavite na enem od za to primernem sestanku z vodilnimi (razen ce tocno veste za koga gre – takrat se boste z osebo pomenila loceno od kolektiva). Vasi obcutki so upraviceni, ne glede na to ali gre za afero ali ne, gre za vaso zasebnost in za varno delo motecega vzdusja, ki skoduje tako zaposlenim kot organizaciji. To se izvaja na posebnih sestankih, saj gre za ne-varno situacijo v medosebnih odnosih, ki potrebuje resen, predvsem pa varen pogovor z varnejso strukturo in spostovanje zakonsko ter ustavno zagotovljene varnosti in dostojanstva na delovnem mestu.

Za svojo varnost smo najprej odgovorni sami, zato zascitite svoje dostojanstvo in ne bojte se povedati, kar dozivljate in kar prepovedujete v odnosu do vas (to je pogum, ki ga izvajalci trpincenja obicajno nimajo). Ne pozabite, to je investicija na dolgi rok, najprej posameznik v taksnem sistemu odnosov dozivlja odpor, sele prek vasega vztrajanja pride do spremembe (relacijska dinamika). To ne pomeni, da boste v vlogi garaca, ki mu pocasi primanjkuje energije, temvec to, da se odkrito postavite zase, o tem seznanite vodstvo (priporocam pisni dopis pristojnim), vi si pricnete pisati dnevnik/zapisnik o tem. Tako prenesete preostali del odgovornosti na delodajalca, ki zakonsko odgovarja za varne pogoje za delo. Vztrajanje se obrestuje takrat, ko verjamete vase, resnico ter v svoje pravice. O slednjih se je zato potrebno informirati oz. vsaj posvetovati pri pristojnih pravnih sluzbah (ce jo podjetje ima, je dolzno zaposlenemu pravno neodivsno pomagati), o cemer pa je nekaj objavljenega tudi na tem forumu.

Oceno o tem ali gre za mobing ali ne, je potrebno sele ugotoviti (preglejte pripete teme), kar se mi zdi trenutno bolj pomembno, je prizadevanje, da se nefunkcionalno vedenje nemudoma preneha. Torej priti mora do razgovora in ukrepov, sicer se bo nakopiceni stres pretvoril v distres in negativno vplival na celotno delovno vzdusje, vi kot naslovnik strahu, sramu in tesnobe, pa (ce ne ukrepate hitro) tvegate psihosomatske tezave, kar je naravni odziv na nepredelan stres.

Zelim vam zaupanja vase in vztrajnosti. V kolikor bi v bodoce na to temo potrebovala strokovni razgovor v zivo, ne ostajajte sama s tem bremenom, bom dosegljiv na spodnjem kontaktu. Srecno!

- - Edin Duraković, STUDIO SIMBALEIN Center za kulturo in terapijo odnosov Ljubljanska c. 15, 1293 Šmarje-Sap t: 030 689 656 e: edin.durakovic@gmail.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close