kalkulacija peke kruha doma?
Kako velik kruh bi pa ti pekla?
Na pamet in na grobo ti lahko rečem takole:
moka in kvas 1€
pečica cca 50 centov.
Vode in soli ter žličke sladkorja ne računam. Dobiš pa iz 1kg moke cca 1,30 kg kruha.
To je tako, tako, sicer bi pa morala malo bolj računat in točne cene vedet. To je okvirno.
Splača se vsekakor že iz vidika bolj zdraavega kruha, brez tolikih dodatkih, ki jih uporabljajo pekarne.
Jaz ga začnem peči, ko se malo shladi, pa če se splača ali ne.
Pa lepo pozdravljeni
Absolutno se splača. Kupuj moko v Lidlu ali Hoferju. Za hlebček za enkratno peko ( mi ga imamo za 4 osebe dovolj za en dan) daš 500-600 g moke, ki stane cca 58 centov za kg. Pa kvas, voda, sol, dodatki, malo oljčnega olja, mleka , semena in elektrika sem izračunala, da stane približno pol manj kot kupljen kruh, kar znese na mesec prihranka cca 30€.Mleko kupujemo pri kmetu po 50centov, kar znese naslednjih 30€ mesečno.Izračunaj letni prihranek 60€x12 mesecev?Ena plača!!
Štruca navadnega kruha stane okrog 80 centov. Za tak denar ga doma težko spečeš, tudi če računaš samo material. Približno se izide, če imaš kruhomat, ker res ni skoraj nobenega dela. Drugače pa edino v primeru, da res nimaš kaj počet in bi ti šel čas itak v nič. Edina prednost domače “butične” peke je v tem, da kruh vsebuje manj soli kot kupljen. Ali pa, če pečeš polnozrnatega, da je res polnozrnat, ne pa pobarvan.
Moka v lidlu,hoferju ali eurospinu stane 0,29 €, dve kocki kvasa, kateri je za 4 peke po pol kile moke pa 0,16€. Sol in voda sta neznaten strošek, koliko elektrike se porabi, pa je odvisno od pečice. Če računaš predgretje in peko – pečica se vmes tudi izklopi, bi po mojem bila poraba blizu dveh KW, osvisno od energijskega razreda pečice. Najceneje je peka v kruhomatu. Se splača.
Vsekakor pride doma pečen kruh cenje. Sama pa prakticiram tako, da včasih spečem doma, veliko pa kupujem kruh tudi v Merkatorju 1 uro pred zaprtjem. Kupim takrat ko ga je več (povečini rženega – domačega) in ga dam v skrinjo iz katere jemeljem po potrebi.
Vsak dan po službi se mi pa res ne splača peči doma. Imam pa tudi kruhomat, ki ga skoraj ne uporabljam. Zakaj – ne vem.
Ojla!
Jaz imam kruhomat in kruh redno pečem doma. Moko dobim v Hoferju za 0,29c, dodam še malo ržene moke, ki v Tušu stane 0,79 c , pa še mešanico semen, če jo imam pri roki in to je to. Če kaj kruha ostane, gre takoj v rezinah v zamrzovalnik, da je pri roki, ko je treba.
Kruhomat je do sedaj poleg pralnega stroja edina stvar, brez katere ne bi moga. Vsaj jaz.
Sem pa prej kruh pekla tudi v pečici, malo sem samo pazila, kdaj je cenejša elektrika, ali pa tudi ne, ko je bila potreba.
Kar pogumno, se splača.
Splača! Imam kruhomat…moko kupujem v mlinu, pečem kruh iz zdravih sestavin, torej jem dober kruh…zato se SPLAČA!!!
če je tebi splača to, da je vse ceneje in ni važno kako moko namečeš notri, recimo tiste najceneje, je bolje da kupuješ kruh v štacuni, idi zvečer, ko ga znižajo in boš jedla isto sranje, če ne še bolje.
To nikakor ne drži – ker peka enega hlebca v pečici porabi 2 kilovata x 15 krat (recimo) je to 30 kilovatov = 3 do 4 evre (mesečno).
Sama pečem kruh že nekaj let, pozimi v krušni peči, sicer pa v pečici.
Finančni izračun pa je sledeč:
– 2 kg moke (+ 1/2 kg za izdelavo kruha) = 1,5 eura (moko kupim v mlinu po 60 centov/kg)
– 1 kocka kvasa = 0,20 eura
– 1 manjša pest soli, voda (= recimo 0,10eura)
skupaj je to 1,80 eura za 3 kg zelo dobrega kruha oz. 60 centov za kg.
Peka doma se seveda zelo splača (ker veš, kaj daš notri, da je pa itak boljši tudi po okusu od kupljenega pa sploh ni dvoma), seveda pa ti vzame nekaj časa. Jaz imam dve pečici, zato običajno (ko pečem v pečici in ne v krušni peči) zamesim 4 – 4,5 kg moke (zadošča 1 kvas, enako dam en kvas tudi za 2 kg moke) in tako naenkrat spečem dva hlebca po 3-3,5 kg (skupaj 6-7kg kruha), kar nam zadošča za en teden.
Mi nismo ravno veliki porabniki kruha – pečem ga ob sobotah (cenejši tok) in sicer iz 1 kg mokre – ga imamo za cel teden. Ker je pečica takrat glih topla, pa sočasno pripravim še kak štrudelj, potico, kolač…, da imamo za priboljšek 🙂
Kar pa se tiče dela – s peko kruha pa res ni nikakršnega posebnega dela. Če ne probaš, ne veš 😉
Prav gotovo se tudi finančno splača, a sploh pogledate kdaj koliko date za hlebček ali štruco kruha, ki niti slučajno nima 1 kg????
seveda pa se kot so že predhodnice povedale, najbolj izplača zato, ker veš kaj daš noter, jaz tudi pečem iz dobrih sestavin, ponavadi iz polnozrnate, ržene moke, polbela iz mlina….
sicer pa vsak po svoje, mogoče pa tudi tista moka za 0,30€ ni slaba, doma pečen kruh razen kvasa, zelo malo soli in sladkorja nima nobenih dodatkov- pereberite kdaj deklaracijo na kupljenem!
Forum je zaprt za komentiranje.