Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine kalinka6

kalinka6

Zanima me, kdaj ste plačali provizijo nepremičninski agenciji? V pogodbi o posredovanju je zapisano, da agencija pridobi pravico do plačila ob podpisu kupoprodajne pogodbe in tako pravi tudi naša agentka. Gledo na to, da agencija ob podpisu kupoprodajne pogodbe še ne bo opravila vsega svojega dela menim, da bi bilo bolj primerno plačilo v več delih ali pa pozneje. Prosim za vaše izkušnje ob nakupu/prodaji nepremičnine?

Hvala in LP

V pogodbi najbrž piše tudi, kaj se zgodi, če je ne spoštuješ. Pa tudi, če je ne spoštuje druga stran (ha ha, možno, da niti ne). Samo zdaj si podpisala, tvoj podpis pomeni, da se s pogoji v pogodbi strinjaš, torej ne moreš kaj dosti.
Načeloma se pa strinjam s teboj, sploh ker imam osebno kar slabe izkušnje z agencijo.

tudi jaz mislim tako – namreč, da pogodba velja. Se pa popolnoma strinjam, da je nujno dinamiko plačil prilagoditi izvršenemu delu in to tudi zapisati v pogodbo

Ha, Ha, Ha…

Zanimiva stališča, vendar popolnoma napačna, zavajujoča in zgrešena. Da ne omenim, da lahko pripeljejo do izvršbe in javne dražbe pravkar kupljene nepremičniine…

Predlagam, da si pogledate v Zakonu o nepremičninskem posredovanju, kaj točno mora nepremičninski agent opraviti za provizijo in kaj nepremičninsko posredovanje sploh je. Ko je prodajna pogodba podpisana, je agent že več kot izpolnil svojo posredovanje, zato je tudi Provizija na mestu. (preden me napadete, preberite zakon, ali Povprašajte na stanovanjski inšpekciji Ministrstva za okolje in prostor ali tržni inšpekciji).

Res pa je, da nepremičninarji obljubljamo poleg posredovanja (torej zgolj to, da najdemo kupca/prodajalca) še kar nekaj drugih storitev, včasih pravimo stranki “v okviru provizije” in večina nas, to tudi izpolni (ne bom trdil da vsi).

Zaradi take prakse, tako stranke menijo, da Med te storitve kar avtomatsko sodijo:
– sestava pogodbe
– vodenje pogajanj
– izpolnjevanje vlog za davčno
– pridobivanje upravnih potrdil, ZK izpiskov
– spremljanje stranke na davčno, k notarju
– pomoč pri pridobivanju kredita
– priprava zk predloga
– primopredaja nepremičnine
– ipd

Te storitve so izven nepremičninskega posredovanja (ki je po zakonu in veljavni praksi zgolj to, da najdemo kontakt nekoga, ki bi zadevo kupil), zato njihova izvršitev ne more biti vezana na plačilo provizije.

VSekakor se mi zdi zabavno, ko me kdaj pa kdaj stranka poduči, da sem baraba, da v provizijo itak spada še miljon stvari (najbolje še, da plačam davek namesto nje) in da iščem luknje v zakonu (ker ji pojasnim, kaj posredovanje sploh je po zakonu, da pa ji bom nudil še to in to in to v okviru iste provizije).

Res nimam namena nobenga nategovat in z veseljem naredim zastonj ZK predlog in nasploh poskrbim za dobrobit obeh strank, če me le ne razjezi za brezveze. Vendar pa me odnos, da sem kar že vnaprej baraba – kar pogreje, da bi enostavno poslal opomin pred izvršbo in samo še izvršitelja na vrata in plombo na nepremičnino. Potlej pa bi imela pravico reči, da sem oster. Kajti baraba sem težko, če izvršujem svoje pravice in ne dopuščam zastonjkarstva, izsiljevanja, žalitev, nadlegovanja in podobno….

Hm, če lahko zdaj točno navedeš, zaradi česa, kar sva z Borgom napisala v odgovoru, bi avtor-ica članka dobil-a izvršitelja na vrata?

Verjetno se sklicuje na tale del sklenjene pogodbe z agencijo:

15. člen
(splošni pogoji poslovanja)

(1) Nepremičninska družba mora določiti splošne pogoje opravljanja storitev posredovanja v prometu z nepremičninami (v nadaljnjem besedilu: splošni pogoji poslovanja).

(2) Splošni pogoji poslovanja morajo za vsako vrsto storitev posredovanja, ki jih nepremičninska družba nudi strankam, vsebovati:
1. določen opis posameznih poslov, ki se jih nepremičninska družba zaveže opraviti pri opravljanju posamezne vrste storitve;
2. višino običajnega plačila za posredovanje in določen opis poslov iz prejšnje točke, ki so obseženi s tem plačilom in ki obvezno vsebuje zlasti vzpostavljanje stikov ter preverjanje stanja nepremičnine, potrebna pogajanja in pripravo na sklenitev pravnega posla;
3. vrsto in višino stroškov, če nepremičninska družba poleg posredovanja v dogovoru z naročnikom zanj opravi še druge storitve v zvezi s poslom, ki je predmet posredovanja.

je res po toči zvoniti je res prepoozno (čeprav baje pa po tanomvem to sploh ne pomaga )

Torej:izvirni greh je v nedodelani pogodbi o posredovanju. In klasična drža nepremičninskih posrednikov je opisana v zgornjem postu-neizmerna aroganca, agresivnost in samoprepričanost.

Zato še enkrat:

1)če se le da se jih izogibaje v širokem krogu, če se pa ne da pa

2)v pogodbi natančno določite medsebojne pravice in obveznosti.

In nikoli, ponavljam, NIKOLI ne pristanite na tiste krošnjarske..”pa saj smo ljudje, se bom že dogovorili, pa to je jasno,se razume, tega pa mi ne bi naredili ker ni poslovno..”””blablabla..

Čisto vse zapisat, pa če je navidez še tako logično. Če pa tega nočejo (že vedo zakaj) -pa čimprej roke stran

v konkretnem primeru se pa, kor rečeno, bojim, da res ni mogoče dosti storiti

@metulka: v posredniški pogodbi (v kolikor razumem pravilno) je jasno zapisano, da je posrednik upravičen do provizije ob podpisu prodajne pogodbe. Dodatne storitve, ki se izvajajo po podpisu pogodbe in izdaji računa za provizijo, so seveda lahko predmet neskončnih debat in morebiti tudi zahtevkov (če nekaj obljubim in ne izpolnim, sem seveda odgovoren – tu ni dvoma), vendar pa to ne vpliva na provizijo, če je gospa podpisala, da bo plačala ob podpisu prodajne pogodbe.

Splošni pogoji so sicer pomembni in morajo biti izročeni vsaki stranki, ampak v konkretnem primeru ni v tem problem.

@borg
:

Če opravim svoje delo, katero sem obljubil, da ga bom, potlej upravičeno pričakujem plačilo.

Me zanima kako bi ti odreagiral, če ti ne bi dobil plačila za svoje delo, čeprav so ti ga obljubil, ti si opravil vse svoje korektno, potlej pa ti začnejo cenkat da ti računa/plače ne bojo dal, ker če ne vedo, če se bo čez 6 mescev res vse tako izteklo v poslu, pa svetovni trendi, ipd. Te že vidim.

neizmerna aroganca, agresivnost in samoprepričanost?

Res je, s strani takih kot si ti, ki mislijo, da vedo vse in da so vsi, ki ne kujejo železa, prenašajo vreč cementa, režejo ljudi na mizi kot navadni mesarji s srednjo šolo, ipd nateganti. Hvala!!

Da ne bo pomote, v preteklih objavah si spluval vse nepremičninske agencije, jih označil za prevarante, nategante in tiste, ki iščejo naivne ljudi, nekajkrat pa si namignil/priznal, da bi lahke vesti prevaral nepremičninskega agenta zgolj zaradi tega, če bi ga lahko. Ne bi se želel obvezati za nič in brez sramu poveš, da s tem ko se za nič ne obvezeš tudi ne boš nič plačal, ker ti ne bodo mogli dokazat.

Zame si ti baraba. Pa oprosti če se motim, vendar tvoje pisanje namigujejo na to.

Veš drugače je večina strank prav presenečena nad tem, kaj vse bi morala vedeti ob prodaji nepremičnine, ampak ti seveda vse veš. Poznaš tudi vse agente in vse agencije in besedila vseh pogodb, poznaš vso zakonodajo in oh in sploh si ti nadpovprečno KUL in pameten.

Zanima me samo še to, zakaj potlej soliš pamet tu zastonj in rajši ne odiraš teh naivnih ljudi, ki se ti očitno zdijo “patetični”?

@ostali, ki se bodo še vklopili:

Jaz za svoje stranke vedno naredim tako, da izdam račun, ko je plačana ara in potlej imajo še 15 dni plačilnega roka, razen če se stranko dogovoriva drugače. Samo prejšnji mesec sem dvema podaljšal rok za 30 dni, ker imajo likvidnostne težave in so bili zelo zadovoljni z mojo prilagodljivostjo in jaz z njihovo poštenostjo (pač so rekli, da jim bo zagustil in sem jim ponudil konkretni zamik). Rešil sem več problemov strank, ki so hodili od odvetnika do odvetnika in to zelo uspešno. IN DA, take objave, da so vsi nepremičninarji barabe me užalijo…

Pa ne bom govoril da so vsi OK, ker vem iz lastnih izkušenj da niso vsi pošteni/dobri.

Nisi razumel bistva. Napisala sem, da če je pogodbo z agencijo podpisal-a, jo mora tudi spoštovat. In zdaj mene zanima, zakaj se ti krohotaš od smeha ob takih po tvojem neumestnih mnenjih, zaradi katerih lahko ji/mu lahko pridejo rubežniki na vrata. To me zanima. Zakaj bi jo/ga rubili, če napišem, da mora pogodbo spoštovat?
Nekaj na suho, a ne – no, od nepr. agenta drugega niti ne pričakujem, sem že doživela.

No, eno dodatno vprašanje: zakaj imajo nepremičninske družbe zavarovano odgovornost, če pa so po zakonu dolžne samo in izključno spraviti v stik prodajalca in kupca? Kaj se lahko sfiži pri nedolžni izmenjavi naslovov in telefonskih številk?

Dragi g.Nepremičninko ali Nepremičninsko,

arogantnost in vzvišenost, ki jo tukaj zganjate samo potrjujeta to, kar se vedno bolj širi med ljudmi – to je, da se je potrebno takoimenovanim nepremičninskim agencijam za izogibati na daleč.

S svojim napadalnim pristopom prav gotovo žanjete uspehe. Upamo lahko samo, da vam bodo tisti, ki so vam omogočili tak način dela, tudi pristrigli peruti.

Pa še splošni pogoji poslovanja ene od agencij (kar nepremičninsko nudi kot ekstra bonus in znak dobre volje, je tam v splošnih pogojih):

2. člen
(Storitve posredovanja pri prodaji oziroma nakupu nepremičnin)

Na podlagi pogodbe o posredovanju se nepremičninska družba glede na vrsto nepremičninske pogodbe, ki je predmet posredovanja, zaveže za naročitelja opraviti te posle:

· seznanitev naročitelja z razmerami na trgu nepremičnin ter sodelovanje pri določitvi prodaje oziroma nakupne ponudbe

seznanitev naročitelja s predpisi , ki so pomembni za veljavno sklenitev pogodbe
preverjanje dejanskega stanja nepremičnine ( ogled nepremičnine)
preverjanje pravnega stanja lastništva nepremičnine in morebitnih obremenitev ( hipoteke, služnostne pravice,…)
organizirati oglede
oglaševati nepremičnino na svojih javnih spletnih straneh in v primeru ekskluzivne pogodbe o posredovanju tudi v časopisih, določenih s to pogodbo.
organizacija in vodenje ogledov
sodelovanje pri pogajanjih za sklenitev pogodbe
priprava predlogov za vknjižbo posameznih pravic v zemljiško knjigo, če je nepremičnina že vpisana v zemljiško knjigo
hramba izvirnikov pogodb in drugih originalnih dokumentov do zaključka nepremičninskega posla
prijava pravnega posla za odmero davka na promet nepremičnin na Davčni upravi ter dvig potrjene pogodbe
spremljanje posameznih obveznosti pogodbenikov iz prodajne pogodbe
primopredaja nepremičnine in sestava primopredajnega zapisnika

Če agencija katere izmed navedenih storitev na izrecno željo naročitelja ne opravi, naročitelj ni upravičen zahtevati znižanja provizije, če je sicer agencija te storitve pripravljena storiti.

tč. 1) Nepremičninske družbe imajo zavarovane odgovornost, če ne naredijo svojega dela (preverijo pravno in dejansko stanje nepremičnine) in tako malomarno predstavijo stanje nepremičnine kupcu, ki je tako zaveden in se spusti v pogajanje s prodajalcem.

tč. 2) Izvršitelj: Mišljen je bilo takrat, ko se nekdo kljub veljavni pogodbi (in seveda tudi opominih, pozivih) vehementno upira. Drugače kakopak se ne spodobi in tudi sodišče naj nebi dovolilo. V jezi (zaradi g. Borga) sem morda preveč zavzeto napisal. Dejansko še nismo poslali nobenega pred sodišče/izvršbo, saj smo se še z vsemi uspeli dogovoriti.

tč. 3) G. Borg (oz. kupec.prodajalec), četudi se skrivate za drugim imenom, še ne pomeni, da ne prepoznam vašega stila pisanja. Roko na srce, sem prebral veliko vaših postov in mi je šlo vaše pisanje že “orenk na kurac”. Aroganca, ki jo zganjate z pavšalnimi obtožbami ni nič v primerjavi z mojim domnevnim “napadom”. Vsakdo, ki spremlja ta forum opazi, kako ste najpametnejši in napadete vsakogar, ki se z vami ne strinja. Včasih imate le malce manj časa za to – to ostali lepo opazimo.

Vi pravite, da so nepremičninske agencije grde – če so katere, so verjetno take tudi zaradi odnosa ljudi kot ste vi do njihovega dela. Nalijmo si čistega vina, vaše delo ni nič kaj bolj častivredno kot moje.

tč. 4) Posredovanje, pogodba o posredovanju – skladno z zakonom:

13. člen (pogodba o posredovanju v prometu z nepremičninami)

S pisno pogodbo o posredovanju v prometu z nepremičninami se nepremičninska družba zavezuje, da si bo prizadevala najti in spraviti v stik z naročiteljem tretjo osebo, ki se bo z njim pogajala za sklenitev določene pogodbe, katere predmet je nepremičnina, naročitelj pa se zavezuje, da bo nepremičninski družbi plačal za posredovanje, če bo pogodba sklenjena.

vir: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200672&stevilka=3080

tč. 5) Nikjer nisem trdil, da nepremičninske družbe ne delamo zraven še marsičesa drugega, vendar pa je provizijo potrebno plačati takrat, kot/če ste se dogovorili.

Nepremičninko ima nekaj podobnega zapisano v splošnih pogojih, preden narediš cel halo iz tega? In večina drugih tudi, pa vendar ne boste dobili enake kvalitete pri različnih agencijah, pa piše črno na belem – v tem je trik, če prevzamem izvedbo jaz ali kdo drug…

V zanimivost: Ko sem začel ta posel, mi je vsak osel solil pamet. Danes pa se ne sekiram, če mi nekdo noče podpisat posredniške pogodbe – pokličem lastnika in odpovem ogled.

V zadnjem letu se to še ni zgodilo, pred pa na 3 mesce enkrat – čudno, kajne – ob tem domnevnem naraščanju nejevolje nad agencijami?

haj, če mačku na rep stopiš, pač zacvili. Nekog kar tako obtožit, da je baraba samo zato, ker zahteav dosleden fair-play:pay as you go- je tudi zelo pogumno dejanje..žal kar značilno za razne frizerje, prodajalce, avtomehanike in podobne znanstvenike, ki si po opravljenem tećaju gredo nepremičninarje

@nepremičninar: jaz pa ljudi ne prinašam naokoli zato, ker sem mi to zdi skrajno nemoralno in neetično-dva pojma, ki jih 95% agentov niti po naključju ne pozna..

Hm, šlo je za pavšalno obtožbo da nič podpisat z nikomer, ker vsi nategujejo?
Nikjer ni bilo omenjeno “pay-as-you-go” oz. plačevanje storitev po ceniku…
Tisto z mačko velja tudi zate…

Glede mehanikov in frizerjev v nepremičninskem poslu = ne vem zakaj ne – dokler zakonodaja to dopušča imajo prač pravico se preizkusit v tem poslu…

spet pavšalna obtožba= vsi so isti, ane? – toliko o moralnosti in ne-etičnosti…

Osebno sumim, da si kak (predvidevam manjši) gradbenik ali arhitekt – le te pa so seveda nadvse pošteni, aneda…

/// Zanimivo se mi zdi, da obtožuješ nepremičninarje kr tko, kao da preveč zakasirajo. Nepremičninarji v angliji in zda pa imajo hkrati višje tarife oz. nekje celo ni zakonske omejitve koliko je lahko provizija. Zanimiv podatek. Gradbeni profiti so pa enaki tm in tu. Kdo je potlej “žlehtnoba”?

Pa ne zdej z mano tuki kot da sem od včeraj… Pay as you go? Ovrednotite svoje delo glede na tržne razmere? Ni panike, tko sem najhitrejš zaslužil denar, ko sem stranki, ki mi je težila da ne bo podpisala pogodbo, naj si pošljem račun za ogled pač ustregel in ji poslal račun. Predvidevam, da ga je V jezi plačala (priliv je bil).

Tale nepremičninko se mi pa že kar malo smili kako ga vsi napadajo, pa še nekaj se poskuša branit, pa mu ne gre najbolje.

Upam da mu uspe vsaj stranke bolj nategovat.

Glede na to, kar agentje “naredijo” za stranko, so še preveč dobro plačani.Vse to, kar agentje naredijo, lahko z malo truda tudi sami to naredimo in pri tem kr fajn kupček prišparamo…
Samo ne mi zdej rečt, da se ne da….sem sama sprobala!
Pa skor pršparala za eno spalnico pri tem.

slikica čestitam (za skor privarčevan denar za spalnico)
in tudi ti si za svoje delo preveč plačana in borg tudi pa še marsikdo. No ne vem kaj delate, ampak tako se mi zdi. Saj je vseeno – tukaj itak vsi kar nekaj obtožujete in ponižujete (in si s tem dvigate ceno?).
Očitno bi lahko delali več, saj imate ogromno časa, da med delovnim časom prebirate in pišete po forumih. Pa ne me napadat. Vem, da so obtožbe neutemeljene, pa kaj. Vi tudi lajate ne da bi vedeli o čem govorite, ali pa vsaj obtožujete vse po vrsti na podlagi neke svoje izkušnje. Vem, da niso vsi nepremičninkoti ok, vem pa da večina je. In tako kot jaz ne trdim, da so vsi super, ne morete (ne smete?) vi trditi, da so vsi preplačani, neizobraženi nateguni.

Še osebna izkušnja:

Jaz sem najel po priporočilu nepremičninsko agentko, ki je zame opravljala vse in še več: aktivno iskanje kupcev/prodajalcev, ZK predloge, predpogodbe, pogodbe (prek svojega odvetnika), letala z mano po uradih, mi svetovala, preverjala stanje, predvsem pa bila filter za 1000 in eno nategunsko agencijo, ki se je pojavila na vratih. Dobivala je ponudbe od drugih agencij, naj me prepričajo v 10% znižanje cene, da si bodo lahko hitro razdelili provizijo itd. In ni niti trznila, ampak po hitrem postopku odjebala tovrstne poskuse. Brez nje bi bil (že omenjeno v nekem drugem postu) kot riba na suhem.

Tako da vsepopvprek pljuvati je bedarija. Vsak si zasluži individualno obravnavo. Obstajajo super agencije, obstajajo nateguni. Slednji predvsem izkoriščajo naivnost ter s svojo agresivnostjo tudi uslužnost in mehke hrbtenice svojih strank. Glede na njihovo prosperiteto lahko sklepamo, da je mehkih hrbtenic dovolj, ne glede na deset- in stotisoč evrske zneske, ki se v vrtijo v posameznem poslu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close