Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kakšno jed iz svežega zelja

kakšno jed iz svežega zelja

kaj naj naredim, zeljne juhe nočejo več, solato smo že jedli, kaj še naj naredim iz zeljne glave..

… je narezano zelje v vrelo vodo za kakih deset do petnajst minut + pire krompir. Njamsi.

Ali pa narezano kot za na solato, poparjeno in skupaj z mletim mesom v paradižnikovi omaki.

Zeljne krpice ali pa na čebuli podušeno in kot priloga k mesu. Jaz tudi delam kot enolončnico s krompirjem, jo obožujemo.

Potrebuješ 40dkg faširanega svinjskega mesa, zeljnato glavo 1kg, čebulo, 1 rolo Pečjakovega testa, sol, poper in veliko majarona.
Na čebuli prepraži meso in na rezance narezano zelje + začimbe. Majarona naj bo toliko, da se ga vidi. Ohladi. Ohlajeno maso zavij v testo-enako kot štrudelj in speci.

Ali pa žepki. Te pa delam na približne mere. Zamesiš testo za kruh. Nadev pa je: na čebuli prepražiš faširano svinjsko meso, na rezance zrezano zelje, paradižnik v koščkih iz konzerve (mora biti-brez paradižnika ni okusno-tekočina naj povre, da ne bo iz žepkov teklo), majaron ,timijan, poper, sol. Okus nadeva naj bo močan, ker se v kombinaciji s kruhovim testom kar porazgubi. Ohladi. Testo za kruh razvaljaš kot za žepke in naložiš nadev. Žepke okrog stisneš, da nadev ne teče ven. Po vrhu jih parkrat zarežeš do nadeva, da gre pri peki para pri ven in se ne napihnejo. Spečeš v pečici. Okus je kot nekakšna pica z zeljem. Te žepke sem delala tudi brez mesa in so bili enako dobri.
Zelje + majaron (kar veliko ga daš) je okusna kombinacija.

Oboje je dobro tudi hladno.

Sladko zelje. Na rezance narezano zelje pokuhaš v kropu, odcediš. Zarumeniš čebulo na olivnem olju, dodaš dva ščepa sladkorja, dodaš paradižnikovo mezgo in pokuhaš, da rata gosta priloga. Zraven gre krompirjev pire.

Ameriška solata. Nareži na rezance, posoli in obteži, da se izteče odvečna tekočina. Prestavi v skledo, dodaj na rezance narezan korenček, žlico hrena, žlico majoneze, žlico jogurta, sol, poper. Ohladi in postrezi zraven pohanega ali pečenega mesa.

V voku. Na rezance narezano govedino in piščančje meso na hitro popeci v voku, dodaj na rezance narezano zelje, čebulo, zeleno papriko, gobe, bambus, kalčke, ma kar imaš. Dodaj sol, kajenski poper, sojino omako, prepraži vse skupaj in postrezi zraven kuhanega riža.

Sarmice iz svežega zelja. Isto kot za kislo zelje pripraviš nadev iz mletega mesa in riža (ali se igraj z domišljijo in nadomesti meso ali riž s čim drugim), glavo zelja pokuhaj v kropu in zavijaj nadev v posamične liste.

Koliko slastnih receptov. Zavitek bom tudi jaz poskusila naredit. Ameriško solato (zelje in korenček) jaz delam tako, da polivko naredim iz pol skodelice majoneze, pol skodelice jogurta, sol, poper, sok polovice limone.

Zelje dodajam tudi v zelenjavne rižote, narezan na drobno kot za solato. Na začetku izgleda ogromno zelja, potem se pa vse skupaj tako pokuha, da zelja ni sploh nikjer videti, rižota pa ima res dober okus.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close