Kakšni ljudje hodijo preko agencije na potovanja?
Meni nikoli ne bo jasno. Videla sem že lep del sveta, ampak vedno sem šla v svoji režiji. Kako lahko nekdo uživa v tem ko mu agencija določi program, kje bo spal in ti diktira prosti čas? Ne vidim nobene prednosti v tem. Zapravis veliko vec. In gledaš ter prenašaš ljudi s katerimi se verjetno nikoli ne bi družil. So to lenuhi, ki si ne znajo nič sami organizirat, ne znajo tujih jezikov? Resno zakaj se nekdo odloči za tak način potovanja?
Anonimno 3335, 02.08.2025 ob 13:32
Meni nikoli ne bo jasno. Videla sem že lep del sveta, ampak vedno sem šla v svoji režiji. Kako lahko nekdo uživa v tem ko mu agencija določi program, kje bo spal in ti diktira prosti čas? Ne vidim nobene prednosti v tem. Zapravis veliko vec. In gledaš ter prenašaš ljudi s katerimi se verjetno nikoli ne bi družil. So to lenuhi, ki si ne znajo nič sami organizirat, ne znajo tujih jezikov? Resno zakaj se nekdo odloči za tak način potovanja?
Aja, če greš preko agencije na dopust ne znaš tujih jezikov, ker namreč turistični vodič potem v tujini stalno hodi s tabo in ti prevaja ali kako?
Morda se jim pa ne ljubi s tem ubadat in to raje prepustijo agenciji, ne vem pa zakaj točno bi se obremenjeval in sodil ljudi, ki hodijo prek agencije na dopust.
– taki brez znanj tujih jezikov
– taki, ki nimajo organizacijskih veščin
– taki, ki nimajo presežka prostega časa za načrtovanje, rezerviranje, iskanje, itd.
– taki, ki iščejo družbo in nova poznanstva
– taki, ki starejši in jim paše, da nekdo vse uredi za njih
– taki, ki radi samo pridejo in jih drugi pedenajo od spredaj in zadaj
– taki, ki imajo radi občutek varnosti v skupini
– taki, ki si recimo v tujino sami sploh ne upajo iti (neizkušenost ali preprosto strah)
– pa še kaj je ziher
Ni narobe s tem, a ne, vsak po svoje.
Ej, ti anonimnica
Večina starejših generacij v mladosti ni potovala, še okoli 1980 leta si bil največji frajer, če si z agencijo prišel na Palma de Malorka, teden dni ležat na plaži. Danes potujete od mkadih nog in seveda je lastna režija najboljša izbira, za starejše ljudi pa je to že težji projekt.
pajo42, 02.08.2025 ob 19:57
Če grem prvič nekam, kamor nisem ziher, grem raje z agencijo. Tud kul mi je, da je družba, pa take fore. Naslednjič grem pa sam seveda v isto državo, če me ponese tja. Zdej govorim o eksotičnih državah ane ne vem like Kazahstan, Oman in to…Na en Ciper ali pa na Portugalsko ne bom šel z agencijo…
Pa si že kam šla tukej in zdej??
Z leti se odvadiš posmehovanju in obsojanju ljudi! Naj gredo kot hočejo. Oboje je prav. Jaz sicer grem vedno vse celine v lastni režiji ampak ne vidim problema če komu paše v skupini. Z leti nekateri pešajo in želijo tovrstno pomoč. Ali pa pač so od vedno taki. Ko je bila še adria se je splačalo preko agencije v grčijo. Itak z agencijo nisi imel nič razen predavanja na avtobusu in zadnji dan spet govor na avtobusu. Vmes agencije nisi videl.
Eni imate pa res viška časa da se še ukvarjate kako drugi potujejo. Avtor si dokaz tega da vsem ljudem potovanja ne dajo širine. Pri vseh teh potovanjih še nisi dojel da smo ljudje na planetu zemlja različni.
Odgovor je čisto preprost: Ljudje grejo z agencijo ker jim tako paše in si lahko to privoščijo.
Smo potovali v lastni režiji in smo potovali organizirano z agencijo ali z vodiči (ne nujno slovenskimi). So pač kraji kamor ni ravno najbolj pametno it sam. So pa tudi trenutki ko imaš željo obiskat določene kraje pa nimaš časa ali volje vse organozirat pa ti to naredi posrednik – turistična agencija.
Pogospodili smo se :). Men se ne da prerekat z možem kako vozi, gledat kako živčnjaka kje bo parkiral, pasove po prestolnicah menjal, pa iskat to in ono..prav nobl je, ko samo karte/vstopnine dobiš v roke, te pripeljejo do željenega punkta, potem v hotel, vmes imaš pa mirne samostojne oglede in uživancijo z družino. Sama sva mahala na vse konce sveta, z leti in več članov pa je kar nobel postati malo stres free in prepustiti ta stres / koordinacijo, reševanje zapletov ipd v tuje roke.
Rajši z agencijo, 02.08.2025 ob 20:36
Rada grem z agencijo, ker se mi ne da ukvarjati z organizacijo, v današnjem svetu se pa tudi počutim varneje v skupini. Kot mlada punca sem velikokrat potovala sama oziroma z družbo (Interrail varianta), angleščino v službi redno uporabljam, dosti dobro govorim italijansko, nekaj tudi špansko.
So mesta, tudi v EU, ki so vedno bolj polna kriminalcev (tudi na javnih prevozih, okoli nocitev, po parkih,ulicah, morda le kjer plačaš vstopnino je še sorazmerna varnost. Genova recimo. V akvariju, muzeju ladij, na turisticnem avtobusu še vse kot je bilo in bi moralo biti. Takoj, ko stopiš na ulico pa grozljivka. 3 svet. Mislim, da tudi prenočitev pri Italijanih tam tezko najdeš, ker se zaradi neobvladljive invazije in porasta kriminala množično izseljujejo). Časi so se žal drastično spremenili. Moraš točno vedeti kam še lahko greš v lastni režiji (na Gardsko jezero npr) kam pa raje z agencijo, ki organizira transferje in “spremstvo” pri ogledu znamenitosti. Da ne govori za druge države, to je le primer sosednje.
Tud to ja, 02.08.2025 ob 21:21
So mesta, tudi v EU, ki so vedno bolj polna kriminalcev (tudi na javnih prevozih, okoli nocitev, po parkih,ulicah, morda le kjer plačaš vstopnino je še sorazmerna varnost. Genova recimo. V akvariju, muzeju ladij, na turisticnem avtobusu še vse kot je bilo in bi moralo biti. Takoj, ko stopiš na ulico pa grozljivka. 3 svet. Mislim, da tudi prenočitev pri Italijanih tam tezko najdeš, ker se zaradi neobvladljive invazije in porasta kriminala množično izseljujejo). Časi so se žal drastično spremenili. Moraš točno vedeti kam še lahko greš v lastni režiji (na Gardsko jezero npr) kam pa raje z agencijo, ki organizira transferje in “spremstvo” pri ogledu znamenitosti. Da ne govori za druge države, to je le primer sosednje.
OMG kakšno nakladanje. Vsako leto vsaj 2x v Italiji, severni in južni, vedno v lastni režiji z avtom ali letalom, rentacar (tu so res cigančki, je treba ful pazit, ampak italjani!) ali javni prevozi vse ničkolikokrat preizkušeno, skozi leta in nič od tega kar pišeš ne drži. Ja, je treba bit pazljiv, ampak to velja če si z ali brez agencije, varno je pa povsod enako kot pred 30timi leti, ko smo začeli tako potovat. Kmalu greva v Bari, komaj čakam. Prejšnji teden pa po severni Italiji, superca.
Trideset let potujem v lastni režiji. Naslednji teden gremo tudi v eno državo prvič in sem tokrat prav pomislila, da bi bilo fajn iti z agencijo. N35 da se nama z možem več načrtovati poti, gledati, kje bomo parkirali, koliko časa rabimo od kje do kje, kaj bi vmes spustili in kje se bomo ustavili… Z agencijo imaš možgane na paši pred potovanjem in še tam. Ni ti treba paziti na cesti (mi ponavadi rentamo), ni ti treba gledati, po kateri poti najmanj hodiš do kakšne znamenitosti, kako priti najceneje iz letališča do mesta in nazaj, prenočišče mi je v bistvu še najlažje rezervirati… Si pa mnogo več zapomniš, ko potovanje pripraviš sam.
Ne sodi drugih po sebi. Tudi ti se še lahko spremeniš. Je pa age cija gotovo dražja opcija.
Pred leti sem šla z agencijo, ker še nikoli nisem šla z letalom. In mi je bilo ok, da grem nekako organizirano skozi letališče.
Kot otrok in najstnica nisem nikoli nikamor šla. Tudi na maturantski izlet ne. Med študijem tudi ne.
Potem mi ni bilo več težava iti nekam z letalom. Sva pa šla z možem z agencijo za 6 dni v New York.
Bila je dokaj ugodna ponudb in sva se na hitro odločila.
Si ogledaš znamenitosti, nimaš nobenih skrbi glede prevozov, namestitve.
Časa za po svoje tudi dovolj.
Z agencijo smo šli kot družina tudi v Gruzijo.
Preko agencije sva poslala moževe starše na dopust.
Jaz ne hodim veliko na potovanja, večinoma v lastni režiji. Če bi.imela veliko denarja, pa bi šla preko agencija. Zakaj? Agencija rezervira prenočišča, ne rabim za vsak dan klikati na booking in gledati, kje bom tisti dan. Ne rabim iskati dobre ali vsaj znosne pizzerije ali gostilne,.. Peljejo te pogledati glavne znamenitosti, organizirajo prevoz, če greš pa s kakšno bolj kulturno agencijo, je pa sploh v redu, ker ti še kakšen umetnostni zgodovinar kaj pove in v kombinaciji z lokalnimi vodniki zna biti super. Jaz grem z agencijo rada v hribe v tujini pa ne toliko zaradi vodenja in organizacije prenočišč, kot zaradi prevozov, parkiranja in občutka varnosti, da če si zvijem stedi gozda in gribov popoldne gleženj, ne bom čakala celo noč sama, da me najdejo. Preko agencije tudi najamemo mobilne hiške včasih, je cena včasih še nižja kot direkt..
Ja, priznam, za organizacijo dopusta sva oba z možem lena in nama ni v veselje googlati in se sestavljati programe. Eni pa v tem tako uživajo, da jim je načrtovanje in pričakovanje skoraj bolj zanimivo kot sam dopust. Verjetno si ti med njimi;)
Avtorica, ljudje, ki potujejo z agencijami niso nujno nesamostojni, niso pa taki pustolovci, kot ti.
Sama zadnja leta potujem bolj v bližnjo tujino, kjer imam možnosti nastanitve, zato res ne potujem z agencijami, pa tudi prej, ko sem ‘spoznavala svet’ preko potovanj, sem praviloma potovala v lastni režiji, tudi za daljsi čas, oziroma v sklopu projektov, sem pa tja pa vedno znova tudi z agencijo.
Mnogokrat je kak izlet v kakšno tuje popularno mesto ali kak eksotičen kraj bolj južno absolutno bolj ugoden, tako finančno kot organizacijsko v okviru agencije. Pa tudi morsko počitnikovanke v tujini je praviloma mnogo bolj ugodno z agencijo.
Sama sem velik privrženec daljših potovanj v lastni režiji, ampak če imaš pa zgolj tri dni časa in bi rad videl recimo Istambul, potem je to dobra prilika, da greš tja z agencijo, ki poskrbi za vse, pa tudi ogled mesta je kvaliteten in dovolj prostega časa za individualna doživetja.
Nekateri ljudje so tako vpeti v ‘vsakdanje življenje’ (otroci, gradnja hiše, nadure ipd.), da nimajo časa za načrtovanje potovanj, obstajajo pa agencije, ki se prilagodijo raznoterim željam, po razmeroma ugodni ceni.
Kaj tu ni jasno? Zakaj misliš, da si superiorna v nekem pustolovskem ali hiperorganizacijskem smislu, ker potuješ v lastni režiji? Ljudje, ki potujejo z agencijo imajo pač drugačne interese v življenju, kot ti. Saj se svet ne deli na ljudi, ki potujejo z agencijami in tiste, ki potujejo v lastni režiji.
Vsekakor pa ti želim še dosti dobrih izkušenj na samostojnih raziskovanjih skozi potovanja. In vsem ostalim tudi.
Izlet lahko naredimo tudi v sosednje mesto, ki ga še ne poznamo.
Sem v poznih tridesetih, rada potujem, ni mi problem organizirati celotnega potovanja dan ali dva pred odhodom. Tudi na petek popoldan sva se že z možem odločila za vikend oddih, vss skupaj sem rezervirala v pol ure, na letališču sva bila 3h kasneje.
Pa sem vseeno potovala tudi z agencijo in sigurno bom še kdaj. Zakaj? Ker so mi nudili nekaj, kar mi je bilo takrat bolj prikladno.
Recimo večja družba smo šli na smučanje v tujino. Preko agencije je bil vključen prevoz z avtobusom, kar je pomenilo, da nam ni bilo treba voziti, ugotavljati, s koliko avti moramo iti in skrbeti za to, kam bomo pospravili vso smučarsko opremo. Cena hotela in smučarske karte nas je prišla ceneje, kot bi nas v istem času v lastni režiji.
Last minute ponudba preko agencije, ki je vključevala njihov čarterski let, je bila cenejša kot bi bilo potovanje na iste dneve na isto lokacijo lastni režiji. Hotel je bil OK, lokacija tudi. Tam sva naokrog potovala sama.
V Egipt sva šla z možem preko agencije, da sva imela v hotelu slovenskega predstavnika. Nikoli ne veš, kaj se zgodi in kdaj ti kaj takega pride prav, gre pa za državo z znatno drugačnimi higienskimi razmerami od naših, drugim jezikom, drugo religijo in kulturo, drugačnimi varnostnimi razmerami. Tudi na izlete sva hodila preko hotela – organizirano. Kje drugje pač najameva avto in potujeva sama.
Na silvestrovanje smo kot mlada družba šli organizirano preko agencije, da smo lahko zabavo začeli že na avtobusu.
Na kratko: običajno potujem v lastni režiji. Če mi agencija nudi nekaj, kar mi v tistem trenutku odgovarja, rezerviram preko agencije.
Kar se tiče odrejanja ritma: čas leta je tako ali tako nekaj, čemur se človek mora prilagoditi. Če greš v hotel, tudi vnaprej veš, ob kateri uri je zajtrk in kdaj večerja. Meni to ne predstavlja težav, ker tako ali tako vedno zajtekujem in večerjam, ne glede na to, kje sem. Razlika je samo v tem, da imam v dobri hotelski restavraciji veliko izbire in da mi skuha nekdo drug. Če so v okolici dobre restavracije, imam v hotelu samo zajtrk. Zelo enostavno.
Forum je zaprt za komentiranje.