Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Kakšne so moje pravic

Kakšne so moje pravic

Živjo,
potrebujem pravno svetovanje. Pred leti sem sodelovala pri nekem projektu, kjer so nas tudi fotografirali. Mojo sliko so nato začeli uporabljati za “jumbo” plakat (sicer ne čez cel plakat, tam nekje 1/3 plakata). Med izvajalici projetkta in menoj ni bilo nikoli podpisane nobene pogodbe.

Zanima me kakšne so moje pravice? Ali lahko zahtevam da se plakat odstrani?

Hvala za pomoč!
Tori

Spoštovani!

Podajamo vam splošni opis osebnostne pravice vsakega posameznika in postopke, predvidene za primer kršitev teh pravic: za objavo fotografije je treba pridobiti dovoljenje fotografirane osebe, ki mora biti prostovoljno. Dovoljenje velja le za določeno osebo, ki ji je dana privolitev, ter za dogovorjeni čas, način in namen objave. Zloraba privolitve in zato poseg v zasebnost je, če oseba ne poda privolitve, če je večkrat objavljena fotografija osebe, ki je bila dana le za enkratno uporabo, ali če objavi fotografijo več oseb (npr. v več medijih). Objava brez dovoljenja prizadetega je lahko le objava v javnem interesu, to je na javnih mestih (npr. fotografije z različnih prireditev). Posameznik, ki ugotovi, da so kršene njegove pravice, določene v skladu z ZVOP-1, lahko zahteva sodno varstvo ves čas, dokler kršitev traja. Če je kršitev iz prejšnjega odstavka prenehala, lahko posameznik vloži tožbo za ugotovitev, da je kršitev obstajala, če mu v zvezi s kršitvijo ni zagotovljeno drugo sodno varstvo.
Zapisali ste, da so fotografije nastale pred leti – objavljajo pa jih sedaj? Svetujem vam obisk odvetnika po vaši izbiri, ki bo tiste, ki so vaše fotografije objavili/natisnili na jumbo plakate brez vašega predhodnega dovoljenja/dogovora z vami, pisno pozval k odpravi kršitev ter plačilu odmene zaradi kršitev vaših osebnostnih pravic.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

firma ima blokiran račun,sem vbolniški več mesecev Bolniške ne dobim plačane če prav bi moral dobiti od države

Spoštovani!

Žal vam zaradi premalo informacij, ki ste nam jih podali v vprašanju, ne moremo odgovoriti na vaše vprašanje.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Bolniško nad 30 dni refundira država in jo izplačuje delodajalcu. Vendar mora delodajalec najprej delavcu nakazati znesek bolniške, nato pa naredi obračun, ga pošlje na ZZZS, ki mu nakaže ta denar nazaj na račun. Ni variante, da dobite denar mimo delodajalca.

Pozdravljeni,

Pred dvema mesecema sem kupila uro…ura je čez dva dni prenehala delovati.prodajalka nas je prepričala da smo uveljavlali garancijo. Ko je ura prišla iz servisa je isti trenutek v trgovini ponovno prenehala delovati. Uro smo zopet poslali serviserju,od prodajalca pa smo zahtevali drugo popolnoma novo uro ali celo, če imamo možnost za vračilo denarja.Prodajalec je rekel da nimamo pravice do ničesar od zgoraj navedenega, zato smo počakali da ura pride od serviserja, ter se z njo zadovoljili, vendar je ura po 1 tednu ponovno prenehala delovati. Kaj lahko storim? Ali lahko zahtevam vračilo denarja ali vsaj popolnoma novo uro po možnosti drugega modela, enostavno si takšne ure ne želimo več. Ali imamo kaj pravice?

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem,

LP
Melisa Koblar

Spoštovani!

Predlagamo, da ponovno zahtevate vračilo kupnine pri prodajalcu, kolikor vam kupnine ne bo želel vrniti, mu povejte, da boste o kršitvi obvestili Tržni inšpektorat. Po Zakonu o varstvu potrošnikov lahko namreč ob pogoju pravilnega obvestila prodajalcu o stvarni napaki (stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno običajno rabo), zahtevate ali da odpravi napako na blagu, ali da izdelek zamenja z novim brezhibnim izdelkom, ali da vam vrne del kupnine sorazmeren z napako ali, da vam vrne kupnino.

S spoštovanjem!

Lepo vas pozdravljam in se že v naprej zahvaljujem.
Moja mami je že 32 let zaposlena, kot medicinska sestra. Zaradi bolezni ji je bilo dodeljeno lažje delo, ker pa se je zdravstveno stanje poslabšalo, ji je invalidska komisija odobrila 4 ure dela, od ponedeljka do petka. Ko so bili nadrejeni o tem obveščeni, ji je šef rekel, da jo bo poslal na zavod za zaposlovanje, čeprav ji je bilo sprva rečeno, da ni nobenih težav pri pridobitvi novega delovnega mesta pri njih.

Zanima me kaj lahko pričakuje glede na to, da ima le še 3 leta do upokojitve.

Hvala in lepo pozdrav

Spoštovani!

Zavarovancu, kateremu so z dokončno odločbo priznane pravice na podlagi invalidnosti III. kategorije in ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas na območju Republike Slovenije, lahko delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas brez ponudbe nove pogodbe o zaposlitvi v skladu s predpisi o delovnih razmerjih le v primeru, če mu zaradi ugotovljene invalidnosti ali iz poslovnega razloga utemeljeno ne more zagotoviti pravice do premestitve na drugo delovno mesto oziroma pravice do dela s krajšim delovnim časom od polnega. Pri tem mora za veljavnost odpovedi najprej pridobiti mnenje komisije (komisija presoja ali ji delodajalec res ne more ponuditi dela, ki ji ga je v skladu z odločbo ZPIZ dovoljeno opravljati), ki jo sestavljajo predstavnik zavoda, predstavnik Inšpektorata Republike Slovenije za delo, predstavnik zavoda za zaposlovanje, predstavnik delodajalcev in predstavnik sindikatov (če ima delodajalec zaposlenih več kot 5 ljudi), kolikor ima delodajalec zaposlenih manj kot 5 ljudi, pa komisija poda svoje mnenje le na predlog ZPIZ, zavoda za zaposlovanje, delavca ali delodajalca.
Na vprašanje kaj lahko pričakuje vam žal točno ne moremo odgovoriti, saj je odgovor odvisen od delovnih nalog, ki jih je v skladu s pogodbo o zaposlitvi dolžna opravljati vaša mama ter same zmožnosti delodajalca po zagotovitvi dela v skladu z odločbo. Kolikor bi delodajalec vseeno kršil določbe zakona, pa so ji na voljo pravna sredstva.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close