Kakšne plavutke izbrati
Pozdravljeni.
Primož me je napotil na ta forum. Seveda zanj nisem vedela:(
Kupila bi rada plavutke za hitrejše plavanje oz. nabiranje školjk na morskem dnu, cca. 2 m globine in nič več.
Na morju sem videla, da imajo zelo različne plavutke. Videla sem take flexi z luknjami in z njimi so skoraj postali turbo plavalci. Sedaj pa me zanima čemu so namenjene kakšne plavuti: flexi, speed, z luknjami ali brez…. trde..?
Konkretno sme gledala Tecno pro pioneer in pa ray oz.nekaj takega kar imajo v Intersportu.In pa Beluga.
Prosim za čisto laično mnenje kako je s tem za nas nepotapljače.
Osebno sem skoraj mnenja, da za tako stvar ni pomembna oblika plavutk.
Hvala.
lp, Tatjana
Pozdravljena Tatjana,
pri nakupu plavutk je pomembno, da se v njih dobro počutimo, da so nam všeč ter da služijo svojemu namenu.
Res jih je veliko vrst in oblik, vendar imamo primer ko so za nekoga neke plavuti odlične, za drugega pa so popolnoma zanič. Kako to, iste plavuti?
Vsak človek ima svojo značilno hojo ter stil in tudi pri plavanju je tako. Nekateri bolj brcajo v stran, drugi dol, …, zato je tudi na trgu velika izbira, vendar kot sem omenil ni vsaka dobra za vsakega, zaradi stila plavanja.
Drugo, kar bi poudaril, je trdota in velikost. Za tiste, ki morajo hitro doseči cilj, v čim krajšem času priti na določeno globino ali kraj, so trde in dolge plavuti, vendar je potrebno imeti močne noge in veliko kondicije, obstaja pa tudi verjetnost, da nas od utrujenosti zagrabi krč. Za dolgo plavanje pa so boljše mehke plavuti, lahko tudi preklane, ki ne utrjujejo nog in nam omogočajo večurno uživanje. Nekateri proizvajalci so, da bi razbremenili noge naredili tudi razne reže in pretočne kanale, da bi zaradi vrtinčenja vode pripomogli k lažjemu plavanju.
Zadnja delitev pa bi bila izbira plavuti za boso nogo ali pa na pašček, pri katerih je potrebno imeti čevlje za v vodo.
Prednost bose noge je, da so lažje in jih preprosto nesemo na plažo, hitro jih nataknemo in že plavamo. Slabost je edino to, da morajo biti ravno prava številka za našo nogo, saj se nam drugače sezuvajo ali pa tiščijo in povzročajo krče. V kolikor nas zebe, lahko na nogo obujemo tudi posebne neoprenske nogavice.
Plavuti na čevelj, pa so bolj prilagodljive, saj pašček preprosto zategnemo na čevelj, zato jih uporabljamo tudi za več različnih številk skupaj. Čevelj, ki ga uporabljamo, nam je lahko tudi malo prevelik in vseeno bomo lahko normalno plavali, le malo več vode se bo v njih nabralo. Noga se udobno počuti in nič nas ne stiska. Slabost je, da moramo s seboj nositi še čevlje, ki pa nam po ostrih kamnih lahko pridejo tudi zelo prav. Seveda pri plavanju nas lahko malo moti tudi večja plovnost čevljev, kar nam dviguje noge.
Torej svetujem vam, da glede na to, da boste verjetno dalj časa v vodi vzamete mehkejše plavuti in tiste ki so vam všeč.
Lep pozdrav,
Hvala za odgovor.SEm že nabavila:) V Intersportu imajo znižanje in sem kupila vsakemu svoje. Meni rdeče, ker so mi res ful všeč:) Tecno Pro Pioneer. Za rekreacijo bodo verjetno, kot sami pravite, več kot odlične.
Hvala torej za vaš nasvet in lepo razlago čemu različne plavutke služijo.
Čim več čudovitih potopov vam želim!
lp
Tatjana
Forum je zaprt za komentiranje.