Kakšne knjige priporočate??
Enka in Nekdo 1991
Hvala, Enka, za obširno poročilo, Sama sicer nisem pogosto na forumu, zadnja dva meseca, ko sem imela malo več časa, pa sem spremljala dogajanje in na podlagi teh zapisov napisala svoje mnenje, ki morda tudi ni bilo povsem pravično.
Kaj naj rečem! Tanja, tebi predvsem svetujem, da malo obrzdaš vročo kri in prijazneje komuniciraš z molji. Včasih je treba kakšno ostro besedo tudi pogoltniti, veš, in raje prisluhniti dobronamernemu nasvetu. Jaz pa bom zdaj že iz radovednosti prebrala kakšno tvojo knjigo, toda svoje mnenje bom obdržala zase, ker se mi ne zdi prav, da bi kot pisateljica javno ocenjevala delo drugega avtorja. Morda ti ga nekoč povem osebno, če se srečava v Portorožu.
Kakorkoli, vsem moljem in moljicam želim srečno v letu 2012, predvsem pa veliko zdravja in uspehov!
Sem se odločila ponovno malo preveriti dobro bero knjig, in kaj najdem v temi z naslovom Kakšne knjige priporočate? Samo kreganje okoli ene avtorice in njenih knjig.
Berem različne stvari, največkrat čisto poletno lahno branje, velikokrat v angleščini, kdaj si sposodim kakšno klasiko, kdaj kaj težjega, velikokrat kaj strokovnega, skratka širši izbor, a vseeno ne uspem prebrati vsega, kar si želim. In čeprav je ponavadi poleg strokovne literature za sprostitev največkrat na tapeti nekaj lahnega, je tudi pri tem žanru ogromno dobrih in ogromno slabih romanov. Zato so pa tudi strani, kjer lahko prej pogledamo, kar je OK in kaj ne (sama si večkrat pomagam kar z amazonom), in pisci ter bralci tukaj so v prvi vrsti zato, da drugim predlagajo, pomagajo, dajo nasvete.
Ampak ko odprem temo z nasveti, naletim na zagovarjanje, pregovarjanje, prepričevanje. Ker ne poznam ne avtorice ne njenih ostalih postov, še manj njenih knjig, lahko rečem samo to: dobro, da pišeš, veliko uspehov tudi v prihodnje, ampak sprejmi za vraga že konstruktivno kritiko. Tako dobro kot slabo! Odprla sem tri teme v knjižnih moljih in v vseh odgovarjaš ter se zagovarjaš in vse, ki jim tvoje knjige niso všeč, napadaš, da so se spravili nate. Sprejmi že, da ni nujno, da bo vsakemu tvoje delo všeč, in da bodo ti povedali tudi svoje mnenje. Kot ga tisti, ki jim je, ampak tam se najbrž ne zagovarjaš, temveč zahvališ. Prehitro odreagiraš, prehitro se razburiš, najbrž k temu pripomore tudi starost (mladost) – pa ne mislim v slabem smislu, temveč ko pogledam samo sebe in svojo impulzivnost ter reakcije na določene stvari, besede pred 10 leti, vidim razliko. Mogoče boš razumela, ko boš čez 5-10 let pogledala svoje odgovore.
Do takrat pa sprejmi vse DOBRONAMERNE nasvete glede svojega razburjanja in tako pozitivne kot negativne kritike, kajti slednje ti bodo dale največ pri nadaljnjem delu.
Problem je, da ne znajo povedati na lep način. Jaz pa ne prenesem, da nekdo neprestano me ima po zobih… Svoje sem povedala in od nekaterih tle, ki se vedno delajo pametne, ne bom sprejela ničesar. Pa ne samo zaradi tega, ker se spravljajo name! Velikokrat se niem strinjala z njimi, a bila sem tiho. In moram reči, da so se spravljali na knjižnice, ker nabavljajo “slabo” gradivo, na tega pisatelja itd.
Od tistih “slabih” knjig sem ogromno delala na tem, da izboljšam vsako knjigo, jo pustim nekaj časa na miru, jo še enkrat predelam, dam lektorirati… Na žalost pa tega nobeden ne vpraša, niti ne vidi. Pisatelj se vedno izboljšuje, z leti. In tudi sama sem brala svoje prejšnje knjige in VIDIM razliko (kar pa nekdo, ki me ne pozna, ne vidi). Žal mi je, ampak mi gre na živce, da se vedno nekdo spravlja name.
Jaz sem tle zaključila svoje odgovore, ker se mi ne da viseti tukaj gor. Pripravljam se za dopust in to je to.
Drugače pa res hvala vsem, ki so me v tej temi podprli.
Oprosti Darja narobe sem se izrazila nisem mislila tebe kot pisateljice,ampak ostale bralke.Saj ni vsakemu všeč enako,naprimer moja sestra sovraži naše stare slovenske pisatelje,kot so Pregelj, Voranc,Cankar,saj verjame ,da njihove žalostne zgodbe negativno vplivajo na njo.Meni pa se nasprotno zdi,da se od teh pisateljev naučiš čustvene intelegence.Želim obema veliko uspeha pri pisanju in ,da vajine knjige dosežejo krog bralcev,katere bodo razveseljevale.
Draga nekdo1991, kot javna oseba oziroma oseba s svojimi deli v javnosti se boš morala naučiti prenesti tako dobre kot slabe kritike, tako utemeljene kot neutemeljene. To pač pride z izpostavljenostjo…
Recimo meni tudi ni všeč, da je v knjižnici milijon Pattersonov in le en izvod Marian Keyes v angleščini. Da je ogromno knjig za menedžiranje, zakon s komentarjem pa eden in celo tisti samo za čitalnico. Pa govorim o dobro založeni knjižnici. Še manj pa so mi všeč vse slovnične napake, na katere naletim v delih. Nisem slovenistka ali slavistka (kakor koli se že danes temu reče), niti ne poznam vseh pravil, vseeno pa imam nekaj smisla za jezike, mogoče je to posledica ogromno (kvalitetnega) branja v otroštvu, ampak kaj vse se danes prodaja, je pa res katastrofa.
Ravno zjutraj berem eno knjigo (strokovno), vejice postavljene, kjer jih ni, in manjkajo na mestih, kjer morajo biti. Pogledam, knjiga lektorirana. Žalost. Pred leti dobimo eno prečudovito knjigo s pravljicami, za otroke, pa ne bi jim jo upala dati v roke, ker bi se vsega narobe naučili. Pa pri strokovnih tekstih to še nekako prebavim, če je že vsebina kvalitetna. Ko pa kupim ali si sposodim leposlovje, v katerem kar mrgoli slovničnih napak, me pa res mine do vsega. Verjamem, da zna nekdo napisati dober tekst, pa ni vešč slovnice, zato pa obstajajo strokovnjaki za to. In mislim, da mora biti ne le poslanstvo, temveč dolžnost avtorjev in založb, da izdajajo jezikovno kvalitetna, pravzaprav slovnično brezhibna dela.
Res se jezik in pravila spreminjajo, ampak toliko pa spet ne. In seveda bodo vedno različna mnenja glede kvalitete vsebine in načina pisanja, ampak slovnica je pa bolj ali manj ena. Sploh danes, ko večina ljudi visi na internetu in ne zna več napisati enega pravilnega stavka ter so napake kot “vstrajnost”, “nebi”, “škatlja” ter neuporaba rodilnika že prej pravilo kot izjema, ne rabimo še tega, da so knjige, za katere nekdo plača denar, takšne. Kot ne želimo, da k nam pride električar, ki ne zna zmontirati vtičnice.
In to je moje mnenje, ki sem si ga dovolila zapisati na tem forumu:) Sicer kar zelo offtopic, ampak je tema že tako zabredla pred mojim vstopom.
No, z željo, da bo v knjigah, ki jih bom v prihodnje brala, čim manj slovničnih napak, želim lep dopust Tanji in prijeten vikend ostalim!
Slabo popotnico si dela tale gospa Tanja, čeprav bi lahko bila tole poceni reklama.
Neko negativno energijo trosi, in verjetno knjig ne bom brala. Njen stil pisanja v postih mi ni privlačen, niti najmanj pisateljski.
Sicer pa je to samooklicani talent ali kako?
Ker vsak pač knjig ne more pisati, pa četudi prav nič drugega ne zna.
Mislim da nisem žaljiva in tudi vse kritike bi morala gospa jemati kot poduk in v razmislek.
Če se ona ima za iskreno in pove kaj misli, pač mora tudi drugim dovolit da povedo kar mislijo.
Čeprav resnica zaboli.
Poceni reklama ali ne – mene to nikakor ne zanima. Spravljajo se na vsakega, ki jim ni po okusu. Pa tako, čisto mimogrede; pisanje preko interneta ali pa v Wordu je drugače.
Nisem samooklicani talent, to naj bo jasno. Nimam se za ne vem kaj, ampak ne maram pa, da nekdo, ki dviguje nos nad vsem, me tle napada itd.
In še to; zaenkrat sem še gospodična.
Tanja in Darja, meni so ljudje v mlajšem obdobju mojih začetnih korakov v svet literature na vse mogoče načine nastavljali bombe in polena metali pod noge. Je bolelo, priznam, a sem vsem povedala, naj se me izognejo na 3 kilometre in verjela le enemu: da tega, česar sem sama sposobna, ne ve nihče, razen mene. In pri tem ni skoraj nihče izjema. Razen resnično redkih, ki vidijo v nekom potencial in ga vzpodbujajo. Pri mojih 30-ih se vztrajnost in delo že poznata, nekoč pljuvalci so danes lizalci. Jaz pa se ob podpisu pogodbe z založbo lepo nasmehnem in hvaležna, ker sem zaupala svojemu občutku, grem dalje. Z zavedanjem, da smo si neprimerljivo različni in takšna mora biti literatura, ki jo pišemo. Uživajta.
Simona, hvala za podporo!
Vidiš, tle imajo probleme sprejeti nekaj novega… Ali pa jih mogoče moti, ker pišem o seksu? Ja, očitno. Bolje je takšna tema, kot pa jokanje sam sebi, pisanje o travnikih, romantiki bla bla bla… Iskreno je tako. Pika.
Glede teh vzvišenih nosov, ki so tle, pa … Bolje je, da nehajo kritizirati tisto, kar se dejansko bere. Tistih pet, ki si izposoja “kakovostno” gradivo (v navednicah zato, ker je samo zanje kakovostno, drugim je dolgočas), pa tako ali tako ima zaprte oči, kaj je dandanes brano in kaj ne. Sicer pa … Leto 2012 bo zelo zanimivo in pomojem bom marsikomu tle gor zaprla usta. Čeprav bodo užaljeni vrteli jezik naprej.
Draga gospa Tanja Frumen!
Mimogrede sem naletel na tale post. Tukaj ste napisali, da se bo Isabella M Grey razkrila v tem letu in me zanima zakaj se še ni. Cela literarna javnost čaka na razodetje, na resnico ali sta Isabella M Grey in Tanja Frumen ena in ista oseba oziroma če temu ni tako. Naprošam vas, da nas razvestlite!
Peter B.