Kakšne knjige priporočate??
Res je, da sem samo na literarnem večeru slišala nekaj odlomkov iz prevoda, ampak je bilo že to dovolj za občutek, da je knjiga Poljsko-ruska vojna pod belo-rdečo zastavo, ki jo je napisala 19-letna Poljakinja Dorota Masłowska, nekaj posebnega, vsekakor se pa zdi, da izstopa iz zdajšnje poplave prvencev mladoletnikov.
Berem in berem tele zapise in napade na gospodično Frumen in odkrito povem, da se mi vse bolj obrača želodec. Pri tem se mi odpira vprašanje, kakšen narod smo Slovenci, da s takšno privoščljivostjo uničujemo voljo sočloveku. Zakaj je potrebnih toliko žaljivih besed? In zakaj kolegice hočejo slabo kolegicam, kajti za vsemi temi imeni se več ali manj skrivajo pisateljice, pesnice, prevajalke, bolj ali manj uspešne ali neuspešne.
Tudi sama pišem trivialno literaturo, s katero imajo težave literarni zgodovinarji, kot se je izrazil gospod Miran Hladnik, bralci pa očitno ne. S tem seveda ne mislim vseh! Toda ali ni najbolj preprosto, da tisti, ki jih pač navdušujejo klasiki, naj berejo klasike, avtorje literature, ki jim ni po volji, pa naj pustijo pri miru, saj jih nihče ne sili, da jih berejo. Tudi sama sem že naletela na kritike, pa si tega k sreči ne jemljem k srcu. Zanimivo se mi zdi, da mi je prav ena od moljic skritizirala knjigo, ki je že nekaj let med zelo branimi, češ da je ta štorija primerna za dr. roman, za knjižni izdelek pa nikakor ne. Me zanima, kaj ona ve o popularni literaturi, ki je že desetletja in desetletja priljubljena med ljudmi po vsem svetu, le Slovenci smo tako zaplankani, da jemljemo tovrstno literaturo kot neko zlo, ki izpodriva elitno, ali kvalitetno, kot je sedaj ta beseda v modi.
Zato, Tanja Frumen, pogum! Ne vrzi puške v koruzo! Vesela sem, da si brala moje knjige in da so ti bile všeč, kot si nekoč napisala na forumu in vesela sem, da ti je pisateljica Mojca Rudolf pripravljena pomagati z romanom in podpira tvoje delo.
Glede na to, da nisem ne pisateljica, ne pesnica, ne prevajalka in sploh v ničemer kolegica gospodične Frumen, si bom drznila (spet) stegnit jezik. Bi me namreč zanimalo, kje točno se gospodično Frumen tule gor žali? In kje se žali trivialno literaturo tako kar na počez? Zelo pa me tudi zanima, katero knjigo Tanje Frumen ste vi, Darja Hočevar, prebrali in stojite za tem, da je prav, da je delo izšlo kot knjiga?
Enka, zanimivo je zelo, da ti realno pogledano ne znas lociti kaj je zalitev in kaj ne. Tle gor clovelu poskusate uniciti veselje do tistega, kaj pocne. Tudi meni ni bilo kar dosti knjog vsec, pa nisem zato priletela sem gor in popljuvala vse po vrsti, ker na taksen nizek nivo se ne bom spuscala, ker se nocem nobenemu zameriti. Kljub temu pa se bo kmalu izkazalo, da si bodo ljudje sposodili knjige samo zato, da vidijo, kaj kritizirate. Hvala za zastonj reklamo.
Gospa Hocevar, res hvala za podporo. Zelim vam se veliko knjig, saj potrebujemo dobre avtorje kot ste Vi.
Moram se pridružiti mnenju ge. Hočevar. Tudi meni se zdijo nekateri zapisi na tem forumu, uperjeni proti domačim avtorjem, podtalno zelo strupeni, čeprav niso vedno direktno žaljivi. Škoda pravzaprav, ker knjižni molji sicer uspejo ohranjati zavidljivo visok nivo komunikacije. Res se je težko izogniti občutku, da gre v mnogih primerih za zavist in nevoščljivost, preštevanje vejic in ogroženost pred tistim, kar postaja vse bolj jasno: v Sloveniji se literatura deli na takšno, ki jo je v skladu s čredno logiko treba hvaliti in videti v njej obvezni presežek, čeprav je nihče z užitkom ne bere (recimo zapis zadnjič na temi Kresnik: dolgočasen roman z brezveznim koncem, peterica zagotovo!!!), in na tisto drugo, ki bi jo najraje utopili v gnojnici obtoževanj. Samo kaj, ko imajo njeni avtorji tako prekleto visoko izposojo. Dajmo se kdaj pošteno vprašati – zakaj?
Ta forum je namenjen oceni knjig in izmenjavi mnenj o njih. Če mi je knjiga všeč, jo pohvalim.
Če mi kakšna knjiga oziroma zbirka ni všeč, to povem. Lahko tudi rečem da je zanič, če je tako moje osebno mnenje. Če neko delo pokritiziram, storim to zato, ker meni osebno ni všeč in pika. Nikakor pa ne kritiziram zaradi tega, ker bi iz čiste žlehtnobe nekomu hotel nekaj slabega oziroma “uničiti veselja do tistega, kar počne”.
Ne vem pa zakaj bi bilo tako izražanje mnenja žalitev, strupenost ali celo fovšija. Mogoče zato, ker nekateri avtorji sodelujejo na tem forumu in jih negativna kritika direktno čustveno prizadane?
Trditev, da smo tisti, ki včasih kritiziramo, uperjeni proti slovenskim avtorjem ne pije vode. Tudi pohvalimo slovenske avtorje, tiste, ki si po našem okusu to zaslužijo.
Namen tega foruma ni, vsaj kakor ga jaz razumem, slovenskim pisateljem “s privoščljivostjo uničevati voljo” ali pa na drugi strani spodbujati nadebudne mlade pisatelje naj vztrajajo, čeprav so še na nivoju pofla ampak imajo vseeno potencial. Jaz vidim smisel foruma v tem, da si bralci izmenjujemo mnenja in si priporočamo oziroma odsvetujemo čtivo.
V smislu povedanega se mi zdi advokatstvo gospodične mlade pisateljice s strani gospe Hočevar nesmiselno. Gospodične Frumen ni nihče napadal, osebno nimam nič proti njej, saj je ne poznam. Nekateri smo izrazili zgolj negativno mnenje o njenih knjigah, napadala je (njen ego v obrambi) sama.
Strinjam se z Rovtarjem…že nekaj časa spremljam ta forum, ker rada berem in pobiram ideje ter prebiram mnenja, z nekaterimi se strinjam z drugimi ne. Vsak ima pač svoj okus. In dejansko mi ni jasno, zakaj se negativna kritika smatra kot žalitev ali fovšija. Za kar nekaj vrhinskih del (po mojem mnenju) sem prebrala določena negativna mnenja, pač ni vsem isto všeč. Menim, da v konkretnem primeru ne gre za nikakršno žalitev, kaj šele fovšijo, očitno določenim bralcem knjige ga. Frumen pač niso všeč. Ne razumem zakaj smo bralci žaljivi, v kolikor nam knjiga ni všeč in povemo svoje mnenje tako kot je to povedal cigel cagel. Knjiga mu ni bila všeč in je tudi povedal zakaj ne. Ne vidim razloga, zakaj bi bi kdorkoli užaljen zaradi tega ali pa jezen.
O “dolgočasnem kandidatu za peterico”
Če knjiga “zaštarta (pre)počasi”, to niti zdaleč ne pomeni, da je dolgočasna. Zgolj to, da bi uvajanje lahko trajalo kakih deset, petnajst strani (od približno 300) manj, je dramaturška malenkost, ki pa na celoto ne vpliva kaj preveč, saj so tudi te napisane dobro. Pač moj vtis. Kar zadeva konec, bi ga sama najbrž naredila malo drugače – v nasprotju z začetkom, malce počasnejšega. Brezhibnih romanov pač ni kot toče. Sicer pa sem v knjigi kot celoti uživala in jo prebrala na mah. Mnenja pa so pač različna: enemu se je zdela dolgočasna (gosto pisanje ne leže vsakomur), nekaj drugim in meni je bila všeč. In ker med knjigami iz letošnje bere (kar sem prebrala) precej izstopa in se povrhu ponaša s spretnim jezikom, pač predvidevam, da se bo uvrstila visoko …
Enka,
dolgujem ti nekaj odgovorov. Kot prvo, želim povedati, da se z izmenjavanjem mnenj o knjigah in avtorjih na forumu, strinjam, vsak ima pravico povedati svoje mnenje, vendar pa se mi zdi, da je to, kar se počne s Tanjo Frumen, namerno. Kot bi vsi čakali, da nekdo načne to temo, potem pa ‘hops’ po njej.
Njenih knjig zaenkrat še nisem brala, jih pa morda nekoč bom. Glede na to, da je še pred odprtjem svoje založbe izdala kar nekaj knjig pri založbi Exlibris, domnevam, da vse knjige le ne morejo biti tako zanič, da si ne bi zaslužile izdaje.
Kar se tiče trivialne literature, pa nisem mislila, da se jo vsevprek kritizira na forumu, ampak na splošno, kot je zapisala Ajdovščina.
Tudi sama sem prepričana, da je tako – čakajo samo, kdo bo odprl temo. Kljub temu pa sem prepričana, da tudi njim ne bi pasalo, če bi se nekdo neprestano spravljam na njihovo delo. Jaz se osebno ne bom, čeprav mi bo kdaj padlo v roke in mi morda ne bo všeč. Ker menim, da ima vsak svoj stil in nikoli ne more biti avtor slab/dober samo na podlagi mnenj, ki jih izražate tu. Če nekdo uživa v svojem delu in to opazite, se pričnete spravljati nanj, ga spravljati v slabo voljo… Vendar jaz ponavadi povem svoje nazaj in od besa grem početi tisto, kar mi je najljubše… in seveda na koncu nalašč izdam.
Sramota je tudi, kako so se na tem forumu spravljali na Vitana Mala. Dobesedno ste ga obtožili, da je pedofil, on pa je samo knjigo napisal.
Ko bom jaz izdala drugo leto mojo novo knjigo (ki govori tudi o mojem resničnem življenju) boste tudi izrazili mnenje, da sem k****, ko jo boste prebrali? Hm, me prav zanima.
@Darja Hočevar:
Na Knjižne molje pokukam vsak dan, če le tisti dan pridem do računalnika. Ker se nas tu gor ne sprehaja (vsaj aktivno ne) zelo veliko, sploh pa ne redno, to zadostuje, da sledim dogajanju. Zato si bom drznila povzet dogajanje okrog Tanje Frumen. In še več, drznila si bom predpostavit, da ga je marsikdo, ki je zadevo vsaj napol spremljal, doživljal podobno – in se zato zdaj zdi, da po njej pade vsakič, ko je za kaj takšnega priložnost.
Torej, nekdo1991 se je nekega lepega dne začela oglašat na forumu. Povedala nam je sicer, da je pisateljica, a počasi se je pokazalo, da je punca stara vsega 20 let, da ima nevemžekoliko izdanih knjig ter da ustanavlja svojo založbo. No, je pa že treba priznati, da takšen človek v naši majhni deželici upravičeno vzbudi zanimanje »množice«, pa ne zaradi zavisti, ampak zaradi izjemnosti tega podatka. Se strinjaš? Ti podatki so bili dejansko reklama, o kateri Tanja Frumen razglablja par postov višje – ja, verjetno nas je kar nekaj pokukalo v kakšno njeno knjigo, eni bolj in drugi manj poglobljeno – je pa res, da so marsikoga že pri bežnem pregledu med knjižnimi policami kaj hitro odvrnile od branja premnoge slovnične in skladenjske napake. Glede tega nas je pa najbrž večina tule gor res izbirčnih, hej. Govorimo namreč o KNJIGAH. Kdor se ni dal odgnati tako zlahka, pa je nad knjigo obupoval tudi v vsebinskem smislu (nezapletene banalne zgodbice, pisanje o dokaj vsakdanjih stvareh, o katerih pa avtorica premalo ve,…). No, in po vsem tem začne človek nekako drugače brati stavke, ki jih je po forumu stresala Tanja Frumen. Recimo »Sama sem zelo razočarana nad našo državo, ki ne da priložnost mladim ter nadarjenim avtorjem. Prepričana sem, da bi morali dati več na našo kulturo. Glede natečajev… Izjemno sem razočarana, ker pri nekaterih založbah podelijo nagrado knjigi, ki si je nobeden ne izsposodi v knjižnici. Lepo vas prosim, kdo pa bi rad bral o pomilovanju samega sebe, kako je grd?« ipd. Precej je tudi spraševala o raznih vidikih izdajanja knjig, ko pa je dobila od kakšnega Molja tehten in dokaj poglobljen odgovor (za katerega si je človek dobrohotno vzel čas), pa se zanj ni niti zahvalila ali pa je nazaj natresla svoj kupček (v glavnem) naivnosti. Ampak OK, tudi v tej fazi smo bili še vsi tiho in si mislili svoje ter poste Tanje Frumen počasi začeli ignorirati. Drznim pa si predvidevati, da je šla vsem po malem na živce, ma ker se tu gor nekako ne kregamo, smo pač njena modrovanja preskakovali. Potem pa se je nekega dne našel nekdo, ki je – res zelo prijazno in previdno namignil gospodični Frumen, naj malčik razmisli o tem, če se ne bi splačalo vse te njene bralne energije (punca res zelo veliko bere – to se je dalo razbrati iz vsakomesečnih kajberemo tem – a izključno trivialno literaturo ) usmerit v kakšno bolj kvalitetno knjigo. In je prejel takle odgovor:
»Veš kaj, jaz berem tisto, kar meni je všeč in me privlači. Ne bom brala nekaj, kar me po treh straneh odbije. In bojim se, da ravno tvoj pojem kvalitete zajema tiste knjige, ki ti misliš, da so super, wow, oh in sploh, a zame so dolgočasne, zehajoče… Brala bom tisto, kar mene privlači.
Sama sem pisateljica. Pišem predvsem kriminalke in ljubezenske. Nikoli pa se ne bi spustila na raven tistega, ki opisuje dolgočasno zgodbo in vsi mislijo, da je super. Ne.
Pa tudi ustanavljam svojo založbo. In ne, ne bom izdala knjig, ki se ne bodo prodajale in izposojale v knjižnicah. Knjiga mora navdušiti bralca in sicer mora biti zgodba privlačna, zanimiva. Pomembna pa je tudi naslovnica in naslov. Npr. jaz si ne izposojam knjig, ki nimajo zanimive, privlačne naslovnice. Naslovnica je obraz knjige in če je ta nezanimiva posledično nima izposoje.
Jest, iskreno ti povem; ti misliš, da so plehki romani, jaz pa raje preberem zgodbo ob kateri ne zaspim. Če je tebi ok, da spiš ob knjigi, prav. Jaz pa nisem tako neumna, da bom šla takšno knjigo brati, KER JE TO IZGUBLJANJE ČASA!«
No, in na tej točki sem se vsaj jaz nehala šparat. Prijazen forum gor ali dol :-). Ampak tudi po tem (in po tem, ko so se ji zapisale izjave tipa »Sploh pa se ne sekiram za vaše kritike in ljubosumnih izpadov … Če sem iskrena, se vam samo smejem v faco, ker se ne znate niti sprostiti.«, pa »Sicer mi je tako ali tako vseeno, kar si mislijo ljudje, ki berejo neko “kakovostno literaturo” po domače spanje …«, predvsem pa »Tako, da preden kaj jezikate tle, malo povprašajte…«) je še najhujše, kar sem napisala, to, da imam pravico do mnenja, da je to, kar izdaja, pofl. Zato še vedno menim, da nič kar sem napisala jaz ali kdo drug, ni bilo žaljenje. Niti norčevanje niti blatenje. Še posebej, ko damo na drugo stran tehtnice vse tisto, kar se je zapisalo gospodični Frumen o vseh in vsem, ki so si drznili pripomniti dobesedno karkoli o njenem delu ali branju.
Jaz bi tule zaključila debato. Že tako sem preveč zašla. Je forum za druge stvari :-).
Enka, se vidi, da si pristala na zelo nizek nivo. Zelo! Jaz pač svoje mnenje povem direktno in očitno tega ne moreš požreti. Mar me zbadate in se spravljate name zato, ker ne morete požreti tega, da me je oče vedno učil, da se treba postaviti zase in nikoli biti tiho? Ker je on enak? No, me ne preseneča. Drugače pa ste prvi vi začeli, jaz pa sem vrnila. In sedaj me poskušaš očrniti, kot da sem kriminalec. Moram reči, da se je tudi meni pričel obračati želodec nad ljudmi, ki se delajo, da so bogovi. Nisem jaz kriva, če ne moreš požreti mojega mnenja. Jaz pa ne morem tvojega. In kaj bomo sedaj?!
Drugače pa, Enka, “banalne zgodbice” so pač moje delo. In če ti kaj ne diši, mirno prezri moje ime in priimek. Ne silim ti, da jih bereš. Tisti, ki si pač želi prebrati moje knjige, si bo pač prebral. Hvala, Enka, z vso hvaležnostjo, za brezplačno reklamo. Prepričana sem, da bo nekdo si na podlagi tvojega zelo “prijetnega” komentarja zelo hitro odšel izsposoditi kakšno mojo knjigo. Hvala. Kdor se zadnji smeje, se NAJSLAJŠE smeje!
Glede tistega posta pa sem gospodu Rovtarju precej prijazno povedala, da bom sama izbirala, kaj bom brala. Seveda, ti vidiš samo moje pisanje, a kako se je on izrazil, pa niti slučajno nisi videla … Jej, jej, kakšni Knjižni molji so to, če ne vidijo, kaj VSI pišejo.
Kakorkoli, mnenja sem, da bi bilo bolje, da bi prenehali pisati na moj račun. Saj ne, da ste me pošteno nasmejali, ker iz tega se samo kadi neka foušija, ampak … dovolj je bilo. Nočem se kregati z nobenim. Vi ste želeli začeti, jaz pa končati.
Aja, Enka, preden grem postavljati novo knjigo, naj pokomentiram še tvojo navedno mojega komentarja glede literarnih natečajev: Tisto je bilo namenjeno točno določeni osebi, ki jo zelo dobro poznam, zmagala je na enem natečaju in knjigo sem predelala od prve do zadnje strani (čisti obup, če sem iskrena) in izposoje v knjižnici ima mislim, da letos 15x, nekaj takšnega je bilo.
In če nisi opazila, me zelo dosti časa ni bilo. Predvsem, ker nisem imela časa, da berem vaše komentarje. Tle gor sem trenutno zato, da vam zelo “prijazno” odgovarjam na poste s katerimi me poskušate na vsak način oblatiti, užaliti, itd…
Kakorkoli, jaz sem vse povedala, kar sem imela. Redno bom spremljala forum in kadarkoli bo o meni tle gor kaj napisanega, bom seveda pokomentirala… Ker ne bom pustila, da nekdo, ki me niti ne pozna, hodi po meni.
Tanja, kar pogumno naprej. V sloveniji imamo malo ljudi, ki premorejo karizmo, pogum in entuziazem, zato pa veliko več zelo pametnih vvsemimamsamojazpravintistikimislijoenako. Saj veš, psi oblajajo vsakega poštarja, tudi tistega, ki prinaša dobre novice. Veliko pisateljskega navdiha še naprej in čim manj slabe volje ob spotikanju!
Gdč. Frumen, nihče te ne žali, nihče se ne norčuje….še najmanj pa smo ti fovž, ker ti nimamo za kaj biti. Če kot pisateljica nisi sposobna sprejeti kritike, da pač določenim tvoje knjige niso všeč, ne vem kako misliš postati uspešna. V kolikor si prepričana, da so tvoje knjige dobre, ne vem zakaj se toliko obremenjuješ s komentarji tukaj gor. To je pač forum, kjer si bralci izmenjujemo mnenja. Včasih bi lahko namesto svojega napada (da se norčujemo, da gre le za tipično slovensko fovšijo….) koga povprašala zakaj mu knjiga ni bila všeč ali pa zakaj mu je bila všeč in malo prisluhniti drugim…nihče ti nič slabega noče. Jaz sem zasledila kar nekaj dobronamernih nasvetov, ki si jih ti vzela kot napad in ostro odreagirala.
“Če si se namenil k cilju, pa se med potjo ustavljaš in kamenjaš vsakega psa, ki te oblaja, ne boš cilja nikoli dosegel.” Fjodor Mihajlovič Dostojevski
Razpravljati o okusu je brezplodno početje, kajti vsak ostane na svojem bregu. Včasih se mi zdi, da je knjig preveč in da so sita, ki odločajo o tem, kaj se bo prevajalo in izdajalo, bistveno preširoka. Vsaka založba, tudi najmanjša, bi morala imeti dobrega lektorja. Vse več je založb, ki vzniknejo samo zaradi tega, da bi ustanovitelji izdajali svoje knjige, ki jih najbrž ne bi tržila nobena druga založba. Najslabše pri teh založbah (samozaložbah) je hiperprodukcija. Če nekdo izda na leto tudi do 15 svojih knjig, je popolnoma jasno, da jim manjka kvalitete. Že pravljice morajo zoreti nekaj tednov, mogoče mesecev. Dobrega romana se najbrž ne da napisati v nekaj mesecih in tudi pesmi potrebujejo brušenje in piljenje, tudi če imaš razkošen talent. Vsak bi moral težiti k odličnosti, ne glede na zvrst. Je pa res, da od dvajsetletnice ne moremo pričakovati presežkov.