Kakšna rešitev me reši?
Pozdrav!
Imam problem, za katerega iščem najboljšo možno rešitev.
Končala sem 4letno strokovno šolo (na področju predšolske vzgoje) in sedaj iščem zaposlitev, saj trenutno ne nameravam nadaljevati s študijem.
vložila sem nekaj prošenj v svoji in tudi drugih možnih strokah a sem dobila zavrnjene.
to niti ne bi bil problem, če si s partnerjem nebi neskončno želela družine, torej naraščaja. sedaj vse temelji le na finančni krizi, saj ne bo več nobene štipendije in rednega dohodka.
zanima me, kakšna je stvar s prijavo na zavod. dobim kakšna nadomestila na glede na to da nimam delovnih izkušenj. prav tako me zanima, če v primeru rojstva otroka sploh prejmem kakršno koli nakazilo (porodnino,….) ker nisem zaposlena in nimam nobenega statusa ( razen možna prijava na zavod) ali enostavno ostanem brez ficka.
partner sicer ima status študenta a dvomim da bi mu dali kaj za starševstvo.
prosim, če mi na splošno malo razjasnite pojme kako to gre ker ne vidim izhoda.
Najlepše se vam zahvaljujem že vnaprej.
Pozdravljeni,
1. Če niste bili zaposleni, vam nadomestilo ne pripada.
2. Predlagam, da se oglasite pri pristojnem CSD-ju (glede na vaše stalno prebivališče), kjer vprašajte za denarnos socialno pomoč in varstveni dodatek.
3. Ker še niste bili zaposleni, vam “porodniška” ne pripada. Pravico imate do starševskega dodatka.
Če sem bila nejasna ali premalo jasna, se prosim ponovno oglasite.
Vse lepo vam želim,
Daša Modic Gorjup
Hvala za odgovor že sedaj ste povedali marsikaj.
zanima me le še,
1. koliko npr. znaša starševski dodatek in od česa je odvisen.
2. koliko časa moram biti zaposlena da bom kasneje dobila nadomestilo (nevem je to leto ,več, ali samo da sem enkrat v delovnem razmerju)
3. pri partnerju se pa status študenta za starševstvo nikjer ne pozna ane? ( štipendije nima saj ima pisano kmetijo ki ( v vrednosti imetja) nanese preveč da bi jo dobil).
Res se vam zahvaljujem za odgovor saj sem končno korak bljižje informacijam ki so naju dolgo pestile.
Pozdravljeni,
1. Za višino starševskega dodatka vam pripenjam link do strani: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/druzina/starsevsko_varstvo_in_druzinski_prejemki/druzinski_prejemki/starsevski_dodatek/
2. Za nadomestilo: http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/prijava_brezposelne_osebe/denarno_nadomestilo
3. Pritrjujem.
Z največjim veseljem. Še se oglasite,
Daša Modic Gorjup
Pozdravljeni!
Imam problem z svojim šefom in me zanima vaše mnenje oz. na koga se lahko obrnem.
Eden izmed mojih šefov je tujec in že leto in pol, kar je v Sloveniji ne govori slovensko in tudi angleško ne, kar je v našem podjetju drugi jezik, ker smo mednarodno podjetje. Ker je izjavil ob prihodu, da se bo naučil, se to ni zgodilo. Zdaj pa imam jaz z njim velik problem, ker z njim govorim slovensko, in ga občasno dosledno ne razumem. V tem primeru sem vse samo človek ne in mi grozi odpoved.
V primeru odpovedi, me zanima ali je možna kakršna koli tožba?
V naprej se vam zahvaljujem in lep pozdrav.
Pozdrav!
Spet se obračam na Dašo in ostale in sicer sedaj z malo drugačnim problemom.
Ker nisem dobila službe (kljub prošnjam katerih bi s stroški skupaj znesle že skoraj za minimalno plačo 😛 )sem se takoj ko mi je potekel status dijaka, prijavila na zavod za zaposlovanje. tam sem dobila kup obveznosti, ki se jih držim in upoštevam. ampak (kot ste odgovorili zgoraj) ker nisem bila zaposlena ne dobim nadomestila in ničesar. problem pa nastane že samo tu, saj ko sem šla sklenit obvezno zavarovanje je za plačevat 14 in še nekaj evrov na mesec. od kje pa naj jih plačujem če nimam rednega dohodka???
naj se enostavno obesim na starše naj mi plačujejo? na centru za socialno delo bom poskušala sicer urediti stvari da bi mi to krili oni, ampak dohodki staršev (mama zaposlena, oče po novem ne a podatki bodo kazali status iz časa ko je še bil zaposlen čeprav ni več) in zato se zna zgoditi da bom dobila (če sploh kaj) res minimalno.
sedaj iščem rešitve kako to najbolje rešiti. razmišljam o tem, da bi bilo najbolje prijaviti lastno gospodinjstvo, da mi pri tem ne bi vplivali dohodki staršev. kaj menite o tem.
ne pravim da mi starši nebi mogli-hoteli plačati te položnice ampak kaj država enostavno te primere obesi na starše ali kaj? kaj pa če bi bili skregani?
odgovarjam še osebi najprej… in beseda je meso postala – stvar ki jo je težko izpeljati. najdi službo- ne čičam in čakam ampak delam na tem pa od nekaterih sploh ni odgovora ali pa negativni to če me vzamejo ali ne pa ni na meni. študirati nekaj drugega—> prekvalifikacija ni tako enostavna ker nimam splošne mature oz. 5. predmeta in bi morala za nazaj narediti nekaj od tega. in že se konča pravljica ane?
hvala za odgovore in lep pozdrav!
LP
Pozabila sem vprašati še nekaj zato dodajam zdajle. ko sem se prijavila na zavod sva s svetovalko (ali kaj je) naredili zaposlitveni načrt. ker nisem vedela kako to sploh gre in da se to tako naredi imam par vprašanj.
v njem je navedeno:
V. OPREDELITEV STROŠKOV ZA AKTIVNO ISKANJE ZAPOSLITVE
zavod mi bo na podlagi mojega predloga in ustreznih dokazil 1 krat mesečno priznal in izplačal nadomestilo stroškov zaradi:
1. odziva na napotnico zavoda oz. koncesionarja
2. udeležbe na zaposlitvenih razgovorih na vabilo delodajalca, zavoda ali koncesionarja v skladu z mojimi zaposlitvenimi cilji in na območju uradov za delo točki III.
3.za pravočasne prijave na prosta delovna mesta v skladu z mojimi zaposlitvenimi cilji za območju uradov za delo v točki III.
to pa pomeni kaj? da bom jaz če bom oddala kako prošnjo v smeri mojih ciljev dobila plačano, če bom šla na razgovor ki mi ga bo uredil zavod,… kaj če prošnja ni iz mojih ciljev ki so navedeni, se mi torej splača dat več zaposlitvenih ciljev da mam več možnosti za prošnje pošiljat da bo plačano?? ne znam si razložiti tega 🙂
pa vprašanje 2.: kdaj in zakaj ne morem aktivno iskati zaposlitve (npr. dopust, bolniška odsotnost, vojska in drugo,..) pred začetkom razlogov za neaktivnost. torej preden da bom zbolela in šla v bolnico bom poklicala zdaj pa 3 dni ne bom aktivna iskalka ker bom bolna? tega ne razumem najbolj (ostali razlogi so razumljivi seveda ker se vedo vnaprej)
joj upam da sem razumljiva (vsaj malo bolj kot tile papirji pred mano 🙂 ) res prosim za pomoč ker učeni se nismo rodili 😛
Oprosti, da začnem tako, vendar kako pa si plačuješ hrano in pijačo? Praviš, da ni dohodkov, odhodki pa vseeno so. Mogoče res živiš doma in ti to plačujejo starši. Si pozabila še na ostale stanovanjske stroške (elektrika, voda, ogrevanje)? To najbrž ni na tvojih plečih, enkrat se boš pa morala osamosvojiti in to plačevati. Sploh, če nameravaš imeti otroke.
Vse, kar veje iz tvojih vprašanj je, kako bo država poskrbela zate. Ti bi imela otroke, ampak zanima te pa, kaj boš dobila od države. Kako boš pa vzdrževala otroke, če še sebe ne moreš? In država nič ne obesi na starše, temveč nate. Če nisi več dijakinja/študentka, nimaš statusa in si dolžna kriti določene stroške. Med drugim tudi strošek dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Znesek, ki ga omenjaš, je obvezno zdravstveno zavarovanje (14,17 EUR), za kar mi je zelo čudno, da ga moraš plačevati. Se mi zdi, da če si prijavljena na zavodu za zaposlovanje, da to zavarovanje (torej obvezno) krijejo oni. Za obvezno ZZ se lahko dogovoriš tudi na občini, da ti ona plačuje. Drugo je dodatno zdravstveno zavarovanje (npr Vzajemna), kar si dolžna plačevati sama. Ne vem pa, kako je pri tebi z denarno socialno pomočjo – mogoče je ne prejemaš, ker si v skupnem gospodinjstvu? V tem primeru bi bilo res za premisliti, ali prijaviš svoje gospodinjstvo in potem črpaš pravice iz tega.
Mogoče se bo zdelo nesramno, ampak vsak dan se samo sliši, kaj bi nekdo drug moral narediti za nas oziroma kaj bi nam država morala dati. Vsak mora poskrbeti zase. Če v tem trenutku nisi sposobna poskrbeti zase, kako boš poskrbela za otroka? Žal samo ljubezen in želja nista dovolj. Predlagam ti, da v tem času malo pobrskaš po spletu – na straneh Ministrstva za delo, na CSDjih, poiščeš informacije oziroma odgovore na vprašanja, ki te tarejo. Pozanimaj se, pouči se. Tudi o prekvalifikaciji govoriš, kot da je nedosegljiva. Če imaš čas (nimaš službe, ne študiraš), se nauči 5. predmet, da ne boš govorila, kako se pravljica konča. Vse niti imaš v rokah ti, nihče drug. Treba bo pač nekaj dela in časa, ampak končni rezultat je pa zate, ne za nas.
Pozdrav samo država.
v zgornjem postu me je zanimalo samo, kako grejo stvari z starševskim dodatkom in to koliko denarja dobim v primeru otroka. zato nisem na dolgo razglabljala mojega položaja in se niti nisem hotela preveč povezovat (prvi in drugi post). ne zamerim odgovora ker ni razjasnjeno na čem sem popolnoma.
gre se le za denar ki ga bomo rabili jaz partner in otrok za osebne stvari. imava kmetijo (ne živiva sama) in položnice hrana itd gre iz skupnega dobrega kmetije tko da gre samo za to, da me je zanimalo koliko bi blo dejanskega mesečnega prihodka v zgoraj navedenem primeru in to sem dobila odgovorjeno.( daše ni zanimal moj položaj odgovorila je to kar me je zanimalo in za to sem ji še 1000x hvaležna)
ja tudi meni je čudno da je treba obvezno zavarovanje plačevat (vem da je dodatno drugo ) pač samo to mi ni bilo jasno na podlagi česa sklepajo da lahko plačam zavarovanje če nimam niti enega dohodka ( ker uradno ne živim s partnerjem (še)). dogovorila sem se na CSD in oddala bom vlogo za pomoč da bodo prevzeli oni in zvedela tudi da se obravnavam kot sama zase in se ne upošteva dohodek družine.
pač ker nisem podrobneje pisala kako je stanje je odgovor pričakovan. edino kar mi v današnjem svetu rahlo najeda (ne tukaj, govorim nasploh) ko kaj vprašaš tako ker pač ne veš vsega in ko se seznanjaš z novimi papirji uradi institucijami,… okarajo tvoj položaj ( ja enkrat boš mogla poskrbeti zase, ipd.) ko gledam svoje so-letnice: edina skrb ki jo imajo je ta, kako bo zvečer prišla do diskača in a ji bo fotr dal denar za ven. ( govorim pač iz izkušenj) jaz pa sem izbrala to vrsto življenja, da si ustvarim družino in skrbim sama zase. zato pa sprašujem take reči. dejansko srkbiva sama zase, saj tudi denar ki pride na kmetijo pridelava v večini (s pomočjo ostalih stanujočih) sama. in ne, prijatelji nikoli niso razumeli kako nimam časa vsak petek zvečer ker je bilo delo, ne nikogar ni zanimalo ali sem se imela čas učiti ali ne morala sem izdelati šolo. nimam službe, ne študiram imam čas, popolnoma bi se strinjala. (ampak nisem povedala da živim na kmetiji kar stvar spremeni)
opravičen odgovor ker nisem razjasnila stvari ki sem jih sedaj a res me je zanimalo samo to koliko bi dobila, ne kako bom skrbela zase.
hvala za odgovor upam da se sedaj bolj znajdeš v moji situaciji.
Nisem te želela užaliti ali karkoli podobnega. Odzvala sem se predvsem na tvoje: ne pravim da mi starši nebi mogli-hoteli plačati te položnice ampak kaj država enostavno te primere obesi na starše ali kaj? kaj pa če bi bili skregani? Država ne misli na to, kako boš ti plačala položnico za OZZ in kako bo neka druga družina preživela z minimalcem. In ja, če ne moreš plačevati OZZ, potem ne vem, kako boš plačevala stvari za otroka. Pa me res niti ne briga, mogoče sem enostavno preveč na tem forumu. Poglej na starševski čvek, večina se jih jezi, kako ni služb, kako ne morejo kupiti šolskih potrebščin, plačati računov ipd ipd. In ko to bereš kar naprej, se seveda odzoveš, ko nekdo reče, da bi brez dohodkov imel otroka. Moj komentar ni bil mišljen kot napad, čeprav se je morda bral tako, temveč zelo dobronamerno. Če prav računam, si stara okoli 20 let. Najbrž imamo starejši na določenih področjih več izkušenj. Včasih nas je vseeno dobro poslušati in vsaj premisliti o tem, kaj imamo za povedati:)
Me veseli, da imaš lepe delovne navade in pomagaš doma. To ti lahko pomaga tudi pri nadaljnjem študiju, če se za to odločiš, pa naj bo še en predmet na maturi ali prekvalifikacija ali študij. Ne odnehaj, če na prvo žogo izgleda nedosegljivo ali vsaj težko.
Vseeno sem pa v svojem odgovoru dala nekaj smernic za naprej. Za OZZ se le pozanimaj na zavodu za zaposlovanje oziroma na občini (lahko si zavarovan kot občan, če nimaš druge podlage in če izpolnjuješ nekatere pogoje glede premoženja/dohodkov). Ja, marsikatera informacija je dostopna na spletu, zato sem te tudi napotila tja. Tudi zato, da boš sama bolj vedela, kako in kam naprej, kam se obrniti, kaj tam povedati.
Za denarno socialno pomoč in morebitno prijavo lastnega gospodinjstva pa tudi povprašaj.
Forum je zaprt za komentiranje.