Kakšna je danes dobra plača?
Za 4 osebe porabimo povprečno 2000 na mesec, ostalo nam ostane. Ne zapravljamo, preveč šparamo pa tudi ne. To vključuje eno potovanje za 14 dni nekje po Evropi (s svojim avtom), 2x na leto vikend v toplicah za 2, en teden morja nekje na Hrvaškem za vse 4.
Če bi torej zaslužila samo 1000 EUR, bi komot preživela.
Z mojo skupaj nabereva v povprečju 2.5k neto (jaz sem plačan od provizije in to potem niha). Odvisno od potreb. Nama zadostuje za solidno stanovanje in dva leta dopusta nekam v tujino + občasna razvajanja. Je pa res, da sva brez avta, ker živiva tako blizu služb in trgovin, da kamot shajava + ni otrok. Če se to spremeni v prihodnosti, bo potem manj luksuza 😀
Verjemi da bi vedela kako jih porabiti, pa bi na koncu še gledala za več, taki smo ljudje, na bolje in na več je lahko preskočiti , ampak nazaj dol je pa kriza , ker ob takih prihodkih že osnovno življenje postane drago, ker i menjal stanovanje kjer so večji stroški, vse je bolj potratno od avta naprej, ti s svojimi prihodki danes lahko preživiš, povem ti pa da po enem letu z samo dvakratnimi prihodki s svojo plačo ne bi več shajala…sem probal vem kaj pišem.
Bistven podatek pri takih vprasanjih je stanovanje/kredit in otroci. Z resenim stanovanjskim vprasanjem (brez kredita) in brez otrok bi 1000eur/os moralo biti dovolj za normalno zivljenje brez luksuza. Mi2 z mozem sva kar nekaj let imela skupaj cca 2500 s kreditom 400eur, hodila tudi na pocitnice, smucanje in se prisparala sva. Zdaj kredita nimava, so pa otroci. 400eur damo samo za vrtec. Je pa tudi placa vmes zrasla.
Ko sem še delala, je bila moja plača zadnjih let nekje 2.500 neto. Od tega kredit 800, boniteta za avto nekje 190 povprečno (vključen ves bencin, servisi, zavarovanje, gume, vinjeta, PP v garaži v firmi in komplet zasebna uporaba). Torej čistega dobrih 1.500, dodatno pa letni bonusi v višini 7-8.000 po davkih. To je za moje pojme dobra plača.
Je boljše biti len in brezposelen in živeti na grbi dveh ubogih penzionistov? Kaj boš pa ko ju ne bo več? Do penziona, ki bo 200 €, imaš ravno še 20 let.
[/quote]
Dobra plača je po moje 2.000+. S tem, da imaš rešen stanovanjski problem (=lastno stanovanje). Tudi če si sam, si lahko kaj privoščiš in ti še kaj ostane, če sta dva s tako plačo, pa sploh.
Seveda se da preživet tudi z bistveno manj, ampak meni življenje ne pomeni zgolj osnovno preživetje ampak da si lahko privoščim tu in tam krajše ali daljše potovanje, grem brez kalkuliranja, koliko zadeva stane, na kak koncert ali gledališko predstavo, na kakšno masažo, brez težav kupim nov hladilnik ali televizor, če mi crkne, si brez slabe vesti privoščim kakšno dražje oblačilo … Skratka, da ni treba pri vsaki stvari gledat na čisto vsak evro.
Dobra plača je po moje 2.000+. S tem, da imaš rešen stanovanjski problem (=lastno stanovanje). Tudi če si sam, si lahko kaj privoščiš in ti še kaj ostane, če sta dva s tako plačo, pa sploh.
Seveda se da preživet tudi z bistveno manj, ampak meni življenje ne pomeni zgolj osnovno preživetje ampak da si lahko privoščim tu in tam krajše ali daljše potovanje, grem brez kalkuliranja, koliko zadeva stane, na kak koncert ali gledališko predstavo, na kakšno masažo, brez težav kupim nov hladilnik ali televizor, če mi crkne, si brez slabe vesti privoščim kakšno dražje oblačilo … Skratka, da ni treba pri vsaki stvari gledat na čisto vsak evro.
[/quote]
Podpišem.
Forum je zaprt za komentiranje.