kakšen priimek
Mislim, da čisto s kakšnim naključnim priimkom ne boš zadovoljna… Če že vzameš priimek tujca, izberi osebo, ki ti je na nek način blizu…
Jaz bi se razgledala po ženskem sorodstvu in vzela priimek kakšne osebe, ki me napolnjuje z energijo, ko pomislim nanjo…
Ali pa (ta ideja se mi zdi super), prevzela priimek osebe, ki jo ljubim, pa čeprav brez poroke.
Sprememba priimka bo kot neke vrste pokopavanja preteklosti. Je sicer simbolično toda velikokrat to pomaga bolj kot psihoterapija. Poišči si priimek, ki se bo lahko izgovoril in, ki ti bo že takoj simpatičen. Mogoče bi ga bilo res dobro poiskati med sorodniki, da bi imel tudi simbolično večjo težo. Kaj pa dekliški priimek od mamine matere?
Sem ena izmed tistih izjem, ki so si upale stopit na Upravno enoto, plačat vse potrebno in zamenjat priimek! Razmišljala sem kar nekaj časa, pa ne da sem imela tako grozen prejšnji priimek, bil je sicer malo čudno izgovorljiv (malo že.. oziroma veliko!), pa vendar… in vedno sm ga morala najmanj 3x ponovit, da so ljudje razumeli kako se pišem, ampak od vedno mi je bil všeč rojstni priimek moje mame. Sicer res da ko sem ji prvič povedala, kaj bom nardila je bla kr šokirana in me je prepričevala da tega ne delam kaj bo rekel oče pa bla bla bla… na koncu je pa bla še vesela da imam njen dekliški preimek, prav tako kot moja babica, ki je imela same hčerke…Ko razmišljam o starem priimku se mi zdi kot da ni bil nikoli moj. Vesela sem da sem ga zamenjala! Sicer res, da te potem povsod obravnavajo kot da si poročen, ker ni nobenemu jasno kako je mogoče kar spremeniti priimek, seveda tisti ki ne vedo da se to da.
Svetujem ti, da si ga zamenjaš, če ti le paše! Zakaj pa ne? Ne sekiraj se da te bodo drugi malo opravljali zaradi tega, ampak pač živi se samo enkrat in zakaj nebi živeli in delali kar nam paše!Sicer pa če boš kdaj obžalovala, ga lahko potem spet spremeniš po starem. 😉
Všeč so mi priimki so na primer Fortuna, Langerholc, Andersen, Rinaldi, Merz.. sicer pa odvisno kakega hočeš.. lahko je zelo vpadljiv… ali pa običajen slovenski…Trstenjak, Vega…
Kaj pa Best, ali pa, da bi bil priimek enak imenu (ala Klemen Klemen), ali pa da bi bil priimek enak imenu tvoje najboljše kolegice, kolega, osebe, ki ti veliko pomeni… Ali pa ime najljubšega kraja,živali,… npr. Maja Tahiti, Maja Ocean, Maja Val, Tina Tiger, Tina Atlantida, Kaja Skala, Kaja Puma, Kaja Sonce,….
Illy, Reimer mi ni ne vem kako všeč, ker bi rada imela kakšen klasičen slovenski priimek.
Blondy… na primer? hmm.. Bullock.. preveč ameriško.. Belucci… preveč italijansko.. bom raje ostala pri nas smrtnikih :o)
Neda, uhh.. lepo to, da me nekdo POPOLNOMA razume!
Čivava75, na tvoj zadnji predlog res nisem pomislila. Samo pri meni je problem ta, da imam fanta, ampak ne vem, če bova celo življenje skupaj. Sedaj si lahko dam njegov priimek, če pa greva nekoč narazen.. si ne mislim še enkrat ga preminjati 😉
Andrejeva zvedzica, super to, da si se odlocila za tak korak. V bistvu me ne briga, ce me bo kdo opravljal zaradi tega, konec koncev je itak moja stvar. Mogoce se edino bojim, da bodo moji stari starsi (po ocetovi strani) jezni, ker je to tudi njihov priimek in se bojim, da me bovo vprasali, zakaj. In ne vem, kaj jim bom odgovorila.
Trenutno so mi vsec: Langerholc, Krek, Vodopivec, Eler, Špik, Tivadar… Hmmm, trenutno mi ne pride nic vec na pamet.
Vzemi priimek po nekomu ki ti je blizu, kajti tako boš nekam spadala. Meni je ful žal da sem vzela možev priimek, mojega pa zbrisala. Res sem imela prej tak priimek da sem ga morala večkrat ponoviti, pa kakšen se je še namehnil, ampak je pravi slovenski priimek, in spadal je k meni. Zdaj po 3 letih zakona se še vedno nisem najdla v novem priimku(kot da ne bi bla jaz) Raje povem samo ime. Zato če se le da, če imaš nekoga , ki ti je blizu, vzemi njegov priimek.
Pozdrav
lubček moj dragi zdaj si ga pa kiksnil kakor si dolg in širok. JAZ in moji starši smo vsi v Sloveniji rojeni, pa še za ene pet kolenov nazaj sem lahko 100% da so vsi v Sloveniji rojeni. Prejšnja kolena so bila vsa iz kmečkih delov, babice in dedki pa so se v mesto preselili, kjer sem še jaz danes.Ampak to te en kurc briga. Slovenija spada pod Balkanski polotok teslo nevzgojeno! Hvala bogu da te ne poznam! Uboga tvoja mati,ki je tako podivjano osebo vzgojila!
Forum je zaprt za komentiranje.