Kakšen postopek pri prodaji zemljišča?
Tast želi prodati eno parcelo, ki obsega sadovnjaak, njivo, travnik in stavbišče. To je dobil od svoje mame, ki je le to podedovala od svoje mame in očeta, ki sta jo kupila leta 1911. Torej babica in dedek sta prepisala na hčer, tastovo mamo, ona pa je to dala prepisat na svojega sina, mojega tasta. Vse te pogodbe imamo. Pred enim mesecem smo dali oglas na upravno enoto in javil se je en kupec, ki je že dal aro. Sama sem napisala pogodbo (imela sem en vzorec od odvetnika). Ta teden bodo podpisali.
Kaj sledi, kako poteka ves naslednji postopek (overitev, davek,…kaj prej, kaj pozneje). Aja, pa lahko damo pogodbo overit na upravni enoti ali občini in ne pri notarju, kjer je precej dražje? Pa koliko pride overitev, pa davek???
Ne razumem zakaj navajate, da imate vse te pogodbe. Upam, da je lastništvo urejno – vknjiženo v zemljiški knjigi-tako kot to mora biti.
Postopek pa je tak, da najprej plačate davek (2 % na vrednost nepremičnine in morebitni davek na kapitalski dobiček, seveda to le v primeru, da je vaš tast postal “lastnik” šele po 1.1.2002) in nato sledi overitev prodajalčevega podpisa na prodajni pogodbi – obvezno pri notarju. Seveda pa morate najprej dokončati postopek prodaje po ZKZ na upravni enoti: kar pomeni, da morate najprej podpisati pogodbe (najmanj 3 izvode), nato vložiti na UE vlogo za odobritev pravnega posla, počakati, da UE izda odločbo o odobritvi in nato počakati še na pravnomočnost te odločbe (ali pa se vse stranke odpovedati pravici do pritožbe).
Verjetno ste tudi že pridobili potrdilo o namenski rabi zemljišča.
DaNaJa eno vprašanje. Tudo jaz prodajam zemljišče in smo se s kupci že dogovorili (sedaj smo pri sestavi prodajne pogodbe)
To zemljišče sem pridobila po razdružilni pogodbi, kjer sem plačal masten davek (za zemljo vredno cca 6.000 sem plačala cca 2.000 davka – vzrok ob dedovanju je bila navedena zelo nizka vrednost kot po cenitvi ob razdruževanju) postopek pri razdružitvi je bil sledeč in me zanima če je pri prodaji enako:
– potrdilo o namenski rabi iz Občine
– overitev pogodbe pri notarju
– predložitev pristojni DU za izračun davka
– vpis v ZK
Zgoraj navajaš “vložiti na UE vlogo za odobritev pravnega posla, počakati, da UE izda odločbo o odobritvi in nato počakati še na pravnomočnost te odločbe (ali pa se vse stranke odpovedati pravici do pritožbe)” to pomeni, da če navedemo v pogodbi, da se vse stranke odpovedujejo pravici do pritožbe ne potrebujemo odobritve pravnega posla ali kako?
hvala za odgovore
T
Postopek pa je tak, da:
1. najprej pridobite potrdilo o namenski rabi zemljišča. Če je zemljišče ali samo del zemljišča v potrdilu opredeljeno, kot kmetijsko zemljišče, morate izpeljati celotni postopek prodaje kot ga določa Zakon o kmetijskih zemljiščih (en mesec mora ponudba za prodajo viseti na oglasni deski, sledi podpis pogodbe (najmanj 3 izvode), nato vložite na UE vlogo za odobritev pravnega posla, počakate, da UE izda odločbo o odobritvi in nato počakate še na pravnomočnost te odločbe (ali pa se vse stranke odpovejo pravici do pritožbe)….).
Če je celotno zemljišče v potrdilu opredeljeno kot zazidalno, potem greste direktno v podpis prodajne pogodbe (najmanj dva izvoda).
2. plačate davek (2 % na vrednost nepremičnine in morebitni davek na kapitalski dobiček, seveda to le v primeru, da je nepremičnina pridobljena šele po 1.1.2002)
3. sledi overitev prodajalčevega podpisa na prodajni pogodbi
4. plačilo kupnine
5. vpis kupca (novega lastnika) v zemljiško knjigo.
Odgovor na zadnje vprašanje vam je že podala RikY Roma.
Forum je zaprt za komentiranje.