Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija kakšen monitor predlagate?

kakšen monitor predlagate?

Mi je stari crknil. Pa moram danes nujno naročiti novega. In se mi niti sanja ne, kakšen naj bi bil povprečen monitor, še manj kakšna je normalna cena.
Moje zahteve so:
– rabim ga za obično delo v pisarni, ok, mogoče malo boljše, ker delam malo malo tudi na oblikovanju.
– nočem, da je slika karkoli motna oz. spacana
– velikost … hmmm. če ga zmerim, ima diagonalo cca. 43 cm … koliko inčni je to?
– blagovna znamka mi ni pomembna …

Katerega naj kupim in kje?

Hvala!

Marusa

Ker vidim, da je zanimanje za pomoč izjemno, bom navedla malo več dilem:
– sedaj imam monitor, ki je “kvadraten”. Gledam enega, ki je pravokoten, širok, 16:10 se menda temu reče. Je to kaj moteče?
– kaj pomeni, da ima Kensington ključavnico?
– Kako je z resolucijo?
– je 20 inčni boljši od 17 inčnega?

Čist sem zbegana 🙁

Širši ekran pride prav pri gledanju filmov, pa pri daljših napisih, pa npr. Outlook ima lahko reading pane na desni – super pride na takem ekranu, pa npr. dve Word strani imaš lahko druga ob drugi. Uporabno in po mojih izkušnjah ni moteče (glej pa tudi spodaj).
Kensigton ključavnice za doma ne rabiš; gre za žico, ki jo nekam pripneš, da vsak mimoidoči ne odnese monitorja, npr. uporabno na sejmih (notesniki jo tudi imajo).
Resulucija in velikost sta povezana. Načeloma velja, da je večji monitor boljši, ker gledaš bolj kamot. AMPAK: če boš imela zelo blizu pred seboj 20″ monitor, ki bo imel nizko resolucijo (npr. 1280 x 800), ti bodo oči ful begale po ekranu – enkrat sem to videl v živo, in je bilo precej moteče (da ne govorimo napor za oči!). Seveda, večji monitor in potem spodobna resolucija (1680 x 1050) – evri kar letijo. Torej – z razmislekom. Tudi pri notesnikih imaš dva notesnika z 15’4 inčnim ekranom, pa ima eden resolucio 1280 x 800, drugi pa 1650 x 1050 (tak je npr. moj :), razlika v ceni (pa je vse ostalo enako) je lahko takoj NEKAJ sto EUR…

Toplo ti priporočam vsaj 24″. Npr tega:

Če želiš nekaj malega prihraniti, izberi model brez t. i. pivot opcije (ne omogoča obračanja zaslona), ki sicer zgleda mamljivo, v praksi pa pride le redko v poštev – zlasti ne pri wide zaslonih.

Mi kupujemo 17″ Samsunge ali 19″ LGje, obojni so okoli 200-250EUR. Dobijo se seveda še dražji. Sam pa imam 20″ Samsunga v službi in 19″ CRTja doma, na obeh uporabljam 1600×1200 resolucijo in sicer doma zaradi World of Warcraft-a, v službi pa zaradi tega, da če nekomu prevzamem namizje in mu pomagam na daljavo in ima on 1280×1024, da nimam drsnikov na strani. Na 17″ in 19″ LCDjih je najvišja možna resolucija 1280×1024. Ta bi morala za nezahtevno oblikovanje in pisarniško delo popolnoma zadostovati.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close