Kakšen je postopek pri hrupu v bloku – črpalka za centralno ogrevanje
Lepo pozdravljeni,
mesec nazaj sem se preselila v star blok (40 let star). Podnevi in ponoči brni, po vsej verjetnosti, črpalka za centralno ogrevanje (blok je na daljinsko ogrevanje) – vklaplja se na deset minut in brni pet minut (ta teden se je zmanjšalo na 2.5 minut – ker radiatorji ne delajo več s polno močjo). Največji hrup je na hodniku pred vhodnimi vrati mojega stanovanja (sem v najvišjem nadstropju). Torej hrup prihaja čez moja vhodna vrata, hrup pa prihaja tudi iz zračnika (torej se sliši tudi v kopalnici in kuhinji, ki imata skupen jašek za zračenje). Sva jaz in majhen otrok, sedem let. Ponoči, ko je to edini zvok, je jakost zvoka kot bi nekdo vključil ventilator v kopalnici. Ker je garsonjera, se ne moreva prestaviti in spati drugje, vse je na majhnem prostoru, 28 m2. Vhodna vrata so stara 40 let, verjetno ne ravno zvočno izolativna (lastnik pravi, da noče kupit novih), sem jih oblepila z izolacijskimi trakovi, pa ni spremembe.
Zanima me, kakšen je postopek reševanja te težave? Lahko pokličem policijo? Klicala sem upravnika, pa nič ne ve o kakšnem hrupu. Moram sama naročiti meritve hrupa in jih plačati?
Prosim, če se je kdo že srečal s to težavo, za nasvet kako lahko to razrešim?
Lepo vas pozdravljam.
Pocakaj se nekaj casa. Se bos navadila in je ne bos vec slisala. Tudi mi smo prej imeli stanovanje z etazno CK in plinsko pecjo na hodniku. Ko se je ta vklopila, se jo je tudi kar slisalo. Na zacetku me je precej motilo, a je ze cez kaksen mesec sploh nisem vec slisala. Drugace pa se najprej obrni na upravnika in ce ta ne bo nic uredil, ti ne preostane drugega kot tozba. Policija za te stvari ni pristojna. To je stvar razmerij med etaznimi lastniki.
Pozdravljena, tudi pri nas se vklaplja, dokler laufa centralna. Dan in noč. Je pa med spalnico in hodnikom tako da najbolj jaz slišim. Moža ne moti, se je navadil, mene pa, sploh če imam kakšno noč,, tanek,, spanec,in se kar zdrznem ko spet začne. Tako da vas razumem Čez poletje je bolje, ker se preklopi na drug sistem. Srečno
Če si založena z nekaj denarja za take namene( če se izide tebi v prid, itak dobiš vse nazaj), stopi do odvetnika. Da ti takoj pove, če imaš śe ćas za vložiti tožbo zaradi motenja posesti (ne vem tocno, 30 al 60 dni po tem, ko si motnjo prepoznala ali se je pojavila, to odvetnik bolje ve), pa strokovno merjenje hrupa boś morala naročiti, je kar drago, a dobiš nazaj, če boš s tožbo uspešna.
Hvala Dabana. Je res, da komaj čakam poletje v upanju, da bo nehalo.:) Po drugi strani pa bo poletja hitro konec in bo začelo spet brneti – če nekaj ne ukrenem. Zato bi rada zdaj to naredila, ko še je, da mi bo sploh lahko kdo verjel.:)
Jaz ne vem, če se bom lahko navadila. Ker neprestano razmišljam kako hrup ponoči vpliva na telo, ker se nikoli zares ne sprostiš. Spat greš v krču, ker ti gre na živce, zbudiš se pa spet nejevoljen. Ne vem tudi, če je dobro za šolskega otroka, da mu nekaj brni celo noč.
˝Čimprej˝: I wish… Pobožna želja – denar za odvetnika. Imam čas, denarja pa nimam.:( Se pa strinjam 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Pokličeš podjetje, ki to izmeri. Plačaš. Greš do odvetnika, spišeta tožbo. Plačaš. Počakaš. Dobiš vse nazaj in še hrup preneha. Idealno. I wish…:) Komaj imam za izolirni trak za vrata.:)
Jaz sem letos menjala plinsko peč. Kljub temu, da so mi garantirali da bo tišja kot je bila stara, temu ni bilo tako. Zdaj šparam, da doplačam jurja ali več, da mi vse skupaj preselijo na drug konec hiše.
Mene moti že najmanjše šumenje teh umetnih stvari. Vas razumem. Nimam pa pametnega nasveta. Eno zimo še potrpite, potem pa v akcijo za drugo stanovanje?
Dolgotrajen hrup ponoci ima dokazano skodljiv ucinek na zdravje, tudi ce se ne zbudimo povsem – povzroca med drugim povisan tlak, vecje tveganje za druge zdrav.tezave. Veliko o tem je napisal dr. Bilban, je na spletu, predlagam, da si preberete. Vas razumem, je zelo zoprno, jaz tudi vse slisim. Upam, da boste cim prej uredila.
Lastnika boli patak, njemu je boljše, če se ne bo nič obnavljalo, ker vse to stane, njega pa ne moti, ker spi drugje.
Pokliči upravnika stavbe in se pozanimaj, če se je kdo že pritoževal zaradi hrupa in če se morda zbira sredstva v skladu za obnovo dotrajane črpalke. Vprašaš lahko tudi hisnika. Vsak blok bi moral imeti objavljene kontaktne telefonske številke
Dobrodošli v Sloveniji. Zelo dobro te razumem. Upravnik ne bo naredil nič. Inšpekcije ne bodo naredile nič. Država pričakuje, da bomo za tako zanikrno kvaliteto življenja plačevali enak nepremičninski davek kot na zahodu.
Moj nasvet – hrup ne bo izginil, nihče ne bo storil nič. Tako, da poizkusi iztržiti največ zase. Tečnari lastniku, daj mu vedeti, da si nezadovoljna z stanovanjem in zahtevaj zmanjšanje najemnine. Če lastnik ne pristane na to, se preseli.
˝Razumem˝: HVALA! Med nama: Jaz ne morem spati niti ob hladilniku ponoči ali ob uri, ki glasno tiktaka. To me bolj moti kot hrup ceste, ki je kostanten – skoraj kot beli šum. Ja, te umetne stvari v stanovanju človeka ob živce spravljajo, ko vse nekaj piska, brenči, se zažene vsake toliko itd. Pač, problemi prvega sveta. Groza. Luksuz je postala tišina. Pa nisem v Ljubljani, sem v manjšem kraju. Res je pa da nisem na vasi. Razmišljam o tem.
˝Bil tam˝: Hvala. Vidim, da je res tako. Upravnika sem klicala, pa ga je bolj zanimalo kdo sem, kje točno živim, pri kom…Pač vaški trači kot pa, da bi mi hotel pomagati. Rekel je samo, da nič ne ve, da bi karkoli pobzročalo hrup. In sem rekla, če mi da številko od hišnika, je rekel, da ga nimajo.:) Da je on in upravnik in hišnik. Ko sem to slišala, se mi ne več dalo z njim pogovarjati, ker se mi ni izkazal za nekoga, ki mu je v interesu kaj rešiti, ampak da je eden tistih ˝Ne morejo nas tako malo plačati kot mi lahko malo delamo..˝ . Kar se tiče selitev: Težko je z malim otrokom, sprašuje, živčen je – kadar se seli. Ni mu všeč.
Melani14, 23.04.2020 ob 10:04
Lepo pozdravljeni,
mesec nazaj sem se preselila v star blok (40 let star). Podnevi in ponoči brni, po vsej verjetnosti, črpalka za centralno ogrevanje (blok je na daljinsko ogrevanje) – vklaplja se na deset minut in brni pet minut (ta teden se je zmanjšalo na 2.5 minut – ker radiatorji ne delajo več s polno močjo). Največji hrup je na hodniku pred vhodnimi vrati mojega stanovanja (sem v najvišjem nadstropju). Torej hrup prihaja čez moja vhodna vrata, hrup pa prihaja tudi iz zračnika (torej se sliši tudi v kopalnici in kuhinji, ki imata skupen jašek za zračenje). Sva jaz in majhen otrok, sedem let. Ponoči, ko je to edini zvok, je jakost zvoka kot bi nekdo vključil ventilator v kopalnici. Ker je garsonjera, se ne moreva prestaviti in spati drugje, vse je na majhnem prostoru, 28 m2. Vhodna vrata so stara 40 let, verjetno ne ravno zvočno izolativna (lastnik pravi, da noče kupit novih), sem jih oblepila z izolacijskimi trakovi, pa ni spremembe.
Zanima me, kakšen je postopek reševanja te težave? Lahko pokličem policijo? Klicala sem upravnika, pa nič ne ve o kakšnem hrupu. Moram sama naročiti meritve hrupa in jih plačati?
Prosim, če se je kdo že srečal s to težavo, za nasvet kako lahko to razrešim?
Lepo vas pozdravljam.
Jaz imam podoben primer.
Upravnik se ne odziva.
V bloku je dvigalo v katerem je zelo glasen ventilator, ki povroza hrup.
24/7 se v steni slisi delovanje nekega motorja oziroma neke naprave, ki povzroča brnenje.
Forum je zaprt za komentiranje.