kakšen je davek?
Moji stari starši imajo parcelo, katera je trenutno kmetijsko zemljišče. Na občini pa imamo vlogo za spremembo v stavbno zemljišče. Ker to zemljišče dobim jaz kot vnuk me zanima:
– kdaj je bolj ugodno da se naredi prepis parcele na mene (še kot kmetijsko ali potem kot stavbno)?
– ter koliko je davka na darilno pogodbo?
– ali so še pri prepisu kakšni drugi skriti stroški?
1. Če boste prepisali kmetijsko, potrebujete še odobritev upravne enote v skladu z 19.členom Zakona o kmetijskih zemljiščih (tu so potem še stroški upravne takse v višini 17,73 EUR).
2. Davka na promet nepremičnin ni, ker gre za prvi dedni red (velja tudi za stari starši-vnuki).
3.Stroški sestave pogodbe + overitev podpisa pri notarju (odvisno od vrednosti pogodbe) + zemljiškoknjižni predlog (sodna taksa + stroški sestave, če ga ne boste sami sestavljali). Za potrdilo o namenski rabi zemljišča se upravna taksa ne plačuje več.
Preverit moraš edinole še, če se zemljišče ne nahaja na območju, ki je posebnega pomena za obrambo – v tem primeru potrebuješ še soglasje MInistrstva za obrambo (upravne takse je okoli 19 EUR).
LP
Navedbe *lunca*:
1. Če boste prepisali kmetijsko, potrebujete še odobritev upravne enote v skladu z 19.členom Zakona o kmetijskih zemljiščih (tu so potem še stroški upravne takse v višini 17,73 EUR).
Majhen popravek: potrebujejo potrdilo, da odobritev ni potrebna, upravne takse pa znašajo 3,55 EUR.
Navedbe Topsy:
Prvi red je stars otrok in ne stars vnuk, torej se placa davek in vse dajatve pri notarju!
Vnuki spadajo v prvi dedni red in torej ne plačajo davka na darilo.
Darilna pogodba, s katero babica podari nepremičnino vnuku, je prosta davka, ker gre za sorodsrveno razmerje, ki po davčni zakonodaji ustreza prvemu dednemu redu.
Lahko pa darilna pogodba zapade pod odmero davka na dobiček, če je babica parcelo, ki vam jo bo podarila, pridobila po 01.01.2002.
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.