Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kakšen ali kateri

kakšen ali kateri

Ali mi lahko kdo pomaga. Kaj je pravilno, narobe ali boljše?

Ali je še kakšna druga pot?
Orhidejo ali kakšno drugo rožo …

Ali je to pogovorno ali celo narobe? Bi bi bilo treba reči Prinesi orhidejo ali katero drugo …

Pravilneje bi bilo: Ali je še katera druga pot in orhidejo ali katero drugo rožo.

Kakšen je namreč vprašalni kakovostni zaimek, s katerim sprašujemo po nekateri od lastnosti, kadar pa gre za izbiro, uporabljamo vprašalni vrstni zaimek kateri.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala. Namreč lektorica mi je popravila kateri v kakšen, pa res več nisem vedela, kaj je prav.

Še eno vprašanje:

Kakšen je namreč vprašalni kakovostni zaimek, s katerim sprašujemo po nekateri od lastnosti …
Po kateri od lastnosti?

Gre lahko za katero koli lastnost, lep, grd, velik, majhen … Kakovostne pridevnike ločimo od vrstnih (kadar je dilema med določno obliko kakovostnega in vrstnega pridevnika) z nekakšnim dodatnim določilom: je bolj ali manj takšen, torej paše sem vse, kar ustreza temu pojmovanju. Ne more pa biti lastnost npr. diplomiran pravnik, ker ne more biti bolj ali manj diplomiran, zato je v takem primeru pravilno le diplomirani pravnik. Ampak to je že druga tema.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close