Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kakršen koli ali kakršenkoli

kakršen koli ali kakršenkoli

Kaj je pravilno? Ali pa kdorkoli ali kdor koli?

Kolikor vem, je bilo nekoč pravilno oboje, zdaj pa SP omenja samo pisanje narazen, tudi črkovalnik pisanje skupaj podčrta. Vseeno, zdi se mi, da je to neživljenjsko, če smo pa toliko let lahko pisali oboje in je pisanje skupaj res uveljavljeno.

No, kar zadeva uradne razlage, ti bo itak kaj več napisal kakšen znalec …

Toda: osebno se mi izključno pisanje narazen zdi butasto in omejevalno – pravilo zaradi pravila, kot da nekdo ne bi prenesel, da je lahko pravilnih več različic.

Bilo bi mi bolj všeč, da človek piše, kot pač želi, dokler je pri tem dosleden. Sama raje pišem skupaj, predvsem iz “estetskih” razlogov: grdo mi je, če se na kupu pojavlja kup enih kratkih besedic, čeprav je jasno, da gre za “enotne” pojme.

Tole je sicer butast primer, pa vendar: Kadar koli mu je pred tem rekla kar koli v zvezi s čim prejšnjim …

Ne vem, zgleda mi grdo in stavek se mi zdi manj jasen …

Oboje. Tudi po SP2001:
kdór kóli kógar ~ tudi kdórkóli kógarkóli
Daje pa prednost pisanju narazen. Naj bi bilo tako zaradi tega, ker je nenavadno, da se potem sklanja na sredi besede (kakršnegakoli, kakršnemukoli).

Uf, fino, hvala … V bistvu me briga, ali se sklanja sredi besede ali ne, samo da je “požegnano” in da ni treba gledati tistih kupov kratkih besedic. 😉

New Report

Close