Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kakor, kot

Kakor, kot

Pozdravljeni!
Sem dokaj natančen kar se tiče slovenščine in me sedaj nekaj zanima, zato da bom nadalje vedel kaj je prav. Imam namreč prijatelja ki VEDNO uporablja besedo ‘kakor’, tudi ko bi pomoje mogel priti ‘kot’, sicer nisem strokovnjak, a se mi grdo sliši, če se uporablja kakor za vsako “olepšavo”. Zanima me v katerih primerih pride kakor in v katerih primerih pride kot…Moj prijatelj naprimer reče: “Raje grem s tabo na pijačo, kakor z njim”…ali pa:”Raje grem v disko, kakor na koncert”.
In še nekaj bi vprašal, prebral sem si vse ‘poste’ glede uporabe polvikanja (ste šla, ste šel) in mi še vedno ni jasno, če je to vseeno pravilna oblika, klub temu, da ni knjižno slovnično pravilno. Velikokrat (ubistvu vedno) zasledim moje starše ali koga drugega ki uporablja polvikanje kot da bi bilo pravilno, o pravilnem vikanju pa ne duha ne sluha, zato se resnično sprašujem, če je slučajno tudi ta oblika pravilna, namreč, vsi ljudje ki jih poznam in to uporabljajo, so končali najmanj srednjo šolo pa bi me čudilo če tega še sedaj ne bi vedeli. Nenazadnje pa velikokrat to opazim tudi v naših vrlih medijih.
Hvala za odgovore!

tudi mene je begala dozdevna enakost kot s kakor; potem sem zasledil smiselno razlago (če prav pomnim, jo je zapisal prevajalec Janez Gradišnik), kot sledi:
kot = kot
kakor = kot tudi

Polvikanje je znak pogovornega jezika, ni pa to pravilno, ko je treba uporabljati knjižni jezik: na primer na TV, radiu, v časopisih ipd.

Če ljudje tako govorijo, to še ne pomeni, da je zato tudi pravilno – v knjižnem jeziku seveda. Je pa povsem “pravilno” za pogovorni jezik. Ali povedano drugače: knjižni in pogovorni jezik se tako imenujeta z razlogom: v pogovoru (v vsakdanjem življenju) ne uporabljamo zbornega jezika, poročil pa ne bodo brali v pogovornem jeziku, ampak zbornem. Tudi npr. intervjuji po TV načeloma ne bodo prav hudo pogovorni, ampak bodo govorci uporabljali (ali se trudili uporabljati) splošni pogovorni jezik, zbornega pa skoraj gotovo ne, saj se od gosta ne pričakuje, da bo obvladal zborni jezik, se pa vsakdo (verjetno) trudi lepše govoriti oz. pazi, kaj in kako pove. Za vsako govorno situacijo je torej primerna drugačna jezikovna zvrst.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala za pojasnilo, zdaj pa če bi lahko še kdo odgovoril na prvo vprašanje. Kdaj se uporablja kot in kakor, ker odgovor od ajtima se mi ni zdel nevem kako natančen.
LP

Povsem tako kot je bilo razloženo in nič drugače.

New Report

Close