Kako znižati stroške gospodinjstva na čim več nivojih?
easy come money, 08.12.2021 ob 18:42
GOODLIFE, 08.12.2021 ob 18:15
Kot je ena pred mano napisala, jaz bom samo povzel – Ne razmišljaj kje PRIHRANIŠ, razmišljal kako VEČ ZASLUŽITI.
Vem, ker sem bil sam isti. In mi je najbolj žal “šparanja”, ter stran vrženih let. Ko sem začel s finančno izobrazbo, 1x bankrotiral in živel iz rok v usta, potem mi je v drugo uspelo, da mi danes denar dela denar.
Marsikdo bo rekel sreča. Jaz pravim – mindset. Denar mi sploh ni pomemben v življenju, če ga izgubim bom pač živel skromno kot sem že. Ko ga pa imam, pa nikoli ne gledam koliko kaj stane ampak kupim najboljše – tako hrano, kot oblačila.
Edino pri izdatkih, ki so mesečni (telefon, inet, elektro) izberem najnižjega ponudnika (za isto storitev). Avto sem kupil nek povprečen za 40k eur z malo porabo. Pa eden je dovolj za familijo, ker forsiram javni prevoz/kolo.
Šparanje te bo samo izmozgalo in onesrečevalo. Tako lahko kot je danes zaslužiti denar ni bilo še nikoli v zgodovini…
Niso vsi vešči kriptokodanja.
Kripto je samo ena izmed mojih investicij – je pa res edina, kjer denar dela denar. In res je, ni ravno enostavna in zahteva veliko mozganja, da vidiš celotno sliko.
Sicer pa če nisi vešč računalništva je glede na pomanjkanje takih in drugačnih obrtnikov zlata jama, če se naučiš kakšne ročne spretnosti, ki jih današanja mladina bodisi ne obvlada, bodisi je preveč lena da bi se naučila in raje plača.
Kot je dejal predhodnik, menjaj mindset, za začetek predlagam čisto kratko a poučno knjigo, R. Kiyosaki – Revni očka, bogati očka. Če to prebereš in zastopiš, se ti bo življenje obrnilo na glavo…v finančno pozitivnem smislu seveda….na svetu niso nenamerno šole za bogate in šole za ostalo rajo….določenih stvari je pač v javnih šolah prepovedano učiti, kot je npr. finančna pismenost.
Ines870, 10.12.2021 ob 17:34
Tudi midva hrano za psa kupujeva na zoohitu, kupiva vecje 14kg pakiranje in ne 3kg, tako prihraniva vec kot 3€ na kilo, hrana pa je se vedno kakovostna.
14kg ima nasa macka za vec kot 1 leto, nekje 1 leto in 3-4 mesece, pes je imel pa se za dalj casa :))
Pri porabi je treba biti smotrn, vedet kaj rabis in kaj ne, pa koliko se splaca imeti kako stvar 2+1 gratis ali se ne splaca.
Osebno nikdar ne kupujem nekih velikih zalig, raje imam denar v zepu kot v shrambi.
Spoštovana avtorica glede na vaš zapis lahko rečem sledeče. Ko bo stiska zadosti velika se boste hitro znali obrniti. Glede na vaš opisan slog življenja pa se zdi da že dolgo nimate stika z realnostjo in koristilo vam bo da izkusiti to kar mnogi živijo celo življenje sploh če ste morda kakšna vodja bili kdaj.
Pa še nekaj nasvetov za prihranke z vidika 1osebe.
Ko kuham skuham kilo riza, lonec krompirja. Karkoli kuham kuham za večkrat. In vse v skrinjo. Kar pomeni da kuham morda 1xmesec. To pomeni da plin gori 1x dobro uro, ostalo je pogrevanjem 3min, posodo 1x pomivam malo več, ostalo hitro kratko itd itd..kosila so odlična in redko več kot 1€ glavna jed+ zelenjava, za juhe mi je vseen. Veliko stvari se dobi ugodno..a moraš vedeti kako ..npr 1liter alpskega mleka se dobi za 0.75€ itd a ne bom navedel kako ker bi sebe ustrelil v koleno. Briketi za psa 5,99 13kg, meso za mačko jetra za cca ,3€ kila..se pa se izbora na vseh ravneh..seveda pa jih odkriješ ko te položaj v to sili.
Boste pač sestopil s tona nosili dlje časa iste stvari in tako naprej. Podražitve šele prihajajo. Že sedaj nimajo pod kontrolo podatkov za zemljo da bolj obrodi. Pa si naredite kaj to pomeni za ceno hrane drugo leto ki je proti koncu v verigi.
Ko bo cas, 10.12.2021 ob 18:32
Spoštovana avtorica glede na vaš zapis lahko rečem sledeče. Ko bo stiska zadosti velika se boste hitro znali obrniti. Glede na vaš opisan slog življenja pa se zdi da že dolgo nimate stika z realnostjo in koristilo vam bo da izkusiti to kar mnogi živijo celo življenje sploh če ste morda kakšna vodja bili kdaj.
Pa še nekaj nasvetov za prihranke z vidika 1osebe.
Ko kuham skuham kilo riza, lonec krompirja. Karkoli kuham kuham za večkrat. In vse v skrinjo. Kar pomeni da kuham morda 1xmesec. To pomeni da plin gori 1x dobro uro, ostalo je pogrevanjem 3min, posodo 1x pomivam malo več, ostalo hitro kratko itd itd..kosila so odlična in redko več kot 1€ glavna jed+ zelenjava, za juhe mi je vseen. Veliko stvari se dobi ugodno..a moraš vedeti kako ..npr 1liter alpskega mleka se dobi za 0.75€ itd a ne bom navedel kako ker bi sebe ustrelil v koleno. Briketi za psa 5,99 13kg, meso za mačko jetra za cca ,3€ kila..se pa se izbora na vseh ravneh..seveda pa jih odkriješ ko te položaj v to sili.
Boste pač sestopil s tona nosili dlje časa iste stvari in tako naprej. Podražitve šele prihajajo. Že sedaj nimajo pod kontrolo podatkov za zemljo da bolj obrodi. Pa si naredite kaj to pomeni za ceno hrane drugo leto ki je proti koncu v verigi.
In kaj jes za kosilo za 1€ na osebo?
Kako shranis kuhan krompir za dalj casa?
Ok, za kilo riza porabis plina isto, kot ce ga kuhas 190g,ampak zato porabis 10 vreck za skrinjo ali pa moras kupit 10 posodic (jaz pojem manj kot 50g riza, torej 20 posodic!).
Kuham za 3 odrasle, pride kdaj kosilo tudi 3€, kdaj 6€, se zgodi pa tudi 10€, odvisno kaj kuham. Mislim, da smo povprecno nekje na 5€ za tri, torej 1.7€ na osebo.
@kosilo za 1€
Včasih sem kompliciral ,oz delal kot sem bil naučen olupil vroč kronpir pa čebula pa rezanje mečkanje…bedarija..danes kolikor gre v lonec..ko je kuhan zlijem v lijak…čez kakšno uro ko je mlačen brez mučenja in pekocih rok olupim..nato krompir v dlan..stisnem..en dva tri..mal soli zmesam in konec..krompir hkrati hladen..v posodo do vrha kar je cca 4 kosila… Pride za 2posodi +2kosili v prvih zaporednih dneh po kuhanju
Isto riž skuham kilo..in v Max 2posodi za v skrinjo in še v kozico za drug dan ali za 2x..
Porcije če so po 150g pomeni da je riž krompir po porciji cca 0,1-0,15 centa… Makarone tud skuham za 2x..ampak za pogrevanjem jih zrežem in so celo boljši zrezani pogreti kot prvič kuhani..vsaj men..omaka bolognes cca 1 evro za 3x..vržem tud na kronpir, riž.. men gre vse skoz
če pečem meso za zraven kar je recimo cca ,5-6evrov na kilo je to cca 0,5 evra na obrok odvisno od porcije in solata kar pač je sezona ali rdeča pesa ko je akcija na zalogo..in tud to pride par centov saj ne poješ kile naenkrat..
Pasejo mi tudi nugettsi 750 2,99€ al pa kak pomfri valovit kronpircek in pride bolj k v restavraciji.pa dunajci zmrznjeni 2,99 ko so znižani iz 3,99..in nič ne kompliciram vržem v pekač brez olja ker se nič ne prime..in spet skuham več..včasih jem za malico popoldne par nuggetsov in kruh..kot mi zapase
Zelo okusno mi je ko riž zmešam z golaž juho ki je rahlo pikantna cca 400gramov .. riž ni suh ampak izjemno okusen..vmes je pač mal krompirja ampak vse paše.. konzerva je vsaj za 2-3 obroke.. itd
To sicer pomeni da 2 3 dni jem isto sam s tem nimam problema. Ne vrti se men življenje okol hrane in zivcirajo me vsi ki delajo znanost medtem ko večina na svetu podhranjena mora nam hrana plesat v reklamah
Ko kuham jajca jih skuham 8-10 in v hladilnik pojem v 3-4 dneh..potem pa neki časa ne..
Al pa skuham pol pečenice in pol kile želja.oboje samo zavrem.. in sta 2 kosili.. brez praženja in ostale navlake.. kar pogrevam naslednji dan je narezano da se bolj in hitreje pogreje
Tako na kratko..ne jem enolično ampak v valovih predvsem pa ne odkrivam tople vode.. krompir je vedno krompir za mene ne rabi biti na pojstlici od popraženega natega visoke kulinarike s scepcem nepalskih začimb postrežen na posebej zato izdelanem krožniku in razrezan z nožem narejenim samo za to vrsto jedi
Sem pa odraščal v okolju ki je morda tipično slovensko ko moški skoz neki utrujajo kako neki ni dobr skuham kako bi moglo bit..naposlusal sem se teh kretenizmov ..glavno da se ne pozabimo smejat in igrat srecnih fac ko stopimo skozi vrata
@kosilo za 1€
+Kruh kupim narezan ,(vcas naletimo tud na -50 %) in vzemam iz skrinje po kos dva..nekako ne izgubi vsebine narezana bela štruca temna že bolj..s semeni isto dober kot prvi dan) odvisno od kruha
In še kaj to pomeni na drugih ravneh soseda ki je morda malo pozabljiva a vseeno porabi na mesečni ravni pri isti kvadraturi in istem številu oseb 6x več kubikov vode..pravi kuham vsak dan (od nule) pomivam vsak dan itd .. seveda vsak dan pomiva vso posodo ki jo premore ker ko pogrevas ostane 1kroznik 1posoda.. pa še to polijemo na koncu dneva če ni res neka mokra jed brez problema poješ se sendvič čez par ur iz njega…
Tako je pri vodi, tako je pri plinu, tako je pri ogrevanju, elektriki in vsem ostalem.. če nimaš občutka ga nimaš pri nobeni postavki.. tako tudi ne veš koliko na mesec v resnici zapraviš in predvsem za kaj
Tradicionalist, 08.12.2021 ob 14:05
Črtaj izlete, morje, in ostale novodobne traparije. Res se bo poznalo. Poišči si še dodaten fuš, hodi v trgovino veliko max 50m2.
se ne strinjam s tem… enio je racionalizirati stroške, drugo pa životariti…
črtati morje, izlete, itd… to je point življenja – to so dogodivščine, hrana za dušo, dopust, mir počitek, malo menjava okolja, da ni vse eno in ista rutina – to je zdravje za dušo, psiho… sploh sedaj v teh časih po dveh letih omejevanj, zapiranj , ko vemo koliko je to še toliko bolj potrebno…
sicer pa avtorica: avokado je zdrav – kupi ga v akcijo ali na 25% popust paket večih, črtaj ala (mesno)delikateso, ki je draga in tudi ni preveč zdrava, črtaj čipse, sadne sladke sokove, če jih pijete za žejo, pekovske fine stvari, pol pripravljeno hrano (ala taki in drugačni polpeti) in jih sama naredi…
kupuj v akciji, naredi si jedilnike… lahko si določite recimo 3-4 različne zajtrke, ki jih potem menjujete po želji (da se ne preobješ enega skozi) pomagajo ti pa,da ne kupuješ 1001 stvar drobnarij za zajtrk, ki so dražje
:za sladice lahko recimo med tednom narediš kakšen puding, čokoladno kremo, lava cake, čez vikend pa kak štrudl ali pito ali skutino torto… vse doma narejeno in je ok za posladkat…
Forum je zaprt za komentiranje.