Kako zdržite 7,14 dni na morju
Točno tako.
Najbolj pa mi gredo na jetra komentarji, ko nekdo napiše, kako “uživa” v nekih hribih in opisuje “hribolazenje”, “vožnjo s kolesom”, “odkrivanje novih poti” pri 30 stopinjah Celzija.
Ja, to mora biti pa res užitek in predvsem se (kao) bolje prenaša, kot dopust ob morju…..?
LOL
[/quote]
Ce je na morju 30 stopinj, bo v hribih na 1000 m dobrih 20 stopinj, ker se z nadmorsko visino niz temperatura. V slabem vremenu so razlike v temperaturi se vecje.
[/quote]
Ja, itak :-)))
Greš na Gorenjsko, je par stopinj manj kot v Ljubljani ali Kranju…. pa še zmeraj vroče. Na 1000 m nadmorske pa je treba priti, se i ne zdi? Kranjska Gora ima nekaj 100 m več nadmorske višine, Bohinj še toliko ne.
Kolesarite pa samo po nekih vršacih, kajne ;-)))
Točno tako.
Najbolj pa mi gredo na jetra komentarji, ko nekdo napiše, kako “uživa” v nekih hribih in opisuje “hribolazenje”, “vožnjo s kolesom”, “odkrivanje novih poti” pri 30 stopinjah Celzija.
Ja, to mora biti pa res užitek in predvsem se (kao) bolje prenaša, kot dopust ob morju…..?
LOL
[/quote]
Si že bila kdaj v hribih? Pa ni nujno v visokogorje, že v planinah okoli 1500 ndv. je že celih 10 stopinj manj. 🙂
Se strinjam. Čisto drugače je prenašati vročino na morju, lepo na ležalniku ali v viseči mreži, v senci borovcev, ko se greš lahko v vsakem trenutku osvežit v morje, kot pa nekje v mestu med betonom. Če bi imela možnost, denar in dovolj dopusta, bi sama preživela ves julij in avgust na morju!
P.S. Nikoli se ne sončim, kar dobim barve, jo dobim, ko sem v vodi. Na plaži sem obvezno samo v senci.
Ce je na morju 30 stopinj, bo v hribih na 1000 m dobrih 20 stopinj, ker se z nadmorsko visino niz temperatura. V slabem vremenu so razlike v temperaturi se vecje.
[/quote]
Greš na Gorenjsko, je par stopinj manj kot v Ljubljani ali Kranju…. pa še zmeraj vroče. Na 1000 m nadmorske pa je treba priti, se i ne zdi? Kranjska Gora ima nekaj 100 m več nadmorske višine, Bohinj še toliko ne.
[/quote]
Ziher iz Ljubljane, samo Bohinj in Kranjsko pozna.. Pohorje ima svojo mikroklimo, povsod so hribi, kamor lahko tudi z avtom. Kdor težko prenaša vročino naj gre gor, hladno, pa še poceni.
Sam pa imam rad vse, aktivne počitnice, morje in tujino. Na srečo mi ni treba izbirati..
Zame je sončenje mučenje že od najstniških let. Nikoli nisem razumela ljudi, ki se pražijo na plažah. Zadnje čase je stvar še nevarna (bila je tudi prej), a vidim, da nekaterim to ne pride do živega. Na plaži so od 12-17h na soncu.
Ko smo imeli majhnega otroka, pa tja do zgodnjih najstniških let, je bilo “treba” bit na plaži. Kopali smo se, igrali, vse kar paše zraven.
Sedaj, ko je otrok odrastel, me ne spravi nič več na plažo. Kopam se rada i n to je to.
Dopust pa zame ni plaža, ampak čisto nekaj drugega. Res pa je, da smo včasih šli na morje za 3 tedne, sedaj greva z možem za teden do 10 dni in ga imava vrh glave ;).
Z možem hodiva zadnja leta od 10 do 14 dni, pa je prav luštno. To je čas, rezerviran samo za naju, vseeno je, ali sva v senci, na soncu, v vodi, na kolesu, na sprehodu, v postelji, v restavraciji … ali pa bereva oziroma rešujeva sudoku, imava se lepo. Res je, da bi lahko vse to počela tudi doma, vendar ima morje poseben čar. Že sam zrak je čisto drugačen, enostavno regenerirava se, spočijeva, nabereva nove moči in energijo. Morje je zakon.
[/quote]
[/quote]
No Ljubljane in Bohinja ali pa kakšnega drugega kraja po temperature pa res ne mores primerjati. Samo da greš iz Ljubljane ven je klima takoj drugačna in je precej lažje prenašat vročino. Če ne drugega ker je vel zelenja okoli in bolj odprto se tudi bistveno bol ohladi ponoči in je lažje za dihat.
Drugače pa mi gremo cca 2X na leto na morje enkrat za 2 tedna 1X za en teden, pa še vikende. Ne vem jaz hodim zaradi otrok ker tam zelo uživamo. Ampak če sem že tam pa ne bom sitnosti zganjala in si najdemo vsi kakšno zabavo. Jaz grem zjutraj tečt običajno okoli 6ste takrat še ni vročne včasih potem tako na plavanje. Po zajtrku pa gremo malo na plažo. Imamo SUP no ne enega ker nas je več in gremo vsaj 1X dnevno s SUPi malo okoli. Je luštno stalno si malo v vodi in ni prevroče. OK je pa potrebno oblečti majico za UV zaščito.
Če se nas dovol nabere pa včasih kakšno jutro ali večer odigramo odbojko. Skratka pri naz uživamo. Moram pa priznati da meni je morje zakon spomladi in jeseni.
Eni vročine, morja…videt ne morejo. Ene pa brez tega skoraj pobere od hudega. Vsak po svoje ane. Se čist z Barco strinjam. Na morju je čisto drug zrak kot na celini. Nekako se lažje diha. Poletni večeri na morju, pod borovci ko nežno pihlja, vonj po morju… Meni ni boljšega. Opažam pa zadnje čase pri sosedih podobno foro. Včasih so bili vsi zunaj na soncu, sosed je travo kosil pri 25 stopinjah, soseda je bila cele dneve na njivi, so se sončili na klopci pred hišo… Sedaj pa takoj, ko je več kot 20 stopinj, vsi nekam izginejo. Pri 15-20 stopinjah so vsi zunaj ter nekaj delajo, pri 21 se že vsi skrijejo v notranje prostore. Kakor komu paše.
Ne vem a za vas je, ker greste na morje potem nujno da ste cel dan na soncu?
Na morje (oz. dopust) se gre spočiti. Iz tega razloga dopust sploh ne bi smel biti krajši od 3 tednov, da se aklimatiziraš in sploh lahko začneš počivati. Samo en teden te bolj uniči, kot pomaga.
Seveda je res, da se verjetno tehnično gledano najlaže spočiješ v lastni postelji, a kaj, ko te potem domače obveznosti preganjajo in v resnici ne počivaš. Nobenega odklopa ni, če delaš generalno čiščenje stanovanja, vsak dan kuhaš tri obroke (ker si pač doma)….. No zame že ne
Če tičiš doma tudi bolj malo vidiš sveta in ne spoznaš novih ljudi…. Tudi otroci se porazgubijo po vasi in spet družina ni skupaj. Dolg dopust pa prisili družino, da je skupaj, da nadoknadi celoletno bezlanje naokoli in pomanjkanje stikov. Na dopustu ni TV, ni računalnika, ni video igric, ni prijateljev. Skupaj smo in se ukvarjamo sami s sabo. Ne razumem staršev, ki jim je kriterij za dober hotel ali camp, WIFI, ker je tok fajn pravijo, da se otroci takoj priklopijo in je mir. Prav tako ne razumem ležanja v mreži in branja. Ja kdo se pa pri vas z otrocmi ukvarja? Tudi ne razumem vlačenja prijatelčkov in sorodnikov s sabo, da bodo otroci imeli družbo…. Mi se še vedno veselimo, da bomo skupaj, sami, brez stresa….. Pa so otroci že najstniki, ki imajo vse bolj svoja pota, želje in obveznosti.
Probajte in to , da ugotovite, da niste sposobni vsaj 14 dni biti sami s sabo, brez mašil sodobne potrošniške družbe, je zagotovo prvi pokazatelj, da je z vašo družinsko dinamiko nekaj narobe.
No in nikakor se ni treba nikjer pražiti. Meni osebno je sicer neprecenljivo, da se cele ure namakamo v vodi, ki ima 26 in več stopinj, ampak če ti ni do plavanja greš pa kam drugam. Pomembna je sprememba okolja in da se enkrat na leto konkretno ustaviš. Vse ostalo so floskule kar tu nakladate. Jasno, da če greste za tri dni na morje, po možnosti v največji gužvi čez vikend, hočete vse nadoknadit v tem času, potem pridete domov crknjeni in rečete nikoli več.
Zame je sončenje mučenje že od najstniških let. Nikoli nisem razumela ljudi, ki se pražijo na plažah. Zadnje čase je stvar še nevarna (bila je tudi prej), a vidim, da nekaterim to ne pride do živega. Na plaži so od 12-17h na soncu.
Ko smo imeli majhnega otroka, pa tja do zgodnjih najstniških let, je bilo “treba” bit na plaži. Kopali smo se, igrali, vse kar paše zraven.
Sedaj, ko je otrok odrastel, me ne spravi nič več na plažo. Kopam se rada i n to je to.
Dopust pa zame ni plaža, ampak čisto nekaj drugega. Res pa je, da smo včasih šli na morje za 3 tedne, sedaj greva z možem za teden do 10 dni in ga imava vrh glave ;). [/quote] To je zato, ker se imata vidva drug drugega vrh glave v vsakem primeru, kjerkoli sta. Morje ni nič krivo. Zamenjajta partnerja, pa bo življenje takoj lepše. Tudi na morju bo romantično…
Dopust pa zame ni plaža, ampak čisto nekaj drugega. Res pa je, da smo včasih šli na morje za 3 tedne, sedaj greva z možem za teden do 10 dni in ga imava vrh glave ;). [/quote] To je zato, ker se imata vidva drug drugega vrh glave v vsakem primeru, kjerkoli sta. Morje ni nič krivo. Zamenjajta partnerja, pa bo življenje takoj lepše. Tudi na morju bo romantično…
[/quote]
Če si res dobro prebrala, partner nima veze s tem ;)). Ona od nekdaj ne mara sončenja, poležavanja…Ko bi se ljudje naučili brati in razumeti.!
Jaz tudi ne (midva). Zelo dobro se razumeva in čudovit dopust preživljava kje drugje. Na morje greva le bolj zaradi spremembe klime.
To je zato, ker se imata vidva drug drugega vrh glave v vsakem primeru, kjerkoli sta. Morje ni nič krivo. Zamenjajta partnerja, pa bo življenje takoj lepše. Tudi na morju bo romantično…
[/quote]
Če si res dobro prebrala, partner nima veze s tem ;)). Ona od nekdaj ne mara sončenja, poležavanja…Ko bi se ljudje naučili brati in razumeti.!
Jaz tudi ne (midva). Zelo dobro se razumeva in čudovit dopust preživljava kje drugje. Na morje greva le bolj zaradi spremembe klime.
[/quote]
Sem se nasmejala. Eni res malo čudno razumejo). Midva imava najraje dopust v obliki potovanja v lastni režiji. Na morje greva pravzaprav malo počivat in zaradi klime.
Tisti ko govorite, da se na morju spočiješ sploh ne veste kaj počitek je. To se neke instant zadeve, ki v resnici ne delujejo.
Če ti hočeš spočit telo moraš spremenit način življenja in to se ne da naredit v 14 dneh. Kaj ti pomaga 14 dni počitka če prideš nazaj v 8 urni delavnik? Po 2 dneh si spet na istem.
Pa kaj ko bi nehali kar nekaj povprek pisati; ja tudi na morju se lahko spočiješ, al pa v gorah, al pa ob jezeru. Ni bistveno kje si, ampak da za dovolj časa premeniš način življenja. In ko že mislim, da si končno ena od tistih, ki razumejo napišeš stavek: Tisti ko govorite, da se na morju spočiješ sploh ne veste kaj počitek je. Ja zakaj le na morju ne bi mogel počivati? Počivati ne moreš v resortu, sindikalni prikolici, najeti mobilni hiški, ker vse traja premalo (ponavadi)
kako ste z otroci toliko na plaži in morju, cel dan, če je pa sonce škodljivo..jaz se skurim od vročine od 11-15..včasih jutranje plaženje potegnemo čez 11 in je meni že muka, otroka bi sicer še bila, ampak se mi zdi totalno neodgovorno bit z njimi na plaži od recimo 11-17, kot vidim nekatere, da pridejo na plažo..
da bi bila na plaži cel dan in se tišala pod senčnikom ali tem šotorom ki jih imajo zdaj za senco, mi je pa tudi mimo, potem se raje razkomotim v hišu, sobi, kjer koli že na kavču, na stolu v senci itd.
Odkar sem nehala hodit na počitnice s starši (pri 16 letih) in nehala žurat s študentsko družbo, moje počitnice niso več vezane na morje. Mi je fajn it za dva, tri dni, itak se pa ne sončim in ne ležim na plaži ure in ure. Včasih nas kako potovanje pripelje do obale ali plaže, kako leto minejo počitnice tudi brez morja. Že skoraj 30 let tako.
Meni tudi ni jasno, kako kdo zdrži 14 dni valjanja po eni in isti plaži. Ampak ok, smo različni, vsak po svoje. Prav zares pa ne kapiram, zakaj eni še kar to počnete pa v isti sapi poveste, da vam ni do tega?
ga ni denarja, da se grem poleti fijakat na ceste in gužvat v vročini na katerokoli morje; polei grem na potovanja, ponavadi če luže, ali pa na sever, pozimi pa na morje.
To poleti it na morje zame ni dopust, je mučenje. Če bi bila entuziatična ljubiteljica čolnanja, ok, to še , ko najdeš kaj samotnega in se sprostiš in odpočiješ od tkšne in drugačne gneče, samo hoteli, apartmaji, zasebne nastanitve na morju, kempi, šotorišča . To me pa dobesedno odbija kot dodatek poletni vročini.
Z veseljem preživim tudi poletno vročino v mestu, ko se sprazni, je lažje, noben problem, na korso na kako pijačko, čvek zunaj, kot pa se gužvat med telesi na plaži, po trgovinah zjutraj, po hotelskih restavracjah a futr, zvečer poslušat terasa musko ali pijanka grill žinganje ostalih gostov po kempih ob spremljavi kakšne hramonke. Ni hujšga, ko se pijani ljudje derejo.
Forum je zaprt za komentiranje.