Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Kako vzljubiti tek?

Kako vzljubiti tek?

Že nekajkrat sem se namenila, da bom začela teči – potem pa vedno šla ene 3x zapored, potem pa odnehala. Vedno imam občutek, da se mučim, pa kaj mi je tega treba, čisto sem zadihana, skratka ne morem se pripraviti do tega, da bi redno tekla. Pa nisem neka zapečkarica, sicer športam 2x na teden (kar naporen trening karateja). Aja, stara sem pa 37 let. Kar naprej pa kje poslušam ženske ali pa berem, (pa tudi vidim jih, da dejansko tečejo), kako vsi uživajo v teku, da jim kar nekaj manjka, če ne tečejo … Ali to pride kasneje, če vztrajaš – meni ni. Bi pa zelo rada, ker vem, da se ves premigaš …vem, da bi mi zelo koristilo, pa ne morem. Kaka podobna izkušnja?
Zdaj pa skušam ta tek, ki ga imam v glavi, nadomeščati s kolesarjenjem – kakih 20 km na dan oz. če je dež, na sobnem kolesu. Se to kako lahko primerja ali je boljši tek?
Kako pa je potem pozno jeseni in pozimi? Tudi vztrajate? Dajte mi kako vzpodbudno …

Pozimi je najboljše, do okoli -10 se da z lahkoto teči.

Meni tek tudi ne sede, uživam pa v hitri hoji.

3x iti na tek nikakor ni dovolj, da bi tek vzljubila. Potreben je reden tek vsaj kakšne tri mesece, da pridobiš dovolj kondicije in šele nato lahko začneš v teku uživati. Do takrat se je enostavno potrebno prisiliti (pa tudi kasneje še marsikdaj).

Teči brez da bi bil vsaj malo zadihan pa se res ne da :-). Pozimi se da brez težav teči in v resnici do okoli -10…pa brez raznih pokrival preko ust in podobnega. Kadar sneži je sploh kot v pravljici. Le kadar zapade visok sneg se ne da teči.

Glede primerjave s kolesarjenem pa je tako. Tudi jaz rada kolesarim, ampak tek imam raje. Enostavno si pri teku popolnoma svoboden, tečeš kjerkoli in se lahko vsem avtomobilom in prometu na daleč izogneš. Pa še glasbo lahko zraven poslušaš, kar bi bilo pri kolesarjenju precej nevarno.

Jaz sem štartala z 0 kondicije, pa mi ni bilo muka. Po programu. Minuta teka, minuta hoje, dve minuti teka, minuta hoje. Tempo tak, da se lahko pogovarjaš zraven. Nobene zadihanosti. Težko bi govorila o užitku, ampak muka pa tudi ni bila. Večina tek sovraži, ker ima prehiter tempo za svojo kondicijo. Ker pridejo nazaj vsi rdeči, prepoteni in zdelani.

Evo, še ena s popolnoma enakim problemom. Rada imam gibanje po svežem zraku, manjka mi intenzivnejše rekreacije, ful bi rada redno tekla, pa mi ne gre. Kondicije imam točno za pretečt 100 m, po stotih metrih me že začne boleti v pljučih. Pa bi rada še, noge hočejo še, samo ne morem:-( Pa drugače nisem zaležana, se veliko gibljem, telovadim, kolesarim, samo tiste taprave kondicije za tek imam pa res natanko nič.

Žal nimam rešitve za tvojo težavo, ker jo tudi sama iščem, le v tolažbo, da nisi edina:-)

Pravijo, da ti neka stvar pride v navado po treh tednih 🙂

Ja na začetku je morda res nehvaležno, samo ko se odpre, je pa super. Jaz tečem tudi pozimi, v dežju, le vetra ne maram (mi preveč zmatra oči) in če je prehud mraz, seveda tudi ne gre. Letos je bila kar fletna zima za tečt, edino marca ali kdaj, ko je spet pritisnil mraz, nisem hodila. Sobno kolo je meni najhujša mučilna naprava in nanj grem res samo takrat, ko ni druge možnosti.
Kolo ima to prednost, da z njim premagaš daljše razdalje in greš lahko recimo na obisk h komu, ki je 20 km proč.
Jaz tečem po gozdu, travnikih, hribih … Ko imam dober dan, grem na daljšo progo, če sem malo bolj pri ta švoh, pa pač malo manj. Se pa vedno zadiham in prepotim, drugače ne vidim nekega smisla.

Obišči http://www.tekaskiforum.net/ tam lahko najdeš ogromno motivacije, nasvetov…izkušenih tekačev in začetnikov. Posebej tukaj http://www.tekaskiforum.net/viewforum.php?f=69 se boš lahko počutila domače. V knjižnici si izposodi knjigo Tek za začetnike, kjer je tudi opisan program, ki ga omenjajo zgoraj (minuta teka, dve minute hoje itd.), priporočam ti v branje blog http://wega-lps.blogspot.com in
http://classix.blog.siol.net/2008/04/

Pa upam, da se čez čas srečamo na kakšni tekaški prireditvi ali zgolj, da začneš uživati v teku. Srečno!

Tudi jaz sem začela tako, z resnično 00 kondicije. Program – ki je precej lahek – sem še malo prilagodila. Gre počasi, sem in tja me malo mine, a grem takrat vsaj hodit in vmes malo tečem. Že cele 3 mesece :))))))
Me pa tudi malo skrbi zima

Pri meni je bila odločilna štoparica in piski, ko sem vstrajala še tistih 20 sek do konca. Tako počasi napreduješ, ne pretiravaš, prideš domov pri volji it spet čez dan ali dva na tek.

Jaz tudi tečem že kar nekaj let. Tečem čez celo leto konstantno po cca. 100 km na mesec.
Gledam, da imam oktobra ravno prav kondicije, da grem na Ljubljanca na polovičko.
Je pa res, da lažje tečem pozimi in spomladi, ko temperature še niso tako visoke. Vsaka sopara, kot je bila ta teden, me kljub kondiciji čisto preveč utrudi. Takrat rajši neham teči, ustavim štoparico in se grem hitro hojo – po soncu, ko pa sem v gozdu, pa tečem lahkoten tek.
Vztrajaj, ampak se poslušaj oz. poslušaj svoje telo in teci toliko, kolikor lahko, potem pa hitro hodi dalje, ko se spočiješ, pa ponovno nadaljuj z tekom!

meni je TF v vzpodbudo že cca 5 let, brez tekanja pa tko al tko ne znam več živeti 🙂

Pridruži se kakšni tekaški skupini – je veliko lažje, bolj prijetno, vspodbudno…..

Meni se zdi, da če tek do sedaj ni bil tvoj priljubljen način rekreacije, verjetno tudi ne bo nikoli. Ampak jaz sem si pred časom rekla, da je to pa res poceni šport, lahko tečeš kjerkoli, ne vzame ti časa, da prideš do telovadnice, da čakaš ipd., ampak samo greš! Sem pa tudi sama začela s programom in meni je kar pomagalo, ker sem drugače tudi vedno izgubila voljo, ko sem pljuča za sabo vlekla. Ko sem se pa na kolesu naučila, da moraš pač primeren tempo držat, da se ne preteraš, sem si rekla, da bo to šlo tudi pri teku. In mi je šlo super, samo potem sem pa zanosila 🙁 No in zdaj se spet pripravljam, da bi ponovno obula teniske in začela znova.

Meni je tek največja muka. Nadomestim ga s kolesarjenjem, hojo v hribe ali hitro hojo.

Ne se ozirat na tiste, ki jim to gre tako lahko od nog. Saj nismo vsi enaki. Važno, da se rekreiraš.

Nehaj se mučit in se sprijazni s tem, da ne boš nikoli rekreativna tekačica -žal ni vse za vse.

Tudi jaz ne maram rekreacije v obliki teka že od osnvne šole, ker očitno moj organizem ni naklonjen temu športu. Brez težav pa lahko intenzivno prerolam na dan tudi 30 km, na orbitreku sem lahko uro in pol in skurim tudi 1500 kalorij pri skoraj najvišji intenzivnosti, pa plavam rekreativno tudi po 5 km, brez težav s pravilno tehniko.

Ne muči se, izberi si drugi sšport, ki te najprej veseli in ti daje motivacijo za dosego cilja in v užitek!

jaz jih imam 38 pa nikoli nisem marala teka…hitra hoja,kolo pa plavanje in res uživam..probaj

Kdo sem, kaj sem? Sem vesoljka in ne prihajam v miru.!!!!

Nabavi se enega hudega psa….Boš videla s kakšnim veseljem boš tekla pred njim. 🙂

hočeš rečt jo bo vlekel okoli ko vidi kakšno mačko:))
imela že take probleme

Ne, ti se moraš sama “poganjati”, kolo pa je orodje, ki nam precej olajša delo. Najboljše je, če imaš “sokompanjona”, kot so ti svetovali, lahko pa si izbiraš destinacije, ki so ti posebej všeč, kjer rada postaneš, da imaš potem neko motivacijo.

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Jaz pa resno verjamem, da niso vsi športi za vse. Najdeš si pač kar ti paše, oz. tisto kar počneš z veseljem in tudi zmoreš.

Tek npr… tudi meni večinoma ne sede. Le sem ter tja, kadar mi res zapaše. Sem pa tudi mnenja, da je tek zelo hitro lahko problematičen za kolena, še posebej pri neprimernih podlagah ali večji teži.

Nadomestiš ga pa verjetno res dokaj lahko npr. s kolesom (za en del mišičnih skupin) + hoja v hribe.

Ja, drži. Če se kdo podaja v tek, mora to početi postopoma, ustrezen teren in primerno obuvalo, pa z zmerno počasno hitrostjo ter mogoče uporabiti tudi kakšno kremico. Jaz sem nekaj časa nazaj uporabljal F23 gel, če sem občutil lažje bolečine v obkolenskih kitah oz. mišicah. Pretiravanje v vsako smer škodi, tudi pri športu.

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

to je kot opera ali ti je všeč takoj ali pa jo sovražiš do konca:)))9

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close