Kako vljudno odbiti obisk?
Kako vljudno odbiti obisk, ko se nekdo kar sami ponuja za obisk?
Živim cca 900 km od Slovenije, v nekem turističnem kraju, ampak moja situacija pa ni taka, da bi kar koga vabila na obisk. Živim v malem, zanikrnem stanovanju in nikakor, amapk res nikakor ne želim obiskov.
Pa se najde kolega, ki kar pride v kraj. Ne reče nič, kar naslika se v naš kraj in želim na obisk. K sreči me ni bilo doma. Namreč on potem pričakuje tudi nočitev, pogostitev. Se pogosto h komu naslika za par dni.
Jaz pa niti dvournega obiska ne želim. Nikogar ne želim v svoje stanovanje.
Pa se potem ta isti kolega spet ponuja, da pride na obisk. Da sem kar naprej v strahu, da se spet naslika.
Pa ena druga kolegica, bi kar s familijo prišla na obisk. Pri njej bi verjetno delovalo, če se res naslika, da pač rečem gremo tja v lokal nekaj popiti in potem adijo.
Kako se vi obnašate, če nekdo nekaj 100km daleč pride in bi vas obiskal, vi pa tega nočete?
Kolegu prijazno, toda odločno poveš, da strogo ločiš službeno in privatno življenje in da se izven delovnega časa ne družiš s kolegi. Vse v umirjenem tonu, toda z glasom, ki ne dopušča ugovora. Če je treba to ponoviš večkrat, kot pokvarjena plošča. Do intime svojega doma imaš vso pravico. On je tisti, ki se vsiljuje. Ob tem lahko še omeniš, da sama vedno počakaš, da te nekdo povabi. Naj bo njemu nerodno, ne tebi. Res pa je, da takim ljudem ni nikoli nerodno. Zato se potrudi biti nekoliko nedostopna. Če si na splošno preveč prijazna in ustrežljiva, ljudje potem mislijo, da si lahko vse dovolijo. Po pravici povedano, tudi meni je težko koga odkloniti. Ampak če pomisliš na to, da je nekdo tako brezobziren, da se kar sam povabi… Če se pokaže na vratih, ga ledeno pozdraviš in rečeš, škoda, se ravno nekam odpravljam. Se vidiva v službi! Potem se prijazno nasmehneš in zapreš vrata. Naj potem govori, kar hoče. Večina bo tebi dala prav!
No kak sodelavec se mi pa res še ni nepovabljeno naslikal :). Niti se mi še ni noben sodelavec silil na obisk.
Gre za ljudi iz Slovenije, ki bi pač prišli malo naokrog. Pa saj velika večina ljudi je itak takih, da počaka na vabilo na obisk. So pa kake izjeme.
Imam dva taka kolega, ki potujeta okrog in okrog in se rada ljudem naslikata na obisk in to kar s spalno vrečo rekoč, če nimaš postelje, lahko spim na tleh.
Večina ostalih, ki okrog potujejo, bi se rado oglasilo, če so slučajno v bližini in eni bi prišli firbcat domov, ker so pač firbčni. Večini je pa jasno, da ni vljudno kar priti in bi bili čisto zadovoljni, da se dobimo kje v kakem lokalu ali pa gremo na kak izlet. Takih ljudi sem zelo vesela. Je lepo srečat koga iz Slovenije, če gre ravno kje blizu. Z veseljem grem potem na kak izlet z njimi, jim kaj pokažem.
Ampak domov pa res nočem koga dobiti.
negostoljubnica, 24.08.2021 ob 09:22
Kako vljudno odbiti obisk, ko se nekdo kar sami ponuja za obisk?
Živim cca 900 km od Slovenije, v nekem turističnem kraju, ampak moja situacija pa ni taka, da bi kar koga vabila na obisk. Živim v malem, zanikrnem stanovanju in nikakor, amapk res nikakor ne želim obiskov.
Pa se najde kolega, ki kar pride v kraj. Ne reče nič, kar naslika se v naš kraj in želim na obisk. K sreči me ni bilo doma. Namreč on potem pričakuje tudi nočitev, pogostitev. Se pogosto h komu naslika za par dni.
Jaz pa niti dvournega obiska ne želim. Nikogar ne želim v svoje stanovanje.
Pa se potem ta isti kolega spet ponuja, da pride na obisk. Da sem kar naprej v strahu, da se spet naslika.
Pa ena druga kolegica, bi kar s familijo prišla na obisk. Pri njej bi verjetno delovalo, če se res naslika, da pač rečem gremo tja v lokal nekaj popiti in potem adijo.
Kako se vi obnašate, če nekdo nekaj 100km daleč pride in bi vas obiskal, vi pa tega nočete?
No – lahko nežno obvestiš, da imaš garsonjero in nimaš prostora za več kot kavico, če so v hostlu z 8neznanci pa lahko pustijo npr. Računalnik pri tebi. Ti ki se naslikano na freebie počitnice pa ne potrebuješ v svojem življenju, ker če te ne povoha ko si zraven, te nima za cuzati, ko si turističnem kraju. Definitivno se lahko pridružite na kavici, lahko svetuješ kje si kaj ogledajo, kje je vredu nastanitev, kje je dobr za jesti, ampak da se vštulijo na zastonj počitnice (če te ne gostijo doma ko si v slo) pa Sori ne vem zakaj se jim oglašaš. (Mišljeno kot spodbuda, da ti ni nerodno biti nesramna so nesramnezev).
Folk se nima pravice kar malo vseliti zato, ker in ko “jim paše”. Eno je stiska, drugo pa požrešnost in to bi morali kot družba razlikovati. Kar pogumno postavi meje. Imaš mojo anonimno podporo na daljavo (čeprav realistično ne pomeni veliko).
Lp
Ljudje, ki imamo občutek za druge, se ne bomo nobenemu naslikali. Ali počakaš vabilo ali pa se zmeniš nekje zunaj na kavi in to je to, brez nočitev. Vsak normalen bo to naredil. Tistim, ki tega osnovnega bontona ne razumejo, se pa pač bolj odločno, direktno ali celo ostro pove, če je treba, ni druge.
premajhno, 24.08.2021 ob 10:05
Da je tvoje stanovanje pravzaprav studio za enega in premajhno za obiske.
Da se dobite zunaj na kavi, Pa še povprašaj, kje je njihov hotel, da se mogoče dobite kar pri njih .
Evo, predlagam isto. Pa še povej, da so stiki omejeni zaradi korona virusa. Saj se lahko dobite v kakšni restavraciji ali na kakšnem gostilniškem vrtu, spijete eno pijačo in malo poklepetate in to je to. Vabi se kvečjemu ožje sorodnike (starše, brate, sestre, tete, strice)…
Me veseli, da vas večina tudi ni navdušena nad vsljivimi gosti. Sem mislila, da sem ena redkih, ki noče kar tako gostiti nekoga samo zato, ker je pač znanec iz Slovenije pa nima denarja.
Pa seveda, taki ljudje so izjeme. Večina ljudi je olikanih in se ne vabijo sami od sebe na obisk.
Če pa je kdo v bližini mojega kraja in to omeni pa seveda bom vesela, če go za kak čvek nekje zunaj. To je seveda dobrodošlo.
Takim, ki bi se naslikali s spalko pod roko, povej, da pri tebi enostavno ni prostora ali po pravici, da želiš doma imeti svojo zasebnost. Pa še to jim povej, da obstaja Couchsurfing, pa naj si tam dobi zastonj prenočišča:
Poveš tarifo pa se jih hitro znebiš. Ali pa rečeš, ti lahko zrihtam en poceni apartma tu blizu, žal pa zaradi obveznosti ne utegnem dolgo hengat, za en drink s teboj si bom pa prav odtrgala kakšno urco, pa če se svet sesuje 🙂
Ne si delat sivih las zaradi drugih, ker niso vredni. Dobričine vedno nasrkajo, medtem ko to drugi lepo izkoriščajo. Brez sramu. Zakaj bi bilo potem tebe sram take odbit? Imaš vso pravico izbirati s kom se želiš družiti in s kom ne, tvojega miru in življenja pa nima kaj kdo motit. Dom je naš varni pristan, ne predstavljam si, da bi mi nekdo po službi visel ure in ure doma, jaz pa komaj čakam 5 min počitka. Ma ni teorije. Na vsakem koncu imaš rbnb, hotele, app, .. izvolite in srečno!
jaz ne grem tudi ko me vabijo, 24.08.2021 ob 14:26
Si ne predstavljam, da bi se jaz kar k enemu sama povabila na obisk. Še ko me ljudje vabijo, ne pridem. Praktično raje nikamor ne grem, kot da bi morala tudi jaz koga potem gostititi.
Mah, gostiti ni problem, meni je celo v gušt. A ko imam čas se pripraviti in narediti to tako, da ne moti mojega urnika. Ko so to osebe, ki jih želiš ob sebi in v svojem domu. Ne pa kar nekdo kar enkrat ko mu zapaše. To ni ne spoštljivo ne primerno in take je treba hitro postaviti na mesto.
Hvala za nasvete in podporo :).
Ja, imam malo garsonjero v slabem stanju. Tako pomeni obisk vstop v mojo spalnico. Pa ogled moje intime, ker je pač vse v enem prostoru. Tega pa nikakor ne maram. Niti ne želim, da drugi ljudje firbcajo v moje življenje in vidijo kako mi gre trenutno slabo.
Ko mi bo šlo bolje, bom mogoče bolj gostoljubna :).
V teh corona časih imaš pa res odgovor prav pri roki, če se ti zdi, da si nevljudna z direktnim: ne bo šlo.
Poveš, da boš zelo vesela, če se dobita na distanci na več kot dva metra, zunaj na prostem, za par minut in to je vse. Da so pač takšni časi.
Vso srečo! Pa tudi, ko ti bo šlo bolje, res ne rabiš teh zastonjkarjev, da se ti vrivajo v stanovanje. Razen, če računaš, da boš tudi ti zastonjkarica pri njih doma ?
Takšnim neotesancem, ki se sami štulijo na obisk, celo pričakujejo prenočišče, lahko mirno poveš, da obiskov ne sprejemaš. Če ti je vseeno nerodno, je korona dober izgovor.
Me spominja na mnoge, ki imajo vikend kje na morju, pa se srečujejo z enakim problemom. Namesto da bi uživali v miru, se jim naserje neolikana drhal, ki bi “prišla malo mimo in mogoče ostala kakšen dan ali dva”, kot da kdo komaj čaka, da bo poslušal njihovo kokodajsanje, jih animiral, futral in jih gledal, kako se mu potiskajo po hiši ali apartmaju.
Forum je zaprt za komentiranje.