Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Kako varna je Ukrajina?

Kako varna je Ukrajina?

Malo sem pregledal stare objave o Ukrajini. Ni kaj dosti podatkov. Pa vas zato vprašujem za info glede varnosti in nasploh življenja v Ukrajini? A ima kdo kakšne novejše izkušnje s popotovanjem po ukrajini in če mi lahko navede kaj podatkov?!
Zanimajo me predvsem Črno morje, Odessa in Krim.
Lep pozdrav

Precej nevarna je lahko, ce ne bos previden. Priporocam ti, da se tja ne odpravis s svojim avtom, krade se vse staro in novo, se posebej avtomobile s tujo registrsko stevilko.

No, tako hudo pa spet ni. Jaz sem bil tam lani in z osebnim avtom (zahodna Ukrajina, Karpati, Galicija, Lviv), pa nimam niti ene slabe izkušnje. Prav nasprotno. Na meji ne težijo kaj dosti (rabiš pa, jasno, vizo), ljudje so bili povsod prijazni, hrana poceni in OK (pivo Obolon odlično), Lviv pa krasno in zanimivo, povsem zahodno mesto (mali Dunaj). Je pa res, da je treba avtomobile puščati na varovanih parkiriščih. Priporočam znanje ruščine (z angleščino ali nemščino si boš lahko bolj malo pomagal) – čeprav ljudje okrog Lviva radi “preslišijo” ruščino in govorijo izključno v ukrajinščini – nujno pa je poznavanje cirilice.
Ne daj se prestrašiti, Ukrajina je vsekakor vredna obiska (tudi jaz jo nameravam drugo leto mahniti še do Kijeva).
Srečno pot! 🙂

Jaz sem bil sicer samo nekaj dni v Kijevu in v krajih ob madzarski meji, tako da o varnosti na splosno ne bi mogel govoriti. Sam Kijev se mi pa ni zdel tako nevaren. V primerjavi z Rusijo so ljudje bolj odprti in prijazni. Jaz se na tvojem mestu ne bi bal za osebno varnost. Seveda ob upostevanju obicajnih pravil na potovanjih.

a ni tako, da v ukrajini govorijo rusko?

V Ukrajini je uradni jezik Ukrajinščina. Prav tako imajo malenkost drugačno abecedo kot Rusi. Je pa res, da v glavnem kar vsi znajo Rusko. Prav tako slovensko ime glavnega mesta Kijev izhaja iz ruske izgovorjave, medtem ko je sedaj ime Kyiv (Kiiv).

Tri leta in pol sem zivel v Odesi /na Crnem morju/, tretji dan so mi z varovanega parkirisca ukradli citroena AX, ki ga nikoli nisem dobil nazaj. Kasneje, ko sem ze navezal nekaj prijateljstev sem izvedel iz zanesljivih virov, da tatovi iscejo predvsem avtomobile /ne glede na vrednost vozila/ z tujimi registracijami. Osebno poznam policista, ki je ravno tako vpleten v te kraje, se vec, celo med sluzbenim casom ti lahko policisti z pajkom ukradejo avto. Ukrajina je sicer uradno clenica interpola, ker pa ze nekaj let niso prispevali obvezne clanarine, ta sistem tam ne deluje. Zato se celo drzavni uradniki prevazajo z ukradenimi avtomobili. Toliko o tem. Res pa je da ti osebna varnost ne bo ogrozena, dokler se ne bos izpostavljal.

R.

hi britanija,a mi lahko poveš še kaj več o odessi, saj je to moj glavni cilj. kje se da dobit poceni in čisto prenočišče. kaj se splača ogledat podnevi in ponoči, kaki zanimivi bari … na splošno kaj dogaja! imam lonely od ukrajine, tam nekaj piše, samo je boljše tako iz prve roke.
a ti lahko pošljem privatni mail?

najbolje, da kr tukej pove. mene tudi zanima!

O Odesi lahko pisem celi teden. Vsekakor izplaca se je obiskati. Glede prenocisc je takole. Obstajajo dve tarifi, ena je za domacine, druga je za tujce, ki je kar precej visja od tiste za domacine. Moje osebno mnenje je, da se ti izplaca ostati tam dalj casa, morda kak mesec in najeti kako garsonjero, seveda po ceni za domacine, stala te bo nekje toliko kot hotel ali drugo prenocisce za nekaj dni. Tam sem imel registrirano podjetje, dobil osebno izkaznico za tujce, z njo pa sem lahko koristil domace tarife. Resitev je da tam nekoga poznas, ki bo najel stanovanje v tvojem imenu,..Tako se ti bo izslo najceneje. Domacini so prijazni, gostoljubni, urajinke lepe, jaz sem se porocil tam, zvecer in do poznega jutra so ulice polne ljudi zeljnih zabave, ogromno diskotek, barov, pubov, tudi v enem mesecu ne bos imel prilike si ogledat vsega. Ogromno trgovin, restavracij deluje dnevnonocno, izogibaj se menjavi denarja na ulici, ker te lahk posteno nategnejo /mene so/, skratka imam veliko negativnih izkusenj z Ukrajino, istocasno pa lahko recem, da je bil to eden izmed lepsih krajev poleg Varne /Bolgarija/, ki jem jih obiskal, zato se bom se vracal tja.

R.

Žal tako dolgo ne bom mogel ostati, si bom pa z veseljem ogledal kaj ponuja Odessa. Tja bova s kolegom potovala z vlakom, preko Budimpešte. A se mora iti do Kijeva ali je kakšna druga povezava z vlakom do Odesse.
Ja pa še nekaj. Zanima me ali so ugodne povezave z ladjo iz Odesse do polotoka Krima, ker bi si ga tudi rad ogledal. Ne vem kam sodi – pod Ukrajino ali Rusijo?
Menjava denarja je možna na bankah ali je boljše da plačujem s kreditnimi karticami? Kako je s tem?
Kako je z vizami?
Hvala za informacije!

Vlakovne povezave imaš na http://www.bahn.de, čeprav ne vsemu sveto verjeti. Mislim, da ni potrebno iti prek Kijeva.
Denar se menja v menjalnicah, priporočam pa, da vzameš tudi nekaj dolarjev v majhnih vrednostih za primere, ko ne boš imel hrivn, čeprav se uradno z dolarji ne da plačevati. Lahko pa plačuješ tudi s kartico, kjer je to možno.
Vizo si lahko priskrbiš v Ljubljani, kjer enkrat na mesec gostuje ambasador iz Budimpešte. Potreboval boš pa garantno pismo. Lahko ga kupiš pri kaki potovalni agenciji ali pa ti ga pošljejo iz hotela, kjer boš prebival (če imaš rezervacijo). Lahko npr. rezerviraš hotel za eno noč, tako da ti pošljejo garantno pismo in potem pri njih še potrdiš vizo. Tega pa mislim, da ne počnejo vsi hoteli. Ta garantna pisma in potrjevanje vize j še vedno zapuščina SZ.

strinjam se z zgoraj navedenim, paziti moras kje bos placeval s kreditnimi karticami, zlorabe kreditnih kartic so v Rusiji in Ukrajini nekaj obicajnega. Izdelajo namrec duplikat kreditne kartice, kar se bo poznalo na tvojem bancnem racunu, ko se bos vrnil.

Ukrajina je najbolj varna država na svetu. Tam ne kradejo avtomobilov, kvečjemu ti kupijo kakšnega! Tko da …ne nasedajte tem člankom!

Ukrajina, nevarna država. Pa ne se hecat. Kako bi lahko bila država s tako prijaznimi ljudmi in tako lepimi ženskami sploh nevarna. Mogoče je Kijev malo bolj zahodno nevaren, ostalo pa, ne se bat

en druzga bašete kje je resnost

ojla, midva sva lani poleti (avgust 2012) z avtom prepotovala vse od zahodnih ukrajinskih karpatov, pa čez moldavijo, transdnester, in od Odese pa čez cel Krim, in nazaj celo pot čez Ukrajino do Madžarske, pa je bilo vse ok. Še najbolj sva se bala, da bi nama guma počila, ker so ponekod res grozne ceste (luknja pri luknji; in to ogromne luknje!) Sicer se nama Ukrajina sploh ni zdela nevarna. Po notranjosti sva res vedno spala v kakem hotelu ali motelu (poceni variante) in takrat sva parkirala na njihovih zasebnih parkiriščih – verjetno je to kar priporočljivo. In morda sva imela srečo, kaj pa vem…
Po Krimu je pa zelo varen občutek. Pogosto sva spala kar v avtu, nekje ob morju. To tudi sicer počne 50% ruskih in ukrajinskih turistov, ki dopust preživljajo tam – no, oni si postavijo šotore. Tovrstno spanje je tam zastonj in dovoljeno skoraj vsepovsod, razen na kakšnih vojaških območjih.
lp, Irena

jst sem bla dvakrat na krimu 🙂 imam samo pozitivno mnenje…res je da sem bla samo v simferopolu pa nekje ob morju…… ko bom imela priliko se bom še vrnila 🙂 baje da je jalta zelo lepo mesto 🙂

Za vse tiste ki se zanimate za potepanje po Ukrajini. Jaz sem bil s prijateljem tam pred pol leta. To je v Juniju 2015. Z eno samo besedo ENKRATNO in neponovljivo. Šla sva v lastni režiji za 10 dni. Letalo Dunaj Kijev 4 dni Kijeva z okolico, potem 2 dni na jug z najetim avtom do mesta Čerkasy in Korsun Ševčenkovski. Čudovita pokrajina podeželje zelo prijazni ljudje, dobra hrana in pijača, da o cenah ne bi govoril, super poceni. Tudi v Kijevu ni bilo pivo več kod 1€ in še malo. Potem iz Kijeva z letalom v Odeso. Čudovito obmorsko mesto z eno najlepših oper na svetu, katakombe, parki, potemkinove stopnice. Najbolj me ja fascinirala tržnica, ki je pa bila največja kar sem jih kdaj videl, če odmislim arabske suke. Odlične plaže na črnem morju. Skratka vsega dovolj. Ob cestah ko se voziš izven mest celi drevoredi češenj, višenj, orhov, murve itd. Na koncu polet iz Odese preko Kijeva nazaj na Dunaj. Vse skupaj s spominki vred in parkingom na Dunaju celih 570 € po osebi.
Jaz se nisem počutil ogroženega niti za trenutek. V mestih vse več ljudi govori angleški in Nemški tudi Italjanski. Z navadnim folkom in podeželju pa mešanica slovenskega, hrvaškega in nekaj besed ruščine. Kar ne priporočam je pogovor o političnih temah, še posebej ne o Rusiji. Ja pride pa zelo prav poznavanje cirilice, Čeprav v Kijevu in Odesi piše vse tudi v Latinici. Seveda letos ponovimo izlet v Ukrajino in to zahodni del. Denar dviguj izključno na bankomatu.
Pa lepo potovanje vsem ki se boste tja odpravili. Zvone

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close