Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako vam je všeč proslava?

Kako vam je všeč proslava?

Odgovor na objavo uporabnika
Sejto, 25.06.2021 ob 22:42

Obstaja vrhunska slovenska glasba (in glasbeniki), a to pač ni narodna. Ta je bolj za veselice, podalpska verzija turbofolka.

Sem Slovenka vendar te glasbe res ne morem in ne maram poslušati.

Mi deluje tako, kot, da pobiram ročno krompir v najhujši vročini.

Ne to ni zame.

kokoši, 26.06.2021 ob 11:54

ti ritopikec, 26.06.2021 ob 10:03

Pikulet, če se že delaš klenega Slovenca, zakaj potem uporabljaš besede kot so “weddingu”, ker ima slovenski jezik v svoji jezikovni orožarni dovolj primernih izrazov. Lažni domoljubi ste najslabši. Haha

Točno! Ironično je tudi da največje zaamerikanizirance ne najdeš med plehkimi levičarji, ampak ravno med desničarji. Saj oni ne vejo kaj je kultura, ta je za njih preveč vzvišena, da bi jo dojemali. Edino govedarska glasba je dovolj enostavna za njih zato je logična posledica da so dojemljivi za amerikanizacijo, saj je to najbolj kimetavzarska kultura za široke neumne množice. Zato pa tudi uporablajo amerikanizme, kot ga je sedaj on uporabil in ne zato ker se angleški jezik učijo v šoli.

Sicer pa sem v temi “Kdo so jugosi, jugoviči?” napisal naslednje(in zdi se mi da prav paše sem in razloži kakšni so taki lažni domoljubi, ki v resnici le ponižujejo lasten narod):

“Slovencem bi bil problem, če bi jih žalil kakšen srb ali bosanc, na to bi se odzvali sovražno. Če pa bi nemec rekel slovencem da so južnaki in balkanci, bi bili slovenci samo žalostni in mu uslužno razlagali bedarije v stilu, da so srednja evropa itd.

Ker slovenci so bili vedno kot je že Cankar rekel Švabske kur.be, in švabske kur.be so zdaj postale ameriške kur.be. Slovenc samo blato liže iz čevljev severnjakov in zahodnjakov in se jim dobrika. Še posebaj je veljalo to za SDSovske desničarje preden so se zagledali v madžarsko. Vse bi naredili, da bi pokazali da niso taki kot njihovi bivši jugoslovanski sodržavljani in da so bolj podobni švabom.

Nikoli ne bom mogel razumeti takih prodanih nedostojanstvenih patetičnih ritoliznikov kakršen je velik del mojih sodržavljanov.

Js poznam na pamet vse dosežke naše bivše Jugoslavije, za katere vem da prekašajo zahodne države in potem stalno zahodnjake zabijam v stilu; “ej mi smo pa to meli že takrat, kako pa to da ste vi tako nazaj za nami”.

Medtem ko pa za kur.baste slovenčke velja, da nimajo pojma o dobrih stvareh iz jugoslavije in se jih je uspelo prepričati, da je socializem sramota in da smo zaradi njega manj napredni in nasploh manjvredni od zahodnjakov. Zato pa se sramujejo in imajo občutek da nimajo ničesar na kar bi bili ponosni iz časa pred Slovensko osamosvojitvijo, zato stalno želijo narediti vtis in ugajati in si želijo da jih zahodni turisti potrplajo po glavici. Medtem ko pa jaz sem ponosen in se do zahodnjakov obnašam v stiliu, vi niste nič proti nam, zato ker tudi poznam slabosti njihovih držav.

Tko da manj hudo bi bilo da bi se poniževali pred bosanci in srbi, ali pa pred afganistanci. Ker nič pa ni bolj ponižejočega od tega da se ponižuješ pred velikimi, ki gledajo navzdol nate, pred nemci ki nas imajo za južnake ali pred američane, ki pričakujejo da bojo tu našli zanjemarjeno vzhodno evropsko luknjo. Tuki se pa izgubi vse dostojanstvo.”

Kmetiče je bliš vedno najbolj pritegnil, pa naj bo to blišč holivuda ali česa drugega, da pozabijo na svoja brezvezna živlenja. Kultura? To je za njih nekaj preveč intelektualnega.

središče vesolja, 26.06.2021 ob 12:09

Kmetiče je bliš vedno najbolj pritegnil, pa naj bo to blišč holivuda ali česa drugega, da pozabijo na svoja brezvezna živlenja. Kultura? To je za njih nekaj preveč intelektualnega.

No po tvojem zapisu sodeč, in zapisu, ki ga citiraš, pojma nimaš, kaj je v resnici kultura. Tiste oh in sploh predstave, kje je avtor želel sporočiti kajjazvemkaj, da bi izpadel umetnik, ali celo intelektualec, ne nek najbolj  brezvezen način,  kar ohrani zase, pa plačaj si jih še sam.

Kaj dela na proslavi za 30 let samostojnosti Pirkovič, to je novinar in ne pesnik? A ne premore naša država kakšnih bolj prepoznavnih pesnikov? Naj mi kdo to obelodani, ker mi resnično ni jasno?

Proslava je bila povsem ok.

Meni osebno je zelo všeč, če prikažejo narodne noše, narodno glasbo. Bistveno bolj kot razni nastopi violinistov, ki so tako pogosti na proslavah.

POlitični govori pa itak za posrat kot vedno.

Hja, antiproslava pa je bila taka, da je namesto slovenske glasbe nastopal Zlatan. Hja, slovenska proslava pa Srbin nastopa. Pa vihrale so okupatorske zastave, SFRJ pa to, pa TItove slike. Za kozlat. Antislovenska proslava.

Prav ne moreš verjeti koliko se jih najde, da si drznejo mahat z yugo zastavo in to na obletnici osamsvojitve pred okupatorji, oni pa jih častijo.

lófasz a seggedbe. Ker samo na riti misliš, ti bo gotovo pasalo.

Meni je tudi všeč narodno-zabavna glasba, saj je to tradicija že stoletja na Slovenskem. Na radijih se mi zdi, da se vrti samo še Ameriška glasba in slišati domačo glasbo je prav prijetno.

Ob 30 letnici sem se tudi spomnil na slovenski jezik, ker vsakodnevno mladi ljudje (in tisti stari, ki si mislijo da so zaradi tega mladi pa niso) zelo uporabljajo angleške izraze in če bo šlo tako najprej čez kakšnih 30 let vprašanje, če ne bo še kakšna slovenska beseda izginila in vsakdana in jo bo nadomestila tujka.

Malo sem edino bil užaljen, da se niso določeni predsedniki strank udeležili- to je res sramota za politične stranke, ki se niso udeležile in pa da protestniki ne premorejo vsaj toliko kulture in spoštovanja, da bi vsaj katerikoli drug dan izbrali za stavkanje. Še na državni praznik se ne znajo obnašat in to kaže v kakšnem svetu brez kulture in brez vrednot živimo.  Da niti 1 dan v letu ne morejo dat ljudje miru je prav žalostno.

Resno vprasanje: a na noritv ste placani po stevilu razlicnih laznih profilov, ki jih naklepljete?

Ker tole je ze bizarno.

anonimno 6234, 26.06.2021 ob 17:21

Meni je tudi všeč narodno-zabavna glasba, saj je to tradicija že stoletja na Slovenskem. Na radijih se mi zdi, da se vrti samo še Ameriška glasba in slišati domačo glasbo je prav prijetno.

Ob 30 letnici sem se tudi spomnil na slovenski jezik, ker vsakodnevno mladi ljudje (in tisti stari, ki si mislijo da so zaradi tega mladi pa niso) zelo uporabljajo angleške izraze in če bo šlo tako najprej čez kakšnih 30 let vprašanje, če ne bo še kakšna slovenska beseda izginila in vsakdana in jo bo nadomestila tujka.

Malo sem edino bil užaljen, da se niso določeni predsedniki strank udeležili- to je res sramota za politične stranke, ki se niso udeležile in pa da protestniki ne premorejo vsaj toliko kulture in spoštovanja, da bi vsaj katerikoli drug dan izbrali za stavkanje. Še na državni praznik se ne znajo obnašat in to kaže v kakšnem svetu brez kulture in brez vrednot živimo.  Da niti 1 dan v letu ne morejo dat ljudje miru je prav žalostno.

Lepo napisano. Tudi jaz na radijskih postajah pogrešam več slovenskega glasbe. Poleg ameriške vrtijo še polno balkanske. Slovenske pa zelo malo, razen kake svetle izjeme med postajami.

Ni bilo dveh proslav. Na Prešercu je bilo bolj zborovanje, vpitje, žvižganje itd. Totalno nekulturno.

vrvica471, 26.06.2021 ob 18:36

Ni bilo dveh proslav. Na Prešercu je bilo bolj zborovanje, vpitje, žvižganje itd. Totalno nekulturno.

A so res, na Prešercu, mahali z jugozastavami pa Titota razobešali pa srbsko cigumugu muziko imeli? Zlatko pa to?

Replika541, 26.06.2021 ob 17:48

Resno vprasanje: a na noritv ste placani po stevilu razlicnih laznih profilov, ki jih naklepljete?

Ker tole je ze bizarno.

kateri norci pa za tvoje nebuloze plačujejo?

se mi zdi, da ne gre za prav majhen denar …

a so res mahali, 26.06.2021 ob 18:38

A so res, na Prešercu, mahali z jugozastavami pa Titota razobešali pa srbsko cigumugu muziko imeli? Zlatko pa to?

Če to piše na nora24 bo že res menda.

Jahno, 26.06.2021 ob 19:48

Če to piše na nora24 bo že res menda.

Sem našla fotke, na 24ur ali pa siol, ne vem več točno. Poglej si.

jaz vem samo to, da je danes Hojsi popenil in rekel, naj se svinje ne mečejo med bisere.  So imeli možnost uživati ob vrhunski proslavi na Trgu republike, pa so rinili na Prešerca.  Policaji so jih sicer strpali v marice in odpeljali na zakol, pardon, na lepše 🙂

to ni zame, 26.06.2021 ob 12:01

Sem Slovenka vendar te glasbe res ne morem in ne maram poslušati.

Mi deluje tako, kot, da pobiram ročno krompir v najhujši vročini.

Ne to ni zame.

Mislim, da si je treba ogledati posnetek proslave. Eno so narodne pesmi, drugo narodno zabavne. Kolikor je meni znano, se folklorne skupine ukvarjajo s prvimi, plešejo, pojejo, da predstavijo raznolikost slovenskih pokrajin in to je bilo na proslavi, to izročilo se je prenašalo iz roda v rod. Kar se tiče narodno zabavne, sta Sloveniji Avsenik in Slak v ponos in prav je tako, tu so plesale plesalke Mojce Horvat. Čudovit je bil tudi nastop opernih pevcev Fink in baletnih plesalcev, Slovenskega okteta … Mislim, da so bile zastopane vse zvrsti in veliki talenti, ki imajo kaj dati Sloveniji in svetu. Orkester 1a.

površno, 26.06.2021 ob 21:29

Mislim, da si je treba ogledati posnetek proslave. Eno so narodne pesmi, drugo narodno zabavne. Kolikor je meni znano, se folklorne skupine ukvarjajo s prvimi, plešejo, pojejo, da predstavijo raznolikost slovenskih pokrajin in to je bilo na proslavi, to izročilo se je prenašalo iz roda v rod. Kar se tiče narodno zabavne, sta Sloveniji Avsenik in Slak v ponos in prav je tako, tu so plesale plesalke Mojce Horvat. Čudovit je bil tudi nastop opernih pevcev Fink in baletnih plesalcev, Slovenskega okteta … Mislim, da so bile zastopane vse zvrsti in veliki talenti, ki imajo kaj dati Sloveniji in svetu. Orkester 1a.

Kolikor sem uspela slisati od ljudi, se za vrhunec umetnosti zdaj smatra plesanje kankana na melodijo Golice. Ni cudno, da so pol proslave molili.

Ful vesela, da nimamo tv.

Replika541, 26.06.2021 ob 22:03

Kolikor sem uspela slisati od ljudi, se za vrhunec umetnosti zdaj smatra plesanje kankana na melodijo Golice. Ni cudno, da so pol proslave molili.

Ful vesela, da nimamo tv.

Pretiravanje. Nadškof je zmolil en očanaš ob blagoslovitvi lipe. Koreografija je bila zanimiva, ne rabiš tv, tudi net je ok.

Če te prav razumem, proslave nisi gledala, vendar pljuvaš po proslavi?

Mi je pa zanimivo, da so ti povevdali o kankanu. Kaj imaš to za ene nepismene znance? Si res tako neumna, da širiš okrog čveke, ki ti jih povedo bebčki? Namreč ja, samo bebčki so videli kankan.

Je pa žalostno, da vas je toliko, ki se posmehujete slovenski kulturi, slovenskim običajem. Narodne pesmi, narodni plesi, temu se vi posmehujete? AJa, seved, tudi narodna noša vam gre v nos.

No pravi Slovenci spoštujemo našo kulturo. Osebno recimo ne hodim v cerkev, a vseeno spoštujem našo kulturno dediščino. In ja, cerkve so naša kulturna dediščina. Samo to je za bebčke preveč.

PIKULET CENZURIRANI, 26.06.2021 ob 16:45

lófasz a seggedbe. Ker samo na riti misliš, ti bo gotovo pasalo.

Ritopikec pa ne, da se tudi ti zgleduješ po Jozsefu Szajerju haha

Nekaj mojih komentarjev:

Slovenska narodna noša je dokumentirana že pred nastankom A-O. Je sicer umetna, še najbolj podobna gorenjski, ki pa je tukaj prisotna že 2000 let in več (Vendelicija, Panonija, Karnia, Norik, Helvetia….)

Našo domačo glasbo kopira Z. Evropa. In ne mi od njih. Razen seveda Modrijanov. Ki pa so čista komerciala!

Nemec NIKOLI ne bo za nas rekel, da smo južnaki. NIKOLI.

Če je to res, da so Prešernov trg kazili pritepenci z juga in naši postopači s Fafajonko, Šarcem, Lunatikom na čelu in imeli razobešene zastave okupatorjev (Srbija) ter slike Josipa, ki nas je oropal Koroške, Furlanije, Benečije, Istre do Senja, Medmurja, … to pa presega vse meje.

To je zloraba demokracije!

Vse take na vlak, pa naj v rodnem Beokradu poskusijo kaj takega….

Všeč mi je bilo, ker je bila slovenska glasba, slovenske noše, Prešeren, Gregorčič. Všeč mi je bilo tudi, da so nas prišli sosedje obiskat.

Moti me pa dejstvo, da se je ponovilo to,d a so eni politiki blokirali uradno proslavo. To me je motilo tudi, ko je to počel Janša. AJa, zmoti me seveda tudi to, ko so kake proslave o osvoboditi kontracijskega taborišča, poklon padlim partizanom pa ni Janše. P

25.6. in 26.12. sta zame pomembna praznika in vsekakor bi se pričakovalo, da takrat sodelujejo vsi politiki.

Vsekakor pa se mi zdi skrajno neprimerno, da kaki politiki gredo na proslavo na Prešerca, kjer se maha s SFRJ znaki.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kaj pa ima Janša s padlimi partizani in koncentracijskimi taborišči da bi bila njegova prisotnost na teh proslavah pomembna? On se ne ozira nazaj ….

Kdo vam laže? Če nimate televizije.

povsem ok je, 26.06.2021 ob 22:20

Če te prav razumem, proslave nisi gledala, vendar pljuvaš po proslavi?

Mi je pa zanimivo, da so ti povevdali o kankanu. Kaj imaš to za ene nepismene znance? Si res tako neumna, da širiš okrog čveke, ki ti jih povedo bebčki? Namreč ja, samo bebčki so videli kankan.

Je pa žalostno, da vas je toliko, ki se posmehujete slovenski kulturi, slovenskim običajem. Narodne pesmi, narodni plesi, temu se vi posmehujete? AJa, seved, tudi narodna noša vam gre v nos.

No pravi Slovenci spoštujemo našo kulturo. Osebno recimo ne hodim v cerkev, a vseeno spoštujem našo kulturno dediščino. In ja, cerkve so naša kulturna dediščina. Samo to je za bebčke preveč.

Petnajst let sem se ljubiteljsko ukvarjala s folkloro in ljudskim blagom. Tolk o posmehovanju, si drznem trditi, da vem o tej temi vec od tebe.

Cerkve kot stavbe so seveda tudi kulturna dediscina , v katere tudi spada molitev – ne pa na drzavno proslavo. Nimam nic proti cerkvi, dokler ostane na svojem mestu.

Replika541, 27.06.2021 ob 08:05

Petnajst let sem se ljubiteljsko ukvarjala s folkloro in ljudskim blagom. Tolk o posmehovanju, si drznem trditi, da vem o tej temi vec od tebe.

Cerkve kot stavbe so seveda tudi kulturna dediscina , v katere tudi spada molitev – ne pa na drzavno proslavo. Nimam nic proti cerkvi, dokler ostane na svojem mestu.

Ti časi so minili, Cerkev je tam, kjer so ljudje, ogromno blagoslovov je na prošnjo ljudi, njihovih predstavnikov. Lipo je leta 1991 blagoslovil nadškof Šuštar, a takrat ozvočenje ni delovalo, sedaj je in to je čudovito. Lahko se strinjaš ali ne, a ta čudovita dvourna proslava se je zgodila in je za večno zapisana v zgodovino države Slovenije.

mreže, 27.06.2021 ob 11:02

Ti časi so minili, Cerkev je tam, kjer so ljudje, ogromno blagoslovov je na prošnjo ljudi, njihovih predstavnikov. Lipo je leta 1991 blagoslovil nadškof Šuštar, a takrat ozvočenje ni delovalo, sedaj je in to je čudovito. Lahko se strinjaš ali ne, a ta čudovita dvourna proslava se je zgodila in je za večno zapisana v zgodovino države Slovenije.

In se vec je ljudi, ki jim in za cerkev in za tole “proslavo” dol visi.

Cerkev je pri nas locena od drzave, kot je tudi prav. Pa ceprav je nas “predsednik” na vsaki proslavi obkrozen s farji. Farji spadajo v cerkev, pa naj tam talajo blagoslove, nimam cisto nic proti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close