Kako skuhati puding brez strdkov?
Pozdravljene!
En lep sončen pozdrav z Gorenjske!
Spremljam vaše debate o tem kateri puding je najboljši, na kakšen način ga izboljšati,…
Mene pa zanima, kako oz. v kakšni posodi kuhate puding, da se vam ne naredijo tisti grozni koščki, ki plavajo po pudingu in prav grdo zgledajo. Sploh če kuham vanili puding.
Imam dve opciji:
1. Kuham v teflon posodi, kjer se mi naredijo te grdi plavajoči delci. Dobra stran je da se na dno posode ne prime nič.
2. Kuham v navadni posodi, kjer se mi vse prime na dno (strdkov potem ni!!!), je pa posoda prav grdo črna oz. že kar malo zažgana na dnu. Sam okus pudinga je OK.
Kako ve kuhate, da nimate teh strdkov?
Hvala in lp,
Petra
Prašek za pudig zmešaj s sladkorjem, običajno so to tri velike žlice sladkorja in dolij nekaj žlic hladnega mleka, ki si ga odvzela od skupne količine. Dobro razmešaj, ker tu lahko nastanejo kepice iz njih pa tisti grozni koščki, kot si opisala zgoraj. Gladko razmešan prašek zlij v vrelo mleko ter dobro premešaj z metlico.
Pri meni nastanejo grudice v pudingu le v primeru, da suh pudingov prašek in sladkor preslabo zmešam in prehitro dodam potrebno mleko (tiste 3 žlice).
Zmes ima potem grudice in tudi intenzivno mešanje ne odpravi teh grudic, ki kasneje, ko zmes dodam v vrelo mleko prav grdo plavajo po pudingu. V takem primeru mi ni še nikoli uspelo narediti “lepega” pudinga.
Lp, Lana
Fora tekočega pudinga je, da je prašek z mlekom in sladkorjem popolnoma gladko zmešan (tisto kar potem vliješ v vroče mleko).
Ej punce pri nas se pudinga (enkrat na leto sicer) skuha na litre (se mi zdi da cca 30 litrov) in niti eden nima grudice, kepice… pa nisem jaz tak strokovnjak za te zadeve, temveč brat. Od cca 8leta kuha puding brez grudic in ja fora je zgolj v gladki masi in mešanju…btw kuha v navadni posodi.
Res je vsa fora v dobro razmesanem prasku v hladnem mleku v skodelici, potem pa v odstavlejno zavreto mleko vlijem, vrnem na plosco in mesam…nobenih grudic ne glede ne posodo, ki jo uporabljam. Sicer ga najraje naredim v posodi z dvojnim dnom in ohisjem ( vmes je nalita voda), ki sem jo kupila pradavno nazaj za kuhanje mleka ( nikoli ni prekipelo). LONCEK PISK:)))
Bacek, se vedno so tvoje polpete z buckami redno na jedilniku; no – blitvine in spinacne prav tako:)))
Lep pozdrav
Tudi meni se je to dogajalo le pri določeni znamki pudinga kljub dobro razmešanemu pudingu… zavreto mleko se mora odstaviti s štedilnika, ko vmešaš puding in potem kozico vrneš na štedilnik…
v skrajni sili ga v skodelice zlivam skozi cedilo 🙂
Vladka
In še kuhanje pudinga v mikrovalovni, tako odpadejo “teflonski koščki” in zažgano dno. Odkar sem prvič poskusila, še nisem skuhala pudinga na štedilniku. Sicer je hitro skuhan v obeh primerih, v zadnjem pa je še v trenutku pomito.
Res je mešanje praška v hladnem mleku zelo pomembno. Najprej razmešam s tako malo mleka, da je skoraj kot testo, nato po kapljicah dodajam še mleka, da je tekoče in zagotovo brez grudic.
LP Mimi
Hvala za vse vaše odgovore!
Najbrž sem narobe opisala problem, ki ga imam. Ne gre za GRUDICE, teh nimam.
Kako naj opišem? Hmmmm….. Veste, kakšna zgleda smetanca, ki se naredi na mleku? Pa vzemite malce starejšo, ne tisto, ki je šisto frišna. Zdaj pa to smetano razcefrajte na koščke.
Tako nekako plavajo “smetance” v pudingu. Je res, da sem do sedaj to zasledila pri vaniliji (tiste smetance so take temno rjave barve).
Da se mi to ne bi ponovilo, sem potem kuhala v navadni posodi. Ki jo pa sedaj že dva dni namakam, ker se mi ne da drgniti. ;))
Mimi, tebe bi pa prosila, če mi lahko zaupaš kako pripraviš vo v MW? Imaš pososdo pokrito, mešaš, koliko časa kuhaš,…
Hvala še enkrat vsem za nasvete, bom vse upoštevala, poskusila bom pa tudi z zamenjavo firme. Toda saj veste kako je to, kupiš zavitek 4 kom, skuham ga pa 1x na mesec.
Lp, Petra
Pred leti sem bila na kuharskem tečaju pri s. Nikolini. Za eno sladico smo rabile puding, ki ga je skuhala oz. nam svetovala, da ga skuhamo tako, da sladkor dodamo mleku, da zavre, prašek se razmeša v hladnem mleku in potem običajen postopek, ko mleko zavre. Od takrat ga vedno kuham tako in lepo uspe, kuham pa ga v posodi za mleko oz. nekaj podobnega je, kot tista, ki se dobi sedaj za smrekice v Sparu.
Lp
Hojla,
jaz bom počasi že doktorirala na pudingih, tako radi jih imajo naši moški zadnje čase – in to čokolade! Extra čokoladne – v sam čokoladni puding zamešam še 4-5 žlice navadnega nesquick kakava in 3 žlice grenkega kakava….mmmmmmm…dobro kot bi jedel temno čokolado, z grenkljatim priokusom. 🙂
Največkrat delam tudi tako, da dam pol vode in pol mleka, ravnam se po navodilih na škatli (glede mešanja) in nimam nikoli problemov z grudicami, delala sem že pudinge različnih proizvajalcev, zadnje čase doma prisegajo na RUF Extra gold čokoladni puding – res je dober!
Aja, kuham ga vedno v posodi z debelim dnom (Zepter) in ko vmešam puding, ploščo ugasnem in na samim vroči plošči kuham še vsaj 2 minuti, in tudi če ne mešam ves čas, se mi nič ne prime na dno….Pa tekočine dam vedno več kot 0,5 litra – vedno vsaj 6 dcl, običajno pa okoli 7 dcl…..puding potem ni trd in grudast.
Bacek, nikar ne kuhaj pudinga v teflonu!! Res, uporabi posodo z debelim dnom, zamenjaj proizvajalca (poskusi s firmo RUF ali Dr. Oetker, nam so všeč), in daj kakšen pol deci ali 1 dcl mleka več in potem sporoči kako je uspelo!
Pa še ena ideja: odcedimo ananas iz pločevinke in ga damo na dno ličnih skodelic. Skuhamo vanilijev puding z vanil. sladkorjem na malo več mleka (kakih 6 dcl :)) in prelijemo čez ananas, tako da je ta na dnu. Dobro ohladimo v hladilniku!
Super dobro! To si večkrat pripravim v ljubljani! 🙂
LP
Glede na opis predvidevam, da se ti puding prime na dno, ti pa z mešanjem to skorjico odstraniš in potem plava po pudingu.
Torej, ko mleko zavre, daš ogenj na minimum, med mešanjem z metlico počasi vlivaš raztopljen pudingov prašek. Mešaš ves čas na min ognju, toliko, da se zgosti. Jaz ga kuham v emajl posodi, nikoli se ne prime, a res na majhnem ognju in ves čas mešaj, kaki 2 min.
Podobne probleme sem imela sama dokler sem kuhala puding v teflonski posodi. Tudi meni so pri kuhanju začele plavati temne kožice, za katere sem ugotovila, da je v bistvu zažgan puding oz. mleko. Pred časom sem v Intersparu kupila lonec z dvojnim dnom, v katerega naliješ vodo. O loncu je bilo govora na tem forumu in sedaj veselo kuham v njem. Nič se ne prime in nič ne plava v pudingu. Priporočam.
Kuham v emoton posodi-z dvojnim dnom, ko mleko zavre zmanjšam plin na minimum. Prašek za puding pa prej zmešam s sladkorjem in s kar precej hladnega mleka bistveno več kot po navodilih… ko ga dodam vrelemu mleku ves čas narahlo mešam…ker je ogenj na plinu na minimum, se puding ravno tako skuha in se komajda prime na dno-zažge se pa sploh nič. Če v posodo nalijem vročo vodo potem ko puding že zlijem v skodelice in takoj pomijem, je še pomivanje enostavno. Sem včasih nalivala hladno vodo, pa vse zakrkne in se prilepi na stene posode, da je joj.
Prepisano iz navodil, ki smo jih dobili zraven pečice:
puding, mleko in sladkor (običajne količine: vrečka pudinga, pol litra mleka, sladkor po želji) razmešaš, daš v ognjevarno stekleno posodo. V MV daš na 600 W za 8 minut, vmes večkrat premešaš.
Kdo bi si mislil, da se lahko o navadnem pudingu toliko pogovarjamo.
Naj torej še jaz napišem mojo varianto.
Od 1/2 litra mleka ga vzemem nekaj žlic vstran, toliko pač, da lahko razmešam pudingov prašek, tega potem zakuham z metlico v vrelo sladkano mleko in mešam z metlico tri minute.
Puding je pa veliko boljši, če damo v mleko poleg sladkorja še dva-tri ščepe soli, torej zelo malo in v tem primeru lahko tudi nekoliko manj sladkamo mleko.
V še vroč vanili puding vmešam tudi na hitro in samo toliko, da se vmeša, sneg enega beljaka, rumenjak pa vmešam s praškom v mrzlo mleko. Vendar sneg beljaka se ne obnese, da bi ga vmešali v čokoladni puding, ker se sneg ne da popolnoma razmešati in to ni lepo videti v temnem pudingu. Vanilijev pudingu je pa z jajčko kar izboljšan. Če ga nalijemo v modelčke za puding, ohlajenega obrnemo na krožnik in ga prelijemo z gostim sadnim sokom, je lahko vsakemu okusen.
Ob prvi priliki bom naredila Zalino varianto z ananasovim kompotom.
Me zanima, če bo kdo poskusil po mojem načinu skuhati puding.
Eva, jaz sem ga že skuhala na tak način – tako čokoladnega kot vanilijevga – res priporočam, saj je odlično (jaz sem delala celo z 2 rumenjakoma in beljakoma in je prišlo res lahko in puhasto in nič trdo, kot se včasih rado zgodi pri pudingih).
Ščepec soli pa tudi jaz VEDNO dam v toplo mleko, ga zavrem in nato zakuham puding.
LP
Hej, Eva!
Takole naredim tudi sama. Recept sem dobila prd leti na ovitku FLANE. Za kaksnega bolj podhranjenega otrocka dam v mleko se malo masla:))) In v maso v hlsadno meleko zraven praska primesam se malo res dobrega grenkega kakava; to imam pa jaz rada.
Tudi v cokoladnega zamesam sneg; ce malo zavrtis z metlicko za smetano, se lepo porazdeli.
Zalin ananas je krasen; jaz sem pa najveckrat dala v skodelico malo z likerjem namocen piskotek in polovicko ali cetrtino karamelizirane hruske.
V tem primeru ne obrnem. Ce pa obracam, vcasih polijem s karamelom ali se boljse s kaksno visnjevo omakco.
Mislim, da bomo kmalu diplomirale iz “pudingarije” :))) Nocko
Pozdravljene!
Vidim da je tale puding tema res zanimiva! 🙂
Sem zadnjič poskusila puding tudi z dodatki in sicer sem dodala rumenjak v prašek, ter sneg v puding. Pa tale sneg varianta ni najbolje uspela. V pudingu so se vidle bele pikice, enostavno se sneg ni “zlil” z pudingom. Pa me zanima, ali sneg daste v vroče mleko preden vsujete puding ali kasneje?
Me je fant čudno gledal, kaj delam. Jest pa sem se hotela malce pobahati z novo zadevo. No pa me hladen tuš malce umiril. 🙂 Fant pa mi je strokovno povedal, da midva pa že ne bova tkole kuhala. Tako, da bom sedaj zaenkrat samo na rumenjaku.
Kar se pa tiče dodatkov k čokoladnem pudingu so pa super, samo škoda, ker ga fant ne mara, pa moram se sama “žrtvovat”. 😉
En lep, čeprav malce deževen pozdrav z Gorenjske
Petra
Puding v mikrovalovki
V posodo dam 1/2 l mleka na 5-6 minut na ful, da takorekoč zavre. Pazi, mleko tudi v MVP prekipi-:)) Medtem v lončku zmešam prašek za puding, sladkor, čokolado v prahu in kakav z nekaj žlicami hladnega mleka. Za začetek res malo, da je skoraj kot testo, počasi dodajam mleko, da postane tekoče. Vse skupaj verjetno dodam še slab 1 dl mleka. Ko mleko v MVP takorekoč zavre, zlijem noter razmešan prašek. Vrnem v MVP za 1/2-1 minuto na ful. Vzamem ven in premešam. Vrnem noter za 1/2-1 minuto. Medtem puding skoraj zagotovo zavre, se vidi skozi šipo. Vzamem ven in premešam. To bi naj bilo dovolj, po želji lahko še enkrat ponoviš.
Včasih za otroke dodam tudi rumenjak. Razmešam ga v tisto mešanico praška in hladnega mleka. V tem primeru na začetku dam namesto 1/2 l mleka kakšen deci več, saj ga jajce dodatno zgosti. Poleg tega pazim, da potem v MVP res dobro in večkrat zavre.
Sem pa potem enkrat še v vroč oz. topel puding dala noter še sneg iz beljakov. Vendar – vse se je zgrudilo v bele kepice, nobeno mešanje ni pomagalo (če se prav spomnim, niti z mikserjem ne). Očitno je beljak koaguliral :-(( Kako neki spravite sneg v puding?
Brez mikrovalovke – splošen nasvet: nikar mleka in podobnih reči kuhati v teflonski posodi. Tudi meni se mleko po robovih zapeče in se potem trga noter v belih krpicah. In tudi jaz tega ne prenesem. Velja za puding, mlečni riž, posukani močnik ipd.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.