Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kako shranjujete zeleno

kako shranjujete zeleno

Živjo!

Jest sem pa letos prvo leto vrtnarila in sem med drugim posadila tudi stebelno zeleno. Je krasna in jo s pridom uporabljamo. Zanima pa me kako jo ve shranjujete? A je primerna za zamrznit? A jo prej narežete? Samo stebelca? Kaj naredite z gomoljem?

Še to: jaz imam zelo rada zeleno in enkrat sem med vami dobila recept za eno solato oz. namaz. Ponavadi sem kupila to zeleno v trgovini in zato sem se navdušila, da jo imam tudi doma. Moja pa je drugačna – moram reči, da neprimerna za solato. Tista v trgovini je bila polna oz. stebelca so bila polna – če sem sploh vam napisala razumljivo?

Bom vesela vsakega odgovora.

Še kakšen koristen nasvet glede shranjevanja korenčka?

Lep sončen dan vam želim vsem.

CM

korenček in zeleno shranjujem v nekakšni zasipnici .
Na robu vrta imamo vkopano betonsko cev caa 60 cm premera in 70 cm v globino . Korenček in zeleno dam v več nakupovalnih vrečk in te v zasipnico. To cev imam pokrito z enimi vrati od hladilnika . Zelenjava je zdržala do nove- sveža kot iz vrta (junij).

živi in pusti živeti

to se sliši zanimivo. Kaj pa je na dnu te zasipnice? A ni pridejo notri živali? Kako izgleda ta pokrov – a vrata od kakega starega hladilnika – so samo naslonjena?

Še drugo podvprašanje – a samo gomolj zelene tako shranite ali tudi stebla? Jaz imam kot začimbo zelo rada stebelni del. Bolj bi rada tudi to shranila. Saj verjetno bom dala kar v skrinjo.

Jaz zeleno (liste) posušim in zmeljem; tako uporabljam pri zelenjavnih juhah in pri kakšnih omakah. Kose gomoljev pa dam v vrečice, ki jih pripravim za v skrinjo – korenje, por, peteršilj in zeleno spakiram v male vrečice, tako imam vedno pri roki svežo jušno zelenjavo. Se mi zdi, da brez zelene ni prave juhe, meni krasno diši.
Obstaja vrsta receptov za jedi iz zelene, kdor jo ima rad: žličniki iz zelene, ocvrta v pivskem testu, solate iz zelene, pire iz zelene, ocvrti žličniki iz zelene itd. Sama nisem še nikoli poskusila nobenega teh receptov, ker mi je vseeno prehudega okusa ali pa le navajena nisem?

Korenje očistim, narežem na kockice, blanširam in spakiram v vrečice, porabim ga za korenčkovo juho ali za v zelenjavne juhe.
LP

Še malo sem pobrskala po knjigi in našla dva recepta, ki sta mogoče malo podobna tistemu namazu, ki si ga omenila:

Zelena z olivami

400 g gomoljaste zelene
3 stroki česna
50 g zmletih orehov
4 žlice olja
50 g oliv
2 trdo kuhani jajci
limonin sok
sol

Skuhano zeleno pretlačimo, da dobimo pire. Dodamo strt česen, orehe, olje, limonin sok in dobro premešamo. Okrasimo z olivami in narezanimi jajci.

Evina solata

1 gomoljasta zelena
4 jabolka – renetke
3 banane
20 orehovih jedrc
kisla smetana

Jabolka previdno izdolbemo in sredico narežemo na kocke. Na kocke narežemo tudi banane. Zeleno olupimo in naribamo, jedrca razdelimo na četrtine. Vse to zabelimo s kislo smetano, ki smo ji primešali limonin sok in sol.

Ker praviš, da imaš zeleno zelo rada, ti bosta ta dva recepta morda prav prišla. Za poskusit je!

Lep pozdrav!

Hej!

Liste zelene in stebelca narezem in spravim v zamrzovalnik. Nekaj stebel z listi tudi, ker jih imam rada kuhane v solati zraven kuhanega gomolja. Gomoljev ne shranjujem, ker jih lahko pozimi kupim.

Solato naredim tako. Gomolj razrezem na cetrtine, dodam se krompir in kaksno steblo zelene. Ko je kuhano, zabelim z olivnim oljem in kisom, malo popra.

Namaz: naribam surov gomolj, dodam majonezo, malo gorcice, poper in zmesam. To je vse. Komur je vsec, je zelo osvezilno.Drugic bom poskusila po Mitkinem receptu z jabolkom.

Pri lupljenju zelene je treba biti pozoren, ker je kar mocan alergenik (etericna olja ).
Prijateljica je pristala v bolnici, tako je bila otekla.

Na Primorskem kuhamo pozimi tudi juho selinko( selin). Ze objavljeno na forumu. Ta domaca zelena.

Poznam dve vrsti zelene: sirokostebelno, ki jo dobis v trgovinah; visoki siroki peclji svetlejse barve, tudi listi svetlejsi. V steblu je kanalcek, ki ga lahko surovega polnemo z namazom iz masla in gorgonzole in dobro ohladimo. Serviramo pri aperitivih v visokem kozarcu na kockah leda.

Druga je ta, ki raste na nasih vrtovih. Za v juho jo imam raje kot sirokostebelno.

Vse to je ze opisano. Ce malo pobrskas v iskanju za leto nazaj, bos nasla se idej. Lp Babi

vcasih naredim tale namaz pa tako – imenujem ga colnicki iz zelene.

Nekaj dolgih in debelih stebel lepo ocistim, odrezem do najsirsega dela in narezem na 4 cm dolge colnicke.

V posodici zmesam mlad ovcji sir ali fetko , ki mu dodajam pocasi malo olivnega olja med mesanjem z leseno kuhalnico… Dodam malo soli in rdece paprike. Ko je lepo mazavo, namazem tisto konkavno stran s tem namazom.
Okrasim s kaksnim listicem petersilja. Imam na hladnem do uporabe.
Uporabis lahko katerikoli kremast sir ali skuto.

Gorgonzolo pa razmesam z maslom in naprej enako.

V Italiji je to obvezni sestavni del mrzlega bufeta. Lp

Vrata od hladilnika imam samo naslonjena na betonsko cev. Nekaj zelene ,petršija , pora nasadim kar v korita od rož in pozimi lepo dela mlado zelenje. Shranjeno imam na svetlen prostoru toliko, da ne zmrzne.

živi in pusti živeti

Megi, tale tvoja zasipnica je res zanimiva. Spodaj je zemlja od vrta, ali ne? Praviš, da korenček in zeleno daš v nakupovalne vrečke. Potrdi, če sem prav razumela: korenček populiš, otrgaš zeleni del?, zložiš v polivinil vrečke?, vrečke zložiš v zasipnico podobno kot v shrambo, le da je v tej zasipnici hladno in od zemlje ravno prav vlažno.

Jaz sem pa mislila, da se populjeni korenček oz. zelena v zasipnicah zloži v vrstah kar na zemljo in deloma zasuje. Če zima ni prav globoka in zelo mrzla, verjetno ne bi zmrznilo, drugače je pač uporabno samo do pozne jeseni. Ali tebi tam januarja ne zmrzne? Zakaj pravzapav daješ v vrečke?

Pozdrav in vnaprej hvala.

Vrečke ,dam kar na zemljo (podn vrta). V več vrečk dam zato, da če v eni vreči kaj začne gniti je okuženo samo v tej. Vrečke malo zadrži prebivalce vrta (polže , deževnike..) nekaj jih vseeno pride zraven. Vrečke zložim skoraj do vrha cevi. Čez zimo je bilo tudi do -16 stopinj v zasipnici pa ni bilo zmrznjeno. Do sedaj se mi je ta način shranjevanja korenčka in zelene se najbolj obnesel. Predlani sem zložila zraven še por. Ta pa je začel rumeneti in propadati. Pora nekaj nasadim v velike lonce in jih dam v klet, da ga imam za uporabo takrat ko zmrzuje. Nekaj ga pustim kar na vrtu.
Korenčku odtrgam zeleni del. Zeleni pa porežem in pustim caa 2 cm zelenja.

Če pa korenček zložiš v zemljo v zasipnico nastane problem takrat ko zmrzuje ne prideš , do njega. Zelena bi verjerno zmrznila v zasipnici, korenček ni občutljiv na mraz.
Mateja , upam ,da sem bila razumljiva , če ne kar povprašaj.
Lep dan, no pri nas se bo vsak čas ulilo.

živi in pusti živeti

Hvala, sedaj razumem.
Pri nas pa že kar nekaj časa lije…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close