kako se sklanja ”tata’ ?
Kot sem rekla, po prvi moški: tata tata tatu tata pri tatu s tatom; druga možnost (a la vojvoda): tata tate tati tatu pri tati s tato.
Meni se druga možnost zdi hudo čudna, morda celo Primorci uporabljajo (uporabljate?) zmes obeh.?
Ker gre za narečno oz. pokrajinsko besedo, sklanjatev najbrž ni tako “problematična”.
LP
Kot “tata” se trudim, da bi sklanjal po moški sklanjatvi, saj še nisem in tudi ne nameravam zamenjati spola, vendar pa majhni otroci spontano sklanjajo po ženski sklanjatvi, pač po analogiji. Tako da je pri nas doma glede tega pravi primorsko-gorenjski “šmorn”. Sicer je pa najbolj važno, da se imamo fino, mar ne?
Saj pri tem ni nič narobe, saj tako ali drugače gre za “tatu”, ali ne? In kdo ima pri tem kaj zameriti. Mi Primorci pač rečemo očetu, očku, atiju … tata in kako ga imenujemo naprej, je stvar Primorcev, Štajerci pa bodo svojemu ateju rekli tako, kot se bo njim zdelo prav: ali ateja, ali ateta, ali kako drugače.
Ja, marija (1) zgmajne!
Mi smo mešanica, štajersko-primorska.
Tašča istranka, čička: kje je tata, si vprašal tatu, je šel s tatom, to je od tateta…
Jaz, mešanček s štajercem: kje je ata, pojdi k ateku, pokliči atija…
Pa obe veva o čem govoriva: o očetu!
Mislim, da v družinskih krogih vsak po svoje kliče svoje najdražje in menim, da tu res ni potrebno gledati na pravilno sklanjanje….
Ko smo pa v javnosti, verjetno večina od nas reče bolj uradno: moj oče, mojega očeta….itd. in ne ljubkovalnih izrazov: ateki, tateki, očkoti….