Kako se pripravite na dolg polet z letalom?
Čez 3 tedne prvič letim v Ameriko in to bo moj prvi dolg polet. Do sedaj sem letel le po Evropi pa še to sem odšteval minute do pristanka.
Naj povem, da imam strah pred letenjem, tako da sem že pošteno živčen in ne vem kaj bom počel toliko ur v zraku 🙁 Strah me je, da bomo padli dol. Blazno slabih izkušenj z letenjem nimam, imam pa to fiksno idejo v glavi že od začetka, od kar letim. Ker letim redko in le na kratke razdalje, se s tem nisem pretirano ukvarjal, ampak sem raje švical in čakal na pristanek.
Ali imate kakšen recept kako se naj na dolgg let čim bolje pripravim. Alkoholu in tabletam bi se rad izognil, v najslašem primeru pa bi posegel tudi po teh… Hvala vsem
Priporocam stofeljce za usesa, blazino za vrat, knjigo/ laptop in potrpezljivost. To je vse. Saj te itak zamotijo z 2 ali 3 obroki hrane, s filmom in z glasbo po izbiri. Alkohol prodajajo gor, ce brez ne zdrzis. Pa pol leta je ponavadi noc in spis, ce imas stofeljce. Strah ti bo pregnal kak jokajoc dojencek ali pa kaksen otrok, ki brca v tvoj sedez. In zamotil se bos, ko bos gledal obraze v 20 meterski vrsti za na WC.
Sicer je pa bolj od leta lahko pasje na carini za tujce in navajanje na drugacno casovno cono, zlasti, ce gres na zahod drzave. In vzemi aisle seat, da nisi cisto vklescen. Pa zadnje case je priporocljivo, da gres sam z letala, ce ti tako ukazejo, preden te varnostniki na silo odvlecejo za noge.
Pa veš, da je več verjetnosti, da te v Ameriki zaštiha kak nigga ali kak redneck, kot pa da padeš z letalom v ocean in te bodo požrli morski psi, ki te bodo začeli trgati pri nogah, potem bodo nadaljevali z ugrizi po trupu in … aja, to ni bistveno.
Strah pred letenjem je iracionalen. Se ne da pomagati. Oz. se baje da s kakimi psihološkimi tehnikami, ampak to vzame nekaj časa.
Nič, boš pač tudi do Amerike odšteval minute. Namesto alkohola raje uporabi baldrijanove kapljice pa kak persen, lahko Bachove bonbončke za umirjanje (imajo v Sanolaborju) in še dosti tega je. Preveč pijanega in zadetega te mogoče sploh ne bodo spustili v Ameriko. Ali te bodo pa kar med letom ven vrgli, kot unega potnika zadnjič, ki so ga zvlekli ven …
Vzamem si tisti povšter za okoli vratu. Kupi si napihljivega, ker ostali so totalno nepraktični. Jaz sicer vem, kaj strežejo posamezne letalske družbe, ker na enih je še preveč hrane, drugje si pa lačen, tudi kvaliteta je zelo različna. Torej če ne veš, kaj in koliko strežejo, tudi kakšen prigrizek pride prav, še posebej, če greš z Lufthanso, ta je najslabša.
Po pregledu prtljage na letališču si kupi flašo vode, ki je sicer peklensko draga, ampak ene letalske družbe so škrte tudi z vodo, jo točijo v majhne kozarčke. Moraš pa dovolj piti, ker te dolgi poleti čisto zdehidrirajo. Jaz si vzamem še kakšno knjigo, drugega nič.
Muzika je vedno, dobiš slušalke, če imaš svoje, je še bolje. Običajno imaš svoj ekran in si izbiraš, kaj boš gledal, ni pa nujno. Kakšno leto nazaj sem letela čez ocean s takšno koreto, da smo imeli še vedno tiste predpotopne ekrane izpod stropa in so vrteli, kar so. Itak pa, da se ti poleti vlečejo, tam do New Yorka ali Floride se da komot zdržat, leti do LA ali San Francisca pa so res bolj zoprni. Pa ne zaradi strahu, ampak ker te že vse boli od sedenja. Torej, če si večje ali bolj obilne postave, se ti izplača doplačati sedež z več prostora za noge ali pa vzemi vsaj tistega na prehodu, kajti avijoni so običajno totalno polni. Zadnja modna muha je tudi, da se brez doplačila ne more več rezervirati sedežev ob nakupu karte, vsaj pri večini družb ne, dobiš kar dobiš. Razen če ne greš s prvim ali vsaj biznis klasom.
Če prestopaš v USA pa sploh zelo pazi, bodi hiter, ti butci prodajo še enkrat več kart kot je sedežev, se mi je že zgodilo, da sem za las dobila zadnjega, ostali za mano pa so morali čakati na naslednjega. Da boš imel tak let veš, ker se na Brniku ne boš mogel čekirati do končne destinacije. Ti notranji leti so namreč tam kot avtobus, če je plac, prideš gor, drugače ne, pa tudi če imaš karto.
“In fact, the odds of a plane crash are one for every 1.2 million flights, with odds of dying one in 11 million. Your chances of dying in a car or traffic accident are one in 5,000. Astoundingly, even if you are aboard one of the one in 1.2 million flights that crash, 95.7 percent of passengers survive.”
Tle pa res lah rečeš: če mi je namenjen, mi je pač namenjen 🙂
strah lahko umiliš ali odpraviš z EFT metodo. Čekiraj si sedež ob izhodu, da imaš več prostora, Vsaj jaz ko potujem dobim na letalu torbico s copati, dokolenke, masko za oči in zamaški za ušesa….,
ponavadi gledam filme ali poslušam glasbo, pa tudi spim, sploh če letim 2x po 12 ur.
Sploh ni panike. Hrana je na letalih dobra, točijo pijačo, tak da ne se bat.
Do sedaj sem imel že kakih 10 letov preko 10 ur moram rečt da vse kar je več kot 6 ur v kosu je ena sama muka. Najbolje je da sediš na prehodu da lahko vmes večkrat vstaneš in se sprehodiš (ne da bi motil soseda). Če lahko zaspiš na letalu potem si itak zmagal, jaz ne morem. Sicer pa če letiš na vzhodno obalo še ni tako hudo drugače je če imaš direktni let v LA tam ti 10+ ur ne uide.
Vsako leto imam 3-4 lete +8ur tistih kratkih po evropi sploh ne štejem, vse boš rešil z nakupom sedeža v premium economy ali biznis class, vsaj to kar ti naštevajo neprijetnega se ti ne bo dogajalo strah bo pa ostal, vzemi tako kot nekdo predlaga 2 potovalni tableti proti slabosti in let boš v večini časa prespal.
Dobil si že ogromno dobrih nasvetov. Dodala bom samo še to, da imej v ročni prtljagi en set oblačil, da se lahko po potrebi cel preoblečeš. Mimogrede se namreč lahko zgodi, da se komu kaj polije (stevardesi, sosedu, tebi) in boš potem v mokrih ali umazanih oblačilih še cel let. Dobro je tudi, da imaš med poletom na sebi udobne hlače ter da se greš med letom malo sprehodit po avionu in si razgibat noge.
Če letiš z Lufthanso, Canada Air ali Air France, boš imel po mojih izkušnjah med letom vedno dostop do vode in tudi do kave. Torej s tem ne bo problema.
Za zapolnit čas so najboljše možnosti: filmi, branje, spanje, poslušanje glasbe. Glasbo si raje prinesi svojo, ker je izbira na avionih skopa. S filmi je bolje, se najde kaj za vsakega. Vedno uporabljam svoje slušalke (za boljši zvok in več udobja).
Na tvojem mestu bi vseeno imela s seboj kakšno tableto iz lekarne, za vsak slučaj. Mogoče boš padel v filme in ti bo let hitro minil. Morda ti uspe zaspati. Morda ti pa malo farmacevtske pomoči vseeno pride prav.
Let ni nič drugačen od tistih po Evropi, samo dlje časa traja. Ker so avioni večji, delujejo mnogo manj klavstrofobično, kar ti bo verjetno dalo boljši občutek med letom.
Srečno!
Sem ena tvoje vrste in me je tudi strah, čeprav veliko letim. Na daljše lete čez ocean vzamem ob vzletu 2 persena forte, da potem lahko zaspim,če pride do močnih turbolenc pa adijo spanje.
ne skrbi, letalo čez ocean je veliko, če letiš z dvonadstropno kravo sploh ne boš čutil vzleta in pristanka. V kolikor letiš na vzhodno obalo boš hitro preko, če letiš v Kalifornijo se boš bolj dolgo mučil. na Havaje tudi…
Sploh ne bo hudo. Bo pa vredno, ko boš prišel tja. Uživaj maksimalno v ZDA.
Večkrat letim v ZDA (službeno) in Avstralijo (sorodniki) in strinjam se, da je tak dolg polet eno samo mučenje. S sabo vzamem blazino za vrat (napihljivo), volnene nogavice, knjigo, telefon, kjer imam veliko igric (ja, vem 🙁 ), iPod z glasbo, debelo volno za kvačkanje (z rokami, ker s pletilkami te ne spustijo na letalo). Na letalu ima vsak pred sabo ekranček, kjer spremlja polet (višina, hitrost, temperatura, lokacija, čas do pristanka itd.), lahko si zavrti kakšen film ali posluša glasbo. Mogoče ti uspe celo zaspati – jaz ponavadi ne spim, bolj dremljem. Nekajkrat so me prebookirali v business class (letim že skoraj 30 let, od 4. leta, od 14. pa k sorodnikom tudi sama) in to je res luksuz, ker se stol spusti v posteljo in precej kvalitetno spiš. No, želim ti prijetno potovanje in da te prebookirajo v business class! 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.