Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kako se pravilno pripravi kvas

kako se pravilno pripravi kvas

prvič ko sem se lotila delati neko pecivo s kvasom so bili buhteljni po receptu, ki vsaj zame ni bil preveč natančen, in seveda polomija, od takrat naprej se izogimam stvarem s kvasom.

kako je treba torej pravilno pripravit kvas, pa tisto z mleko, in …

To, kar ti misliš, se imenuje kvasec oz. kvasni nastavek. Delal se je včasih, ker je bila kvaliteta kvasa spremenljiva in ni vedno vzhajal. Danes se tega ne dela več, čeprav vidiš to še pri marsikaterem receptu. Kvas daš direkt v testo, pa čim manj komplicirat.

Jaz še vedno delam kvasec, tudi iz suhega kvasa… Kvasu (suhemu ali svežemu zdrobljenemu) dodaš žličko sladkorja, žlico moke in nekaj toplega mleka in premešaš. Pokriješ in pustiš, da naraste in uporabiš dalje s tem, da paziš, da ne pride direktno v stik s soljo.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Okar sem pri Goljatu prvič slišala za kvasno solno emulzijo, delam samo še po njej.
Kopiram z neta, avtor je seveda Goljat:
Kvasno – solna emulzija

Pri teh besedah bo marsikateri naši babici zastal dih, kajti desetletja dolga zgodba da kvas nikakor ne sme priti v stik s soljo je precej spremenjena. To je novejši postopek za izdelavo nekoliko mehkejših kvašenih test. Kvas s soljo in tekočino razmešamo in pustimo čez noč na sobni temperaturi okoli 16°C, Ne sme pa presegati 20°C. Emulzija naj počiva na hladnem najmanj 5 ur običajno pa jo pustimo 24 ur do 48 ur. Za 1 kg belega kruha potrebujemo 2 dl hladne vode 16°C, 4 dag kvasa, 2 dag soli. Čeprav kvasovke odmrejo, pa encimi ostanejo aktivni in se moč vzhajanja ne zmanjša. Zmanjša se celo čas vzhajanja, pridobi enakomerno lukničavost, rahlost, ostaja dalj časa svež.

Solno kvasna emulzija se uporablja tudi za peko potic, le soli se da manj in v testo se da mleko v prahu.

Sveži kvas enostavno nadrobiš po moki, zamesiš in hajaš. Tako enostavno je, res.
Tudi za krofe ali potico ali katerokoli kvašeno testo. Le pogumno poskusi!

Miranda

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close