Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kako se piše

kako se piše

Opazila sem, da nekateri napišejo npr.prejeto od ge.Olge (ali je prav ga. ali ge.?
In na koncu dopisa stavek z lepimi pozdravi, nato podpis, ali je pika ali ni ločila?
Hvala.

marta napisal:

> Opazila sem, da nekateri napišejo npr.prejeto od ge.Olge (ali
> je prav ga. ali ge.?

Ja, prav je ga. Olga, ge. Olge, ge. Olgi, go. Olgo.

> In na koncu dopisa stavek z lepimi pozdravi, nato podpis, ali
> je pika ali ni ločila?

Ne, na koncu podpisa ni pike, če je samostojen.

Aha, z gospo imam zdaj razjasnjeno dilemo.Nisem pa dovolj jasno opisala drug problem, bom poskusila še enkrat.
Na koncu dopisa pač napišem:

Lep pozdrav. Marta xxxxxxxx

Vidim, da nekateri dpostavijo piko za stavkom, ne za imenom torej, drugi pa ne in izgleda takole:

Lep pozdrav marta xxxxxxxxx

Tukaj ne znam napisat tako, da je podpis bolj na desni strani.

Vsekakor prva varianta, bi pa jaz dal klicaj in ne pike.

Ojej, šele zdaj sem opazila moje napake, groza.
Hvala za pojasnilo.

Jaz dam vejico

Lep pozdrav,

Silvy

Jaz tudi včasih vejico, v še bolj neformalnih zadevah pa kar /:

Lep pozdrav/Filip

ali pa

LP/F

Pred kratkim sva s prijateljico imeli pomenek na to temo. Obstaja razlika med napisanim:

Lep pozdrav, Žana

in

Lep pozdrav! Žana

Prvega bi napisala ona meni, drugega pa jaz njej. Prezapleteno? 🙂 Mogoče pa le ni tako nepomembno, če ime napišemo v novi vrstici – pa teh pomislekov ni.

A torej je obema ime Žana??

Vejica se napiše. Ne pika in ne klicaj. Poglejte v kak priročnik za pisanje poslovnih dopisov.

Kdo pa govori o POSLOVNIH dopisih? Pa itak je oblik in možnosti mnogo, važno je le, da nič ne manjka ter da sta vsebina in izgled spodobna.

🙂 Seveda sem napisala Žana le kot primer – če bi uporabila ime Marija, bi se najbrž bralo bolj verjetno …

Sicer pa – kot praviš malo nižje – je oblik in možnosti veliko, pa vsak izbere takšno, ki mu je “najbližja”.

Filip – če pa niso poslovni dopisi pol pa lahk tud s prstom razmažeš al pa lupčka s šminko gor stisneš.

Lep pozdrav, Žana!
se začenjajo na primer moja pisma Žani.

Lep pozdrav! Žana
pa bi se končevala Žanina pisma meni.

Če torej, Filip, dopis zaključiš z
Lep pozdrav, Filip
pomeni, da si pisal nekemu Filipu, morda celo sam sebi! Zato ga raje končaj
Lep pozdrav, mimaŠ! Filip
Mirno pa lahko vejico in ime naslovnika izpustiš:
Lep pozdrav! Filip

Lep pozdrav, Filip! mimaš

Malo sem bil neprecizen oz. prekratek, zato sem morda povzročil nejasnost. Dejstvo je namreč, da jaz NIKOLI ne bi napisal

Lep pozdrav, Filip

temveč

Lep pozdrav,
Filip

ali pa kako drugo varianto, ki sem jo že omenil,

Mimaš, lep pozdrav!

Filip

:))

Gajka, predlagam zelo kritičen pristop do rabe priročnikov za pisanje poslovnih dopisov. Tam kar mrgoli pravopisnih napak, da o skladenjskih neprimernostih sploh ne govorimo. Tipičen primer je ravno primer zapisa okrajšav iz posta nižje (d.o.o. in d. o. o.).

brez

Žana, mene pa zanima, od kod tebi srčki??
:))

So ti všeč? 🙂 Malo me je sicer “zamikalo”, da bi se razpisala in dala domišljiji “krila” – vsa skrivnost pa se razkrije, če klikneš na srček.

Bolj preprosto je!

kdor je član MON-a, ga dobi, če to napiše na Zavod med.over.net.

New Report

Close