Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis KAKO SE PIŠE?

KAKO SE PIŠE?

Ojla!

Zanima me, kakšna so pravila za pisanje številk,………
So kje na netu zapisana ta pravila? Rada bi malo obnovila znanje, ker mi je to šlo iz glave,……………

Npr,: 105……kako se napiše z besedo
140
1020,………….

Lep pozdrav

poglej recimo na

http://www.najdi.si/search.jsp?q=pisanje+%B9tevil

konkretno pa:

sto pet
sto štirideset
tisoč dvajset

Od 0 do 99 skupaj, npr. osemindevetdeset
Stotice skupaj, npr. dvesto
ostalo narazen; npr. sto petnajst, tisoč tristo petindevetdeset

To velja za glavne števnike!

Vrstilne pa pišemo skupaj: tisočtristopetdeseti.

J.

kako se napiše: aisd ali Aids

Emi, odvisno kaj misliš. Če gre za sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti je to bolezen, ki se seveda piše z malo začetnico – torej: aids.
Za tisto drugo ‘aisd’ pa ne vem kaj misliš, najverjetneje si se zmotil pri črkovanju ;).

Meni se zdi to zelo čudno, da se tri pike naredijo po presledku besedila.
ce v oklepaju nekaj naštevam, potem pride na koncu stavka takole: (sjshsh, jsjsjsj, dhhshl …).
Je tako prav s pikami?

Saj na koncu stavka pride pika tudi brez presledka in za piko presledek.

Točno tako. Tripičje je stično le, kadar nadomešča del besede, recimo če nekaj zaje…

hvala, tako pa si bom zapomnila 🙂

V črnomaljskem podjetju Secop, ki bo zaradi selitve proizvodnje na Slovaško v naslednjem letu odpustilo…
ČrnomAljskem??

Hvala, lp
B.

To ima pa po mojem mnenju zgodovinsko podlago.
Malo na pamet govorim zdaj, ker sem podrobnosti pozabila, vem pa, da se je beseda mlin (kar predstavlja del imena “-melj”) nekočv zgodovini izgovarjala malin. Na Primorskem npr. še danes rečemo malen in ne mlin.

lp

V Slovenskem pravopisu 2001 sta obe obliki:

Črnómelj -mlja m s -em zem. i. (ọ́) v ~u črnómeljski -a -o [mə] in črnomáljski -a -o (ọ́; ȃ) Črnómeljčan -a [mə] in Črnomáljec -jca m, druga oblika s -em preb. i. (ọ́; ȃ)
Črnómeljčanka -e [mə] ž, preb. i. (ọ́)

Pogledal sem še na http://besana.amebis.si/pregibanje/. Če vtipkamo črnomeljski, dobimo sporočilo, da v bazi ni nobene oblike z iskanim zapisom, vsebuje pa črnomaljski.

New Report

Close