Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kako se piše merske enote poleg številk?

Kako se piše merske enote poleg številk?

Kako je prav – stično ali nestično?

1000g ali 1000 g

10% ali 10 %

100m ali 100 m

Hvala vnaprej za odgovor.

Hm, vidim, da ima tema pod mojo že odgovor. Vsaj za odstotke. Drugič bom najperj prebral – potem spraševal.

Lp
Rok

O odstotkih so mnenja sicer deljena, morda tudi o °C, za ostale pa ni dvoma, da se piše narazen.

Mnenja deljena? O ostalih špa ni dvoma? O ničemer ni dvoma, slovenski pravopis je jasen za vse! Saj ne razpravljamo o mnenjih, temveč o dejstvih, pravopis je pač norma, ja, prav tako kot zakon. Torej zapis ni vprašanje mnenja, vprašanje je le, ali zapišeš prav ali narobe.

ž

Pravzaprav se moram popraviti – mnenja so različna, ne deljena. Ta “deljena” zveni tako publicistično.

Moje mnenje pa ostaja, namreč da je kot vse tudi pravopis treba uporabljati po pameti, po njegovem duhu in ne vedno slepo po njegovi črki.

Samo primer – cele generacije so v šolah vztrajno učili, da se piše bonbon in ne bombon – no, zdaj je pa bombon “uzakonjen”. Torej zdaj delajo napako vsi tisti, ki so prej pravilno pisali. Eh …

Bravo, Filip! Zagovarjam načelo, da je treba misliti s svojo glavo!
”Deljena” pa meni zveni obrabljeno, klišejsko, ne publicistično.

Tole bo slišati klišejsko, vendar, učiti se je treba celo življenje. Vse raste, se razvija, gre dalje, se spreminja, pa ti lahko še tako ustreza staro stanje. Menjajo se zakoni, menja se tudi pravopis, ki ga MORAŠ uporabljati, kot normira, ali pa delaš napake. Saj so nas tudi učili, da se Kranjska Gora piše Kranjska gora. Takrat je bilo to prav, zdaj je narobe. Svoje čase so svetili s petrolejkami, danes imamo elektriko. Svoje časo so menili, da Sonce kroži okoli Zemlje … Po tvoji logiki bi še zdaj kamen ob kamen tolkli.

ž

Pretiravanje vodi v fanatizem, katerega vsaka oblika je škodljiva.

New Report

Close