Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Kako se naučiti osnov programiranja

Kako se naučiti osnov programiranja

V raznih razpisih sem opazila, da pogosto zahtevajo znanje določenih programskih jezikov in sem razmišljala, da bi mi to pomagalo pri iskanju službe.
Problem pa je v tem, da o programiranju prav nič ne vem.
Rada bi znala vsaj kake osnove tako, da bi se potem točno določen (pač glede na razpis) programski jezik lažje naučila. S katerim programskim jezikom bi bilo najbolje začeti?
Ali sem si mogoče postavila prevelik zalogaj? Namreč programiranja drugače ne maram, ampak vem pa da je zelo koristna zadeva.

Živjo,

ali sem lahko malce nesramen, pa ne mi prosim zamerit.
Glej programiranja se človek ne nauči kar tako čez noč.
Zapomni si:
– programiranje zahteva vstrajnost, učenje na lastnih napakah

Najprej si moraš zastaviti cilj, kateri programski jezik se boš učila, oz.
katera smer programiranja je tista, ki ti odgovarja:
– windows npr. Visual Basic je za začetnika čisto v redu in se ga da
npr. v 6 mesecih naučiti toliko, da lahko samostojno delaš manjše programčke
– spletno programiranje (html, php, c.., .net…java…)
– podatkovne baze
– ali kaj tretjega (4gl)
oz. implementacija npr. Navision, SAP, in ostale neumnosti.

Skratka programiranje ni lahka zadeva, sicer če imaš talent se ga lahko
naučiš iz knjig/primerov – na internetu je tega polno.

Pa še nekaj si zapomni: Nikdar ne obupaj, vedno je nekdo pred
tabo imel podoben problem in je že objavljen na internetu.

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Ma nic,se ti ne sekiraj,najprej se dobro nauci word,excel, drugega pa skoraj dans ne rabis,za programiranje pa rajs v solo racunalnistva pa bo.
programiranje ni slovenski jezik da se ga naucis iz knjige kot ti predlaga prijatelj klemen.
LP!

Word, excel in še precej drugih (SPSS, Corel, PhotoShop, ….), dokaj dobro znam. Žal pa to ne zadostuje.

Klemenxx,
nisi prav nič nesramen. Saj sem želela tak odgovor. Konkreten. Ker res nimam pojma kje se lotiti. Nekoč davno smo sicer delali nekaj s Pascalom, ampak kaj veliko mi ni ostalo.
Sem pa iz tvojega posta ugotovila, da me zanima predvsem spletno programiranje. Je to tudi tako zelo zahtevno ali mogoče malce manj? Mogoče, če lahko primerjaš s Pascalom (ali se ta sploh še uporablja)?
Vsekakor pa nisem imela v mislih resnega programiranja, ampak da imam vsaj malo osnov. Ne nameravam se podati prav v računalniške vode in tudi ne kandidrati za kakega programerja.
Ponekod zahtevajo le, da poznaš osnove.

Jaz bi ti potemtakem svetoval poglobitev znanja v smeri:
html (malo manj simpl kot word in tvoje poznavanje corela in photoshopa bo prišlo do dodatne veljave), javascript (da postane html malo bolj živahen), nato lahko znanje poglobiš v javo (da ustvariš še kakšno bolj samostojno aplikacijo), vmes se posvetiš še phpju ali še čemu.
Smem vprašati, kaj je pa tvoja primarna izobrazba oziroma poklic? Temu primerneje ti bomo tudi znali svetovati.

Živjo,

sicer ti je Niko malce namignil.
Pascal se praktično ne uporablja več, namesto njega se uporablja Borland Delphi, ki izhaja iz TP. Ima še ostanek filozofije Pascala, čeprav je drugače usmerjen. Pravzaprav so se vsi Pascal programerji preusmerili v Delphi.

Če te pa veseli spletno programiranje ti pa lahko zagotovim, da je to
trenutno hit in prekleto veliko firm potebuje spletne dizajnerje in programerje, namreč veliko programerjev ne zna dizajnirati grafike in obratno, potem se
pa pač dopolnjujejo med sabo.

Povej, kaj je tisto – kar te veseli – pa boš videla. Mogoče je Dreamv??? prava zadeva zate, da si pridobiš vsaj osnove, pa tudi podjetja uporabljajo ta program.

lp

ps. me veseli da nisi huda 🙂

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

No vidiš, da so tukaj fejst fantje in si dobila odgovor. 😉

Ja, tule so pa res fejst fantje in tudi tu in tam kako dekle.
Hvala vsem za nasvete. Zaenkrat se bom malce napotila v knjižnico in najprej pobrskala malo po knjigah na to temo in seveda po revijah. Pa malce moram pobrskati po razpisih za dela, da si izpišem kaj točno rabijo.
POtem pa bom seveda vesela še dodatnih nasvetov.
Zaenkrat imam še eno vprašanje. Zanima me, če so ti novejši programi bolj ‘uporabniku prijazni’ kot je bil PAscal? Pascal se mi je namreč zdel kar precej zapleten.
Aja, glede moje izobrazbe je pa tako, da sem imela računalništvo le v gimnaziji.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close